Felszentelték a kastélydombi Luther-kápolnát

Felszentelték a kastélydombi Luther-kápolnát

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus
Budapest – Pestszentimre – „Jézus mondja: Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz.” (Jn 12,24) – ez az ige a magtárat formázó kastélydombi Luther-kápolna alapigéje. 2018. április 14-én Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke szentelte fel ünnepélyes keretek között az épületet.

Miközben a szomszédos iskolában gyülekeztek a lelkészek és szolgálattevők, a kápolna melletti udvaron az Új Teremtés együttes szolgált zenével, a gyülekezet tagjai pedig pogácsákkal és kókuszgolyókkal várták az érkezőket. Igazán szívmelengető alkalom kezdődött, tudván, hogy erre majdnem száz évet várt a gyülekezet.

Hiszen a templomépítés terve először 1930-ban, az Ágostai hitvallás négyszázadik évfordulóján fogalmazódott meg Sokoray Károly lelkész és Fritsch Ottó felügyelő szolgálati idejében. Ekkor telket kapott az egyházközség az önkormányzattól, de a háború miatt meghiúsult az építés. Az evangélikusok nyolcvanöt éven át a református templomban tartották istentiszteleteiket.

Ám a pestszentlőrinci-pestszentimrei evangélikusok imádsága nem szűnt meg. 2015-ben a presbitérium döntött: állami, önkormányzati és közegyházi támogatással, valamint a gyülekezet áldozatvállalásával 2017-ben, a reformáció ötszázadik évfordulójának évében megvalósulhatott a gyülekezet szándéka, és Krizsán András Ybl-díjas építész tervei alapján, a Stibli László által vezetett Lőrinci Építő és Fővállalkozó Kft. munkájával fölépült a kastélydombi Luther-kápolna. A templom „magvető” harangja Gombos Miklós harangöntő mester öntödéjében készült 2017-ben. A bevonulás után először ez utóbbi megszentelésével kezdődött az ünnepi alkalom. A harangot először Bajkó Ferenc kondította meg, a zárókő elhelyezését pedig Szabó József és Schukkert Katalin jelentette be.

Korányi András egyetemi tanár, lelkész ezután egy zsoltárt olvasott fel, majd Krizsán András építész átadta a kulcsokat a püspöknek. Horváth-Csitári Boglárka nyitotta ki a templom ajtaját és engedte be a gyülekezetet.

A liturgiai részben Gáncs Péter püspök, Győri Gábor esperes, Horváth-Csitári Boglárka lelkész szolgáltak. Jelen voltak Szemerei János püspök, Kondor Péter megválaszott püspök és Korányi András lelkész mellett a testvérgyülekezeteket képviselő lelkészek, így Martti Pitkänän és Arto Antturi finn lelkészek, valamint Edwin Pech lengyel lelkész is.

Gáncs Péter hirdette az igét Lk 19,40 alapján: Krisztus Urunk mondja: A kövek fognak kiáltani.

A templomszentelés szolgálatát szintén Gáncs Péter végezte, a Confirmát pedig az összes jelenlévő lelkész együtt énekelte.

Ezután Szlúka Lídia szolgált énekkel.

A templomszentelés után közgyűlésre került sor, amelyen először is ajándékkal és virággal köszöntötték a megjelent elöljárókat, majd beszédekre került sor.

Beszédet mondott a kormányzat nevében Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Az egyházkerület nevében Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő.

Az önkormányzat részéről Ughy Attila polgármester mondott köszöntést.

Az egyházmegye részéről Krizsán Zoltán egyházmegyei felügyelő volt jelen.

A református egyházat Hajdú Kadosa lelkész képviselte.

Zenei betéttel az Új Teremtés együttes szolgált.

A beszédek a külföldi testvérgyülekezetek lelkészeinek köszöntésével folytatódott.

A pestszentimrei egyik magvető, Hulej Enikő lelkész is örömét fejezte ki a kápolna felszentelése kapcsán.

A közgyűlés Gáncs Péter püspök zárógondolataival ért véget. Ezután a vendégek az iskolában állófogadáson szelhették meg a gyülekezet által készíttetett tortákat.

A programok zárásaként az orosházi Credo együttes előadta Győri Gábor esperes szerzeményét, a Semper Reformari című Luther életéről szóló könnyűzenei oratóriumot.

KÉPGALÉRIA:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!