Skip to main content

2023. november 16. 12:56

Az evangéliumi üzenet kellős közepébe

Filterek nélküli mennyország – Gáncs Tamás új kötete

„Isten országának életünket alapvetően megváltoztató alternatív valósága legyen és maradjon velünk!” Például ilyen áldásokkal gazdagodhatunk a – filterek nélküli – mennyország után kutatva Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkész jóvoltából. A jobbára „megúszós”, hárítós, fogyasztós valóságunk ellenpontozásaként jeleníti meg a szerző ezt a „másik”, kevéssé ismert, de egyedül érvényes valóságot – újraértelmezve, korunk hősének nyelvére fordítva a Szentírást, annak „kellős közepére” mutatva legújabb kötetében.

Filterek nélküli mennyország című kötet borítója

„No filter.” Ez a gyakran használt jelölés a közösségi médiában arra utal, hogy valamely képi tartalmat a közzétevő kendőzetlenül tár a publikum elé, nem szerkeszt meg, nem kozmetikáz, vállalja úgy, ahogy van, mint a valóság hű leképezőjét. Gáncs Tamás friss, Filterek nélküli mennyország címmel megjelent kötetének (amely az előző, Negyvenkét életjel című könyve folytatásának tekinthető) van a sorok között egy jellegzetes, korántsem csak saját, személyes meggyőződését, hanem az evangélium üzenetét a maga „kimondhatatlanul egyszerű és felfoghatatlanul nehéz” valóságában az olvasó elé táró, „filter nélküli” karaktere.

Ezek az írások tele vannak felkiáltójelekkel. Akadnak kérdőjelek is, de még több a felkiáltás: a nyomatékosítás, a rácsodálkozás, sőt elragadtatás, az újra és újra meglelt, de újra és újra megrázó, lenyűgöző, magával ragadó szépségnek és igazságnak a felfedezni és megosztani vágyása. Filter nélküli gyermekség, filter nélküli – talpig nehéz – fölnőttség.

Az Evangélikus Élet magazin Élő víz rovatának Kézdi Beáta főszerkesztő által válogatott ötven írása öt fejezetben hangol valójában egyre, a legfontosabb üzenetre: az evangéliumi ígéretre, melyet a közreadott igemagyarázatok tanúsága szerint a szivárvány ötven árnyalatával sem elég(séges) megjeleníteni, amelyet újra és újra el kell ismételni, emlékezetbe kell vésni, alá kell húzni.

A kötetben felfedezhetünk visszatérő témákat, motívumokat, képeket, hasonlatokat, jellegzetes szófordulatokat, újból föltűnő igeszakaszokat. Újra és újra felsejlik lelki szemeink előtt a szavak által az Úr – ragyogó, gyógyító, vigasztaló – „arca” és áldó keze. A teremtett világ és az ember által „teremtett” szépség is visszatérő motívumok – a szerző számtalan irodalmi és mozgóképes példát hoz mondandójának illusztrálásához.

Visszatérő témák a vigasz és vigasztalás, az emlékezés és emlékeztetés, az emberi halogatás és hárítás, szereptévesztéseink, tévképzeteink – például az időről. A szerző több írásában is megállapítja, hogy Jézus a mindenkori jelen időről beszél: „Mert most van szükség az irgalomra, most van értelme egy őszinte mosolynak, most várja a világ sóhajtozva és kétségbeesve a hiteles megszólalást és a jól eltalált vigasztaló mondatokat.”

Gáncs Tamás kötete történeti utazás: az ókori Római Birodalomba, a betlehemi istállóba, a farkastörvények uralta való világunkba, egy lengyelországi U2-koncertre, amely ma már történelem… Nagy erénye a beleérző képessége, a reformációtól eltanult „dinamika” alkalmazása, a szeretet leleménye, mely a szomjazó olvasónak az élő vízhez mutat utat: „Ha szomjas maradsz, akkor nem az a megoldás, hogy másik forrás után nézel, vagy azt mondod: nem létezik a forrás, hanem az, hogy mélyebbről merítesz a forrásból. Nem a »forrás vagy nem forrás« közötti választás a tét, hanem a felszínesség és a mélység közötti választás a valódi dilemma a keresztény életünkben.”

A kelenföldi lelkész nem kertel, nem állítja, hogy az afrikai nyomor kellős közepébe csöppenve vagy a pandémia szorongásokkal teli időszakában, a mindenkori „itt és most” kellős közepén ne lenne sokszor nehéz, csupán arra kíván rámutatni: van hová pakolni a terheinket. Arra bátorít, arra hív, hogy „állítsuk át lelki időzónánkat Isten országának időzónájára”, és merjünk kilépni – most, amíg Isten engedi, amíg dönthetünk – a komfortzónánkból, merjünk lejönni a hegyről, a templomi karzatról, merjük vállalni a szeretet kockázatát. Egyszerre terel a feltétlen bizalmat szavazó, a Szentlelket jelképező anyamadár szárnyainak ölelésébe menekülő, érezni (örülni, félni, kérni) merő gyermeki és a másokért is felelősséget vállaló, gondolkodó, kritikus hit felé. Mert a kereszténység lényege, kellős közepe ez a perspektíva és tágasság.

Gáncs Tamás: Filterek nélküli mennyország. Luther Kiadó, 2023. A kötet megvásárolható a kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., llői út 24. ) és webáruházában.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2023. október 15–22-i 88. évfolyam 41–42. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Evangelikus Elet tamogatoi banner 2023

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-13-14
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső