Skip to main content

2024. március 31. 15:00

A szeretet gyógyító közösségévé válni

Bemutatkozik a Nyíregyháza–Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház

Április 1-jén, húsvét második napján 10.04-től istentiszteletet közvetít a Kossuth rádió a nyíregyháza-kertvárosi evangélikus templomból. Igét hirdetnek Kovács Erzsébet, Laborczi Géza, Meggyesi János és Molnár Erzsébet lelkészek. Alább az egyházközség bemutatkozását olvashatják.

Bemutatkozik a Nyíregyháza–Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház

A Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház(község) egyszerre nagyon régi és nagyon új. Reformátor elődeinkkel együtt valljuk, hogy ott van egyház, ahol az evangéliumot tisztán hirdetik, és a szentségeket helyesen használják. „Azért, hogy erre a hitre eljussunk, rendeltetett az evangélium tanításának és a szentségek kiosztásának szolgálata. Mert az ige és szentségek mint eszközök által kapjuk a Szentlelket, aki hitet támaszt – ahol és amikor Istennek tetszik – azokban, akik hallják az evangéliumot […].” (Ágostai hitvallás, V. hitcikk: Az egyházi szolgálatról.)

Az 1753-ban gróf Károlyi Ferenc hívására Nyíregyházán letelepült tót evangélikus ősök nyomdokain járó közösség azzal a tapasztalattal él, hogy a történelem viharaiban emberi mérték szerint a hithez és a földhöz való ragaszkodás tartotta meg.

1992-ben önálló egyházközséggé szerveződött a kertvárosi evangélikusság, hogy feladatát még jobban be tudja tölteni. Az evangélium hirdetése mellett ekkor vállalta fel a gyülekezet azt, hogy a környezetében élők szükségleteire figyelve diakóniai szolgálatot végez. Így alapították meg a korábban ezen a területen szolgáló lelkész emlékét is őrizve a Joób Olivér Szeretetintézményt, hogy a gyülekezet területén élő rászorulókon segítsen a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a tanyagondnoki szolgálat, az idősek klubja működtetésével.

A Nagytemplomhoz kötődő hagyomány figyelembevételével gyülekezetünk úgy döntött, hogy a mai kor kihívásainak jobban megfelelő több funkciót ellátó közösségi központot hoz létre a Bolyai téren.

A volt iskola épületét az Oltalom Szeretetszolgálattal, a Joób Olivér Szeretetintézménnyel együtt vásároltuk meg az önkormányzattól, és egy pályázat segítségével itt alakítottuk ki azt a közösségi teret, ahol a gyülekezet lelki életét jelentő eseményeken túl az intézményekhez kötődő különböző alkalmakat is tartjuk.

Gyülekezetünkhöz tizennyolc bokortanya is tartozik. Minden vasárnap fél tizenegykor a Bolyai téri közösségi központban, a tanyákon pedig havi rendszerességgel tartunk istentiszteletet.

A különböző feladatokat ellátó intézmények, valamint több civil szervezet és a gyülekezet azért is alakított ki szoros együttműködést, hogy a közösségekből kiszorult, különlegesen nehéz élethelyzetben lévő embertársaink számára szakmai és közösségi segítséget tudjunk adni. Így a gyülekezet az istentiszteleti közösség megélésével az egymás iránti felelősség színtere lett, hogy gyógyító, befogadó közösséggé váljon.

* * *

A cikk eredetileg az Evangélikus Élet magazin 2024. március 24–31-i 89. évfolyam 11–12. számában jelent meg.
Az Evangélikus Élet magazin kapható a Luther Kiadó könyvesboltjában (Budapest VIII., Üllői út 24.), a Huszár Gál könyvkereskedésben (Budapest V., Deák tér 4.), az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nyomtatott vagy digitális formában megvásárolható, illetve előfizethető a kiadó honlapján.

Ha érdeklik a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kapcsolatos hírek, események, szívesen olvassa interjúinkat, riportjainkat, iratkozzon fel hírlevél-szolgáltatásunkra.
Gyülekezetimunkatárs-képzés 2024
Szélrózsa 2024 regisztráció
Evélet banner 2024-15-16
Lelkipásztor banner 2023-11
Credo banner 2023/3.

Lelkigondozás

Névtár kereső

Térképes kereső