Skip to main content

2023. november 8. 13:58

Bátorító történetek

Kedves Testvérek! Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

20231108 Evangelikus Elet ajanlo 2A mesék köztudottan nem csak gyerekeknek szólnak: sokszor mi, felnőttek is bátorságot, erőt meríthetünk egy-egy történetből. A Mur és az esti erdő című – a Luther Kiadó gondozásában nemrég megjelent – kötet esetében sincs ez másként; amint címlapinterjúnkban Boldizsár Ildikó meseterapeu­ta megvilágítja, „a szereplők megállnak, és az életnek kinyitják egy olyan kapuját, amelyre mi már nem figyelünk évtizedek óta”.

A remek, kicsiknek és nagyoknak szóló finn mesekönyvről a finn és skandináv nyelvű irodalmi alkotások elismert fordítóját, Patat Bencét is kérdeztük. „Igyekeztem úgy megtalálni az egyensúlyt – mondja interjúnkban a magyar szövegről –, hogy legyen szép, hangulatos, ejtse rabul az olvasót, de ne legyen túl nehéz a nyelvezete.” Nem csak azért érdemes kézbe venni a kötetet, hogy meggyőződjünk róla: törekvése sikerrel járt.

„A szülőföldjüket sokaknak kellett és kell ma is elhagyniuk a legkülönbözőbb okokból. A migráció az evangélikus egyház történetének is szerves része” – írja Kertész Botond történész az Evangélikus Országos Múzeumban december 17-ig látható Kihívás és lehetőség – Menekültek a két világháború közötti evangélikus egyházban című tárlatról, amely egy hat ország tíz evangélikus múzeumát összefogó projekt része.

Az Élő víz rovatban Gáncs Tamás egy meglepő belépőre hívja fel a figyelmet: „A názáreti Jézus ezzel a belépővel – »Békesség néktek!« – a feje tetejére állította a világot. Küldetést bízott ránk: legyünk a békesség követei, akik falak építése helyett képesek nemcsak falakat rombolni, de hidakat építeni is. Felé és egymás felé.”

Ötszáznegyven éve, 1483. november 10-én született Luther Márton. A reformátor egész élettörténete kalandos, mely önmagában is, hátrahagyott műveivel együtt pedig még inkább bátoríthat minket napjainkban is.

* * *

Az Evangélikus Élet kapható a Luther Kiadó Evangélikus könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.) és az evangélikus templomokban és előfizehető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-​mail címen. A magazin nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a Luther Kiadó webáruházában.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső