Skip to main content

Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Ma
Search
Keresés
Események
2024
2024. január
 • 2024. január 05. , péntek 17:00 - 18:00
  Mur és az esti erdő – könyvbemutató Boldizsár Ildikóval és Patat Bencével

  Kaisa Happonen Mur és az esti erdő című mesekönyvében kicsik és nagyok együtt barangolhatnak az erdő állataival, elgondolkodva, beszélgetve, közösen lelassítva az időt. Boldizsár Ildikó meseterapeutával és Patat Bencével, a könyv fordítójával Boda Zsuzsa újságíró beszélget.


  2024.01.05 Mur es az esti erdo konyvbemutato

 • 2024. január 06. , szombat 11:00 - 12:00
  Sárik Eszter lelkészszentelése a budavári evangélikus templomban

  Január 6-án, szombaton délelőtt 11 órakor a budavári evangélikus templomban dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke lelkésszé szenteli Sárik Esztert.


   Sárik Eszter lelkészszentelése a budavári evangélikus templomban

 • 2024. január 07. , vasárnap 08:27
  Lét-Ige protestáns magazin a Duna Televízióban

  Lét-Ige protestáns magazin lesz a Duna Televízióban január 7-én, vasárnap 9 órától. A műsor egyik riportjának címe: Petőfi az én barátom! – Legismertebb költőnk verseit zenésítette meg a KaleidoszPók Társulat.


  A KaleidoszPók Társulat tagjai régi barátok, akik 40-es, 50-es éveikben előtörő kapuzárási pánik helyett a közös zenéléssel éneklik ki magukból életük épp aktuális dolgait. Ahogyan ők mondják a „véresen komolytalan, kicsit depi, kicsit hepi” számaik után most egy klasszikus költő, Petőfi Sándor kevésbé ismert költeményeit dolgozták fel és indultak a 200. emlékévben turnéra velük, iskolákba, gyülekezetekbe. A pesterzsébeti evangélikus templomban tartott koncertjük előtt beszélgettünk a csapat tagjai közül Smidéliusz Gábor és Ócsai Zoltán evangélikus lelkészekkel.

 • 2024. január 08. , hétfő 19:00
  Budavári evangélikus szabadegyetem: Az angyalok zenéje

  A budavári evangélikus szabadegyetem január 8-án, hétfőn 19 órakor kezdődő alkalmának vendége Bősze Ádám zenetörtörténész, aki Az angyalok zenéje címmel tart előadást.


  20240108 budavari szabadegyetem Bosze Adam

 • 2024. január 14. , vasárnap 08:13
  Lét-Ige protestáns magazin a Duna Televízióban

  Lét-Ige protestáns magazin lesz a Duna Televízióban január 14-én, vasárnap 8 óra 13 perctől. A műsor egyik riportjának címe: Mosolyt csalni a menekültek arcára – Egyéves a Dévai Fogadó.


  Egyéves fennállását ünnepelte az evangélikus egyház fenntartásában működő Dévai Fogadó Menekülteket Segítő Közösségi Központ, amelynek célja, hogy a háború vagy más krízishelyzet miatt nehéz helyzetbe került emberek mindennapi életét segítse. Ellátogattunk a születésnapi ünnepre, hogy vezetőkkel, munkatársakkal, segítőkkel beszélgessünk tapasztalataikról.

 • 2024. január 14. , vasárnap 08:40 - 09:06
  Isten kezében: Hitvallás – Portréfilm Reuss Andrásról

  A Duna Televízió Isten kezében című műsorának január 14-én adásba kerülő részének címe: Hitvallás – Portréfilm Reuss Andrásról.


  Reuss Andrásról a Luther Kiadó gondozásában nemrégiben egy könyv jelent meg, Teológus, tanár, tanú címmel, amelyben ő tudatosan szembenézett a múlt nehéz kérdéseivel és kihívásaival is. Életének állomásain keresztül őszintén vallott a 20. századi lelkészi szolgálat szépségeiről és nehézségeiről, nem titkolva az állambiztonsági szervekkel való kapcsolatát sem. Filmünkben hitéről, szolgálatáról, teológiai látásáról vallott arról, hogyan élt végig az Isten kezében.

 • 2024. január 15. , hétfő 13:30 - 14:00
  Erős vár a mi Istenünk! – Az evangélikus egyház félórája

  Erős vár a mi Istenünk! címmel január 15-én, hétfőn délután fél 2-kor ismét jelentkezik a Kossuth rádóban az evangélikus egyház félórája.


  A tartalomból:

  • „Itt ülök a nyitott ablaknál... Jól vagyok.” 80 esztendeje így köszöntötte az újévet Dietrich Bonhoeffer. Megrendítő sorok a tegeli börtönből. Szerkesztői jegyzet.
  • Péter és Pál disputája idén először. Közeledik az ökumenikus imahét. Beszélgessünk az imádkozásról, az imádságról!
  • Portré az Erős Vár Díjat kapott Bonnyay Sándorról
  • Szeverényi János országos missziói lelkész a Bibliaolvasó Útmutató 2024. évi igéjéről.

  Várják Önöket: Stifner-Kőháti Dorottya és Hajdú Tibor.

 • 2024. január 16. , kedd 10:00 - 11:00
  Szakács Tamás doktori védése

  Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa tisztelettel meghív minden érdeklődőt Szakács Tamás doktori értekezésének nyilvános megvitatására.


  Az értekezés címe: A teológia kettősségei komplementaritásrealista szemléletben. Bohr komplementaritási elvének érvényesülése a teológia némely területén (Az óegyházi dogmák és a lutheri teológia komplementaritásrealista olvasata)

  A disszertáció és a tézisfüzet az EHE Doktori Iskola honlapján érhető el.

  Időpont és helyszín: 2024. január 16-án, kedden 10 órakor az Evangélikus Hittudományi Egyetem Teológus Otthon kápolnájában.

  Szakács Tamás doktori védése

 • 2024. január 21. , vasárnap 08:26
  Lét-Ige protestáns magazin a Duna Televízióban

  Lét-Ige protestáns magazin lesz a Duna Televízióban január 21-én, vasárnap 8 óra 26 perctől. A műsor egyik riportjának címe: Mosolygó napközi – Fogyatékosok nappali ellátását is biztosítja az evangélikus egyház.


  A Tessedik Sámuel Evangélikus Szeretetszolgálat szervezésében működik a Mosolygó Napközi, ahol olyan fogyatékkal élőknek biztosítanak nappali ellátást, akik korábban számukra fenntartott iskolát végeztek, de már betöltötték 18. életévüket és kikerültek az oktatásból. Ellátogattunk a Gödöllőn lévő intézménybe, hogy az itt élők mindennapjaiba betekintést nyerhessünk.

 • 2024. január 25. , csütörtök 12:00 - 13:00
  Molnár Lilla doktori védése

  Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa tisztelettel meghív minden érdeklődőt Molnár Lilla doktori értekezésének nyilvános megvitatására.


  Az értekezés címe: Exegetikai vizsgálat az emberi élet értékéről a pentateukhoszi hagyományok „gyilkosságtörténeteiben” és jogi szövegeiben.

  A disszertáció és a tézisfüzet az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori Iskola honlapján érhető el.

  Időpont és helyszín: 2024. január 25-én, csütörtökön, 12 órakor az Evangélikus Hittudományi Egyetem Teológus Otthon kápolnájában.

  Molnár Lilla doktori védése