„Ezen a helyen békességet adok! ”– így szól a Seregek Ura – Hálaadó istentisztelet volt a mandabokori többfunkciós közösségi épületben

„Ezen a helyen békességet adok! ”– így szól a Seregek Ura – Hálaadó istentisztelet volt a mandabokori többfunkciós közösségi épületben

Share this content.

Szöveg és hangfájl: Garai András (garainyh.hu). Fotó: Balicza Máté, Liskány Petra, Veczán László
Nyíregyháza – Mandabokor – Hálaadó istentiszteletre gyülekezett a 263 éves nyíregyházi egyházközség városában és a környező bokortanyákon élő népe 2016. október első vasárnap délutánján, mert új funkcióval bővült a mandabokori istentiszteleti helyük; befejeződött a vendégszobák kialakítása az imaház tetőterében. Hat klimatizált, saját fürdőszobával rendelkező kényelmes szobában összesen huszonegy, felüdülésre és lelki feltöltődésre vágyó testvért tudnak fogadni egész évben, akár egy csendeshétre vagy csendes hétvégére.

Az ünnepi istentiszteleten a kerület püspöke, dr. Fabiny Tamás hirdette Isten igéjét. A körzet parókusa, Zsarnai Krisztián esperes végezte a liturgiai szolgálatot a helyi hívek bevonásával. Az ünnep vezérgondolatát a meghívóban szereplő, s a címben is olvasható prófétai ige (Hagg 2,9) szolgáltatta. 

Ezt felidézve kezdte ünnepi igehirdetését a püspök; a mi Urunk beszélő Isten, nem néma bálvány. Luther Márton is az igébe kapaszkodott. Jézus szava számunkra mindenek fölött áll. A vasárnap evangéliumát (Mt 9,1–8) is felolvasta alapigeként; Jézus gyógyít és bűnbocsánatot ad a hívőknek. A beteg ember a testi és a lelki gyógyulást is megkapta. Ezen a helyen, ebben az épületben is átélhetjük Isten csodáit. A tetőtér vendégszobáit birtokba véve ez a gyülekezet is megtapasztalhatja; akik vendégeket fogadnak, angyalokat fogadnak be. Legyen Mandán ez az épület, a békesség helye. Legyünk nyitott gyülekezet és egyház – mások számára. Legyünk befogadó egyház; ökumenikus nyitottság jellemezzen, és bár az egész ország befogadó ország lenne! Végül a vendégszeretetről szóló tanításra (lásd Zsid 13,2) emlékeztette a gyülekezetet a püspök.   

Az összgyülekezeti énekkar két számát dr. Kovács László Attila igazgató-lelkész vezényelte, majd a helyi ifjúság énekes bizonyságtételét hallgathatta meg az imaházat megtöltő gyülekezet. Zsarnainé Urbán Nóra szólóénekkel szolgált. Az általános könyörgő imádságban a körzet tisztségviselő hívei ajkán csendültek fel a köszönet és hálaadás szavai. 

A püspöki áldást követően az esperes időrendben haladva, röviden ismertette az építkezés történetét, az abban részt vevők és minden segítő, támogató áldozatos, önkéntes munkáját megköszönve. Több országos egyházi tisztségviselő is megtisztelte jelenlétével a hálaadó alkalmat. Benczúr László személyes szavakkal köszöntötte a gyülekezetet. Az esperes ezzel a prófétai igével zárta a hálaadás ünnepét: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jer 29,11) Ezt követően lehetőség nyílt a vendégszobák megtekintésére és a szeretetvendégségen a kötetlen beszélgetésre a közösségi házban és kertjében.

Az istentisztelet hanganyaga elérhető innen és az épület képei itt. Ünnepi pillanatok a képgalériákban.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!