Skip to main content

2022. október 19. 11:57

Állócsillag a galaxisban

Megjelent az Evangélikus Élet legújabb lapszáma

Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Evangélikus Élet

„Amikor ezeket a sorokat írom, két ünnep előtt állunk. Magyarként megszoktuk, hogy októberben minden évben előbb a mi forradalmunkról, október 23-áról emlékezünk meg, majd az egyház forradalmáról, a reformációról" – kezdi írását Aradi András esperes az Égtájoló rovatban. Ünnepi lapszámunknak – az egyházi hírek, örömteli eseményekről szóló beszámolók mellett – valóban e két ünnep áll a fókuszában.

A reformáció egyik legfontosabb vívmánya, hogy könnyen elérhetővé tette, anyanyelven adta sokak kezébe a Szentírást. Luther Márton Újszövetség-fordítása idén ötszáz éves. Ez alkalomból választottunk e számunk címlapjára egy Luther-Bibliát. „Das ist Die gantze Heilige Schrifft Deudsch", ez már egy teljes Szentírás németül – adja hírül a kötet címoldala. A Wittenbergben 1606-ban megjelent mű – kiadója Lorenz Seuberlich – ritka kincse az Evangélikus Országos Gyűjteménynek. Luther Septembertestamentjének munkálatairól, művének hatásáról és a reformátor nagy ívű, egészen a haláláig tartó projektjéről is olvashatnak Csepregi Zoltán egyháztörténész-professzor áttekintésében. Mindemellett a fél évezredes évforduló talán újfent biztat mindannyiunkat a napi igeolvasásra.

Végül Bácskai Károly Tűzben próbált arany című reformációi jegyzetének megfontolandó sorait ajánlom – biztatásként is – olvasóink figyelmébe: „A keresztényeket sújtó szomorúságok és kísértések, az emberek tudatlansága, az engedetlenség és a szeretetlenség, de még a halál sem akadályozhatja meg Istent a maga akaratának érvényre juttatásában! A népszámlálás adatai, a gáz- és a villanyszámlák összegei, az élelmiszerek árai, a fizetések és a nyugdíjak mértéke ne tereljék el a figyelmünket hitünk céljáról, lelkünk üdvösségéről!"

***
Az újságot nyomtatott formában keressék a Luther Kiadó / Evangélikus könyvesboltban (Budapest VIII., Üllői út 24.) és az evangélikus templomokban, vagy fizessék elő a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Digitális előfizetésre, illetve a legfrissebb lapszám digitális példányának megvásárlására a kiadó honlapján van lehetőség.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Evélet banner 2024-23-24

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső