Skip to main content

2023. december 18. 12:16

Minden napra szeretetben

Igemagyarázatok, évfordulók, névtár egy helyen

Mi az összekötő kapocs egy 19. században élt híd- és vasútépítő, ács és építési vállalkozó, egy romantikus novellákat és regényeket alkotó írónő, egy polihisztor természettudós, néprajzkutató és régész, valamint egy gyermekgyógyász, egyetemi tanár között? Többek között az, hogy mind a négyen evangélikusok voltak, és jövőre emlékezünk születésük vagy haláluk kerek évfordulójára. És hogy kik ők? A nevük és rövid életrajzuk, miként az őket méltató sorok is megtalálhatók az Evangélikus naptár 2024 című kiadványban.

Evangélikus naptár 2024: Igemagyarázatok, évfordulók, névtár egy helyen

Bevallom, a kötet felelős szerkesztőjeként minden évben megilletődve kezdek neki az Evangélikus naptár szerkesztői munkájának, hiszen egy 1912 (!) óta létező kiadvány örökségét folytathatom immár ötödik esztendeje. Az akkor még Képes Luther-naptár címen megjelenő kötet első számának beköszöntő cikkében az egyik szerkesztő, Scholtz Ödön világosan megfogalmazta a könyv célját: nehéz történelmi időkben lutheri szellemben lelki útravalót kínálni.

Evangélikus naptár 2024: Igemagyarázatok, évfordulók, névtár egy helyen

Az Evangélikus naptár a 2024. évben is erre tesz kísérletet, már a borítótól kezdve, amely az év igéjéhez kapcsolódik: „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!” (1Kor 16,14) Dominókockákat látunk, a sort pedig egy olyan elem löki meg, amelyen a szokásos pöttyök helyett egy piros szív látható. Ha a maga helyén mindenki szeretetben élné a jövő esztendőben a mindennapjait, az a dominóhatásnak megfelelően az olyan nagyon vágyott édenkerti állapotot hozná a földre. A címlapfotóval erre szeretnénk emlékeztetni, „ráerősítve” az év igéjére.

A bibliaolvasó Útmutatóban az év igéjeként meghatározott igeszakaszhoz, illetve a havi igékhez ez alkalommal is gazdagon illusztrált igemagyarázatokat kínál a kötet. Természetesen az egyházi és a világi ünnepekről sem feledkeztünk meg, mint ahogy „nagyjaink” közül többről is megemlékezünk születésük vagy haláluk kerek évfordulójának apropóján. A szépirodalom és a humor 2024-ben sem hiányozhat a naptárból. A vicceket ez alkalommal is Koczor Tamás lelkész illusztrációi teszik még élvezetesebbé. A korábbi kötetekhez hasonlóan a jövő esztendei kötetben is sok, a Luther Kiadó kiadványaiból vett kedvcsináló-ajánló részlet kapott helyet.

A 2024. esztendő evangélikus egyházunkban az ifjúság és az elköteleződés éve lesz, ezért a naptárnak mind a tizenkét fejezete a témához kapcsolódó tanulmánnyal zárul.

A hagyományokhoz híven a kiadvány második felében a Magyarországi Evangélikus Egyház frissített név- és címtárát közöljük.

A szerkesztői munka során igyekeztem olyan szerethető kötetet összeállítani, amelyben olvasóink kortól és nemtől függetlenül, vidéken vagy városban élve egyaránt találnak 2024-ben kedvükre valót.

Mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom a kiadványt.

Evangélikus naptár 2024. Luther Kiadó, 2023. Megvásárolható a kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII. Üllői út 24.) és webáruházában.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. december 10–17-i 88. évfolyam 49–50. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangélikus Élet magazin

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső