Skip to main content

2023. december 13. 10:49

Időt nem adhatunk, de…

Maradjunk olvasó közösségben!

Az elmélyült olvasást keresők, kedvelők számára jó hírünk, hogy az idén kilencvenéves Evangélikus Élettel és a Credo folyóirattal a mostanihoz hasonló formában és rendszerességgel találkozhatnak 2024-ben is. Bízunk abban, hogy az olvasásra szánt időn felül az írások többletáldást is hozhatnak mindannyiunk életében – akár előfizetői, akár ajándékozói vagy támogatói, akár egy gyülekezeten belül továbbadott példány olvasói vagyunk – fogalmaz írásában Antal Bálint, a Luther Kiadó igazgatója.

Luther Kiadó könyvesboltja

Időt nem adhatunk, de kevésbé stresszes, egészségesebb, hosszabb életet igen? Túlzónak tűnhet ez a vállalás az evangélikus médiaszolgálattól és könyvkiadótól, de talán mégsem teljesen. A Sussexi Egyetem kutatói megállapították, hogy már napi hat perc könyvolvasás is hatvannyolc százalékkal csökkenti a stressz-szintet. Az elmélyült olvasás jobb stresszoldó, mint a zenehallgatás, egy csésze tea vagy egy séta, bár kétségkívül ezek is, különösen a mozgás, elengedhetetlenek az egészséges élethez. Egy másik, tizenkét évig tartó kutatás, amelyet a Yale Egyetemen végeztek, hasonló következtetésre jutott: az átlagosan napi harminc percet olvasók tovább élnek a nem olvasóknál. De van-e elég időnk olvasni?

20231210 Luther Kiado 2A közelmúltban elém került egy videó, amelynek a készítője számba veszi, hogy mire mennyi ideje megy el egy átlagos munkanapján: hét óra alvás; nyolc óra munka; másfél óra reggeli készülődés; egy óra ebéd; másfél óra vacsora és esti készülődés; egy-egy óra utazás a munkába és vissza; két óra háztartásvezetés és egyéb feladatok; egy óra szabadidő.

Természetesen minden ember más és más, ahogyan a házi feladatokon dolgozó diákok, a gyereket nevelő felnőttek, az egyedül egy háztartást ellátók, a nyugdíjasok, a túlórázók, a helyben dolgozók és az ingázók, a kertes házban vagy a kis lakásban élők élethelyzetei, lehetőségei is eltérők. A napi egy óra szabadidő sokunknak talán csak álom, mégis: ha a médiafogyasztási szokásokat nézzük, akkor mobiltelefonozásra, online olvasgatásra, tévénézésre így vagy úgy, de több órát is tudunk fordítani.

Hogy mikor? Innen-onnan lopott percekben: leginkább evés közben, aztán vonaton, buszon, autóban, netán a vécén ülve, és talán folytatni is lehetne a sort. Ez így azonban sokszor nem társul elmélyüléssel, ezért az ilyen elfoglaltságoknak nincs stresszoldó hatásuk, sőt talán inkább sokszor fokozzák is a stresszt. Talán ezért is érdemes, különösen így, év végén végiggondolni, mire tudjuk a naponta kapott huszonnégy óránkat értelmesen felhasználni, mi az, ami hosszú távon is épít bennünket.

Ahogy a Luther Kiadó munkatársai is eltérő élethelyzetben vannak, úgy olvasóink is sokszínűek. Azt tapasztaljuk a visszajelzésekből – és hálásak vagyunk ezért a Teremtőnek –, hogy napjainkban is sokan olvasnak nyomtatott lapokat és könyveket. Az elmélyült olvasást keresők, kedvelők számára jó hírünk, hogy az idén kilencvenéves Evangélikus Élettel és a Credo folyóirattal a mostanihoz hasonló formában és rendszerességgel találkozhatnak 2024-ben is. Bízunk abban, hogy az olvasásra szánt időn felül az írások többletáldást is hozhatnak mindannyiunk életében – akár előfizetői, akár ajándékozói vagy támogatói, akár egy gyülekezeten belül továbbadott példány olvasói vagyunk.

Luther Kiadó gondozásában megjelenő sajtótermékkA Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat életében jelentős változások lesznek 2024-től. A nyomtatott lap mérete és formája is változik, igazodva a Credo folyóirat méretéhez, emellett az interneten ingyenesen is elérhetők lesznek a cikkek, tanulmányok, igehirdetési előkészítő írások. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel együttműködve a lap bekerül a Magyar Tudományos Akadémia nyílt elérésű szaklapadatbázisába; ez a teológusok, kutatók számára nagy előrelépés, de bízunk benne, hogy a könnyebb online elérés révén olyan érdeklődők is beleolvashatnak a lapba, akik eddig ezt előfizetés híján nem tehették. Továbbá tematikus lapszámokkal is készül a szerkesztőbizottság az ifjúság és az elköteleződés évében, ezért érdemes majd figyelni az egyházi sajtóban az erről szóló híreket.

Az elmélyült és a lelki építkezést segítő olvasás lehetőségét igyekszik kínálni a kiadó a könyvei által is. Meditációs, teológiai, ismeretterjesztő kiadványok mellett regényekkel, gyermek- és ifjúsági irodalommal is készülünk. Mindezeket a jövő évtől már nemcsak a budapesti Üllői út 24. alatti könyvesboltunkban és a lutherkiado.hu webáruházban találhatják meg, hanem a Huszár Gál könyvesboltban is (Budapest Belvárosában, a Deák Ferenc tér 4.-ben, az evangélikus templom szomszédságában). Januártól ugyanis a Deák téri evangélikus gyülekezettel együttműködve a Luther Kiadó veszi át a Huszár Gál könyvesbolt üzemeltetését, ami nagy öröm és még nagyobb feladat az intézményünknek.

Nem vitatjuk az online olvasás, a rádióadások, podcastok, videók kiemelt szerepét sem, de ezeknek más a céljuk, mint a nyomtatásban megjelent szövegeknek; tájékozódásra, információszerzésre, olykor szórakoztatásra és lelki elmélyülésre ugyanakkor alkalmasak. Ezért a jövőben is változatos tartalmakkal várjuk az Evangélikus.hu oldalra és a Kötőszó evangélikus közéleti blogra látogatókat. Az Olvasott üzenet hangzó csatornát pedig azzal a céllal indítottuk, hogy az utazással vagy akár a mosogatással töltött idő is hasznosulhasson. Erre utal írásom címe: időt valóban nem adhatunk, de a hangunkat igen. A reklámokkal teletűzdelt tévés műsorfolyam nézése helyett lélektápláló lehet egy Szóbanforgó vagy Erős vár podcastbeszélgetés is. Bár az elmélyült olvasást ezek nem helyettesítik, nem járnak olyan „többletajándékkal”, mint a stresszoldás, de oldják az egyedüllétet, segítik a gondolkodást és a lelki, hitbéli épülést.

Azt nem tudhatjuk, hogy kinek milyen az élethelyzete, talál-e időt az elmélyült olvasásra, de azt tudjuk, hogy lélek- és hitközösségre, az evangélium jó hírére mindenkinek szüksége van. Ezért a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy ezt a jó hírt minél többekhez eljuttassuk.

Maradjunk olvasó közösségben! Hiszen az üzenet örök!

* * *

Az írás megjelent az Evangélikus Élet magazin 2023. december 10–17-i 88. évfolyam 49–50. számában.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​​​​mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső