Skip to main content

Ajánló

Megjelent az Evangélikus Élet magazin legfrissebb, 2024. április 21–28-i száma. Alább a tartalomból adunk ízelítőt. Olvassák szeretettel lapunkat, és vigyék a jó hírét!

Kríziskezelésből egyes

Szőnyeg alá söpört konfliktusok a színpadon
Halmozódó hazugságok, ki és meg nem beszélt problémák, végül családok összeomlása elevenedik meg a Centrál, illetve a Belvárosi Színház színpadán. Mindez mai, olykor igencsak trágár nyelvezettel, de a mindkét drámában jelen lévő pattanásig feszült idegek miatt ez érthető és indokolható. Azért is elfogadható, mert az éveken át elkendőzött feszültségek és csalások felszínre kerülése után nagyon n...
Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök lesz a Mária Rádió szervezésében megvalósuló AlmáDIalógus lelkigyakorlat-sorozat 2024 júniusi alkalmának vezetője. A június 7. és 9. között a balatonalmádi Ciszter Rekreációs Központban megvalósuló program témája: Életrendezés – „Tiszta szívet teremts bennem…” (Zsolt 51,12)

A végső remény

Megjelent a Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat legújabb száma
A 99. évfolyamába lépő Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat megújult külsővel, formában és tartalmi elemekkel jelenik meg a 2024-es évtől. E változás egyik szükségszerű oka az volt, hogy a benne szereplő írások elérhetőkké válhassanak az MTA open access (ingyenes online) folyóirat-​​adatbázisában. Az alábbi sorokkal a szakfolyóirat legújabb, 2024/4. számot ajánljuk olvasóink figyelm...

Barátságok tragédiák árnyékában

Sírás-nevetés színházban és moziban
A felnőttkori barátság az egyik legértékesebb kapcsolat. Hiszen a szeretteink mellett a barátokra számíthatunk, támaszkodhatunk a nehéz időszakokban, de az örömeinket, sikereinket is velük osztjuk meg a legszívesebben. A József Attila Színház új darabja, a Sírpiknik és a Téli szünet című mozifilm is három-három ember – egymástól nagyon különböző személyiségek – szövetségéről mesél. Mindkét alko...

Keresve az igazságot

Megjelent az Evangélikus Élet legfrissebb száma
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

A szeretet gyógyító közösségévé válni

Bemutatkozik a Nyíregyháza–Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház
Április 1-jén, húsvét második napján 10.04-től istentiszteletet közvetít a Kossuth rádió a nyíregyháza-kertvárosi evangélikus templomból. Igét hirdetnek Kovács Erzsébet, Laborczi Géza, Meggyesi János és Molnár Erzsébet lelkészek. Alább az egyházközség bemutatkozását olvashatják.

Ahol Mikszáth is volt felügyelő

Bemutatkozik a Csömöri Evangélikus Egyházközség
Evangélikus istentiszteletet közvetít március 29-én, nagypénteken 11 órától a Duna Televízió a csömöri evangélikus templomból. Igét hirdet Kendeh-Kirchknopf Péter lelkész. Alább a Csömöri Evangélikus Egyházközség bemutatkozását olvashatják.

Étkekkel és lélekkel

Francia romantika és hiteles magyar élethelyzetek a moziban
Két igazán lélekre ható új filmet ajánlunk most olvasóink figyelmébe. Böjtben ételt népszerűsítő mozit javasolni talán tiszteletlenségnek tűnhet, de A szenvedély íze című francia dráma a főzés tudománya mellett leginkább az egymás iránti tiszteletről és szeretetről szól. Ahogy a magyar Valami madarak című alkotás is, melyben magukra hagyott generációk tagjai találnak egymásra.
Minden érzékre hat a már összeszokott szerzőpáros, Gryllus Dániel és Lackfi János legújabb közös alkotása, az Itt járt a földön című dalciklus. Zenei anyag és képeskönyv született egy – szó szerint – álomból, mely az evangéliumi üzenet valóságosságát hivatott megmutatni hanggal, képpel és verssel.
2024 szeptemberétől harmadik alkalommal indít gyülekezetimunkatárs-képzést a Magyarországi Evangélikus Egyház. A szervezők immár hat szakirányt kínálnak: gyermekmunka, ifjúsági munka, gyülekezetmenedzsment, diakónia, médiaszolgálat és zenei munkatársképzés.
Megjelent a Híd evangélikus missziói magazin legfrissebb, 2024/1. száma, melynek fókuszában a tanúságtétel áll.

A keresztfa tövében

Passió-előadások gyülekezeteinkben
Krisztus szenvedéstörténetét mutatják be a nagyhéten az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatói és a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) tagjai gyülekezeteinkben. A Lutheránia ének- és zenekar pedig ez évben is megszólaltatja Johann Sebastian Bach Máté-passióját.

Reménységgel

Megjelent az Evangélikus Élet legfrissebb száma
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Túlélőtábor – segédeszközök nélkül

Böjti fegyelem (Lk 4,1–13)
A böjt olyan, mint egy erdei túlélőtábor a léleknek – mondja Barbara Brown Taylor amerikai teológus, episzkopális lelkész. Egy böjti írásából közlünk részletet.

A teológiától a mesterséges intelligenciáig

Megjelent a Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat legújabb száma
A 99. évfolyamába lépő Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat megújult külsővel, formában és tartalmi elemekkel jelenik meg a 2024-es évtől. E változás egyik szükségszerű oka az volt, hogy a benne szereplő írások elérhetőkké válhassanak az MTA open access (ingyenes online) folyóirat-​​adatbázisában. Az alábbi sorokkal a szakfolyóirat legújabb, 2024/3. számot ajánljuk olvasóink figyelm...
Az idei évben is számos tábort szervez a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája Gyülekezeti és Missziói Osztálya, melyekre szeretettel várják a régi és új résztvevőket.
Megjelent az Evangélikus Élet legfrissebb, 2024.  március 10–17-i száma. A magazint ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk a figyelmükbe ajánlani .

Lelőhely, találkahely, törzshely

Új lehetőségek, átalakuló kínálat a Huszár Gál könyvkereskedésben
Idén huszonkilenc éve, hogy megnyitotta kapuit a budapesti Belvárosban a Huszár Gál könyvkereskedés, amelyet sokan a Deák Ferenc téri Insula Lutherana, az evangélikus sziget részeként ismernek – s amely immár a Luther Kiadó fenntartásában üzemel tovább. Bízunk benne, hogy a bolt régi kedvelői ugyanazzal a lelkesedéssel térnek be hozzánk, mint korábban, s abban is, hogy az átalakuló, letisz...

Isten gyermekeinek fohásza

Új kötet a Miatyánkról
„Sokan tudják, de kevesen értik.” Frappáns indítás Joób Olivér Dávid A tanítványok imádsága – A Miatyánk mint útmutatás hitben és életben című kötetének első mondata. Találó ez a megállapítása is: „Ahogy imádkozunk, úgy hiszünk. Ahogy hiszünk, úgy imádkozunk.” Az olvasó megszólítva érzi magát, járjon bárhol hitéletének útján. E vékony, ám tartalmas könyv tanítás, biztatás, hiterősítés, gyakorla...