Skip to main content

2023. november 10. 9:22

Fine dining vacsorára

Terítéken az esti erdő

Kicsiknek és nagyoknak is komplex élményt kínál a magyarul a Luther Kiadó gondozásában megjelent Mur és az esti erdő című mesekönyv.

Mur és az esti erdő című mesekönyv borítója

Az íz és a látvány tökéletes harmóniája – ez jellemzi a csúcsgasztronómia remekeit. Ezek a fogások a legkiválóbb alapanyagokból készülnek, gondos kezek között, a legmegfelelőbb konyhatechnológiával, a körítés pedig nem az alacsonyabb élvezeti érték ellensúlyozására szolgál, hanem a magas színvonal kiemelésére. A vendég olyan komplex élményt kap, amely nemcsak a bendőjét lakatja jól, hanem a szemét is kényezteti.

Ez a hasonlat jutott eszembe a Mur és az esti erdő című kötetről, amely a Luther Kiadó gondozásában, Patat Bence fordításában jelent meg idén szeptemberben. Kaisa Happonen finn szerző kicsiknek és nagyoknak szóló esti meséi Anne Vasko illusztrációival válnak teljessé, és együtt adják ezt a bizonyos komplex élményt.

A keménytáblás kiadványnak már a szemet gyönyörködtető borítója is mutatja: ezt a könyvet nem érdemes és nem is lehet „kutyafuttában” olvasni. Meg kell adni a módját a kézbevételének – nem mellesleg azért is, mert a kötet tapintásra is különleges, úgy a fedele, mint a papírválasztása tekintetében.

Alig kell pár sort elolvasni belőle, hogy kiderüljön: a tartalma is az. A történetek cselekménye lassan hömpölyög. Az erdő lakói nem izgalmas kalandokba bonyolódnak, sokkal inkább mindennapi életük mélyebb rétegeire csodálkozhatunk rá. Ugyan a szövegek terjedelemre szinte „egypercesek”, mégsem lehet csak úgy letudni őket. Szelíden, de határozottan „kikövetelik” maguknak az időt. Az esti mese olvasása így nem egy újabb sprint a napi rohanásban, hanem – miként a műfaj és a tevékenység eredeti funkciója is (lenne) – a lelassulás biztosítéka.

Ezt támogatja meg jóindulatúan a kötet tördelése, az illusztrációk elrendezésének módja is. A rajzok egyértelműek, játékosak, ugyanakkor az absztrakciót sem nélkülözik. A csupa kép oldalpárok maradásra késztetnek, és míg elidőzünk felettük, mélázhatunk a korábban olvasottakon.

Az sem csupán ámítás, amit az alcím ígér: Mur mackónak és barátainak a történetei tényleg nem csak a gyerekeknek szólnak. (És itt most nem is arra gondolok elsőrendűen, hogy a fogalmazásmód sem „kisiskolás” – ha körbenézünk a hazai mesekönyvkínálatban, akkor látunk erre példát –, bár ez sem elhanyagolható szempont, merthogy így a felolvasás sem jelent „kínzást”.) A felnőttek is magukra ismerhetnek egy-egy jelenetben, élethelyzetben, pillanatfelvételben.

Az állatmesék évezredes hagyományait követve az elgondolkodtató, megszívlelendő útravaló sem hiányzik a történetekből, de a bölcsesség, szemben, mondjuk, Ezópus fabuláival, nem didaktikusan jelenik meg, hanem kinek-kinek magának kell meglelnie.

Az este, az éjszaka sötétje így már nem is olyan félelmetes. Fogadjuk a barátunkká! Megéri, mert így a kincsei is a mieink lehetnek.

Kaisa Happonen – Anne Vasko: Mur és az esti erdő. Esti mesék kicsiknek és nagyoknak. Luther Kiadó, 2023. Megvásárolható a kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.) vagy webáruházában.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. november 12–19-i 88. évfolyam 45–46. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-19-20
Lelkipásztor banner 2023-11

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső