Skip to main content

Eseménynaptár

Flat View
Év szerint
Havi nézet
Hónap szerint
Weekly View
Hét szerint
Daily View
Ma
Search
Keresés
Kiállításmegnyitó: Az intendáns – Podmaniczky Frigyes arcai és szerepei
2024. június 19. , szerda –
18:00 – 19:00

Az Evangélikus Országos Múzeum tisztelettel meghívja Az intendáns – Podmaniczky Frigyes arcai és szerepei című időszaki kiállítás megnyitójára.


A kiállítást megnyitja: Erő Zoltán Budapest főépítésze

Közreműködik: Harazdy Miklós zongoraművész

A kiállítás címe – „az intendáns”, azaz intéző – nem kisebbíti Podmaniczky Frigyes érdemeit, hanem arra az attitűdre utal, amelyet ő maga így fogalmazott meg: „sem fő, sem kiváló szerepet nem vittem; segédkeztem, napszámoskodtam, kortesvezér valék, sürgölődtem, forgolódtam s mindig igen sokra reá értem ugyan, de soha oly állásra szert nem tettem, mely állás kidomborodónak, kiválónak lett volna mondható.”

Podmaniczky Frigyes (1824–1907) hosszú élete során rendkívül szerteágazó tevékenységet folytatott, ennek a főváros és a magyar kultúra szempontjából legfontosabb területei az intendánsi szerepkör és a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnöki pozíciója. Neki köszönhetjük – többek között – a Nemzeti Színházat és az Operaházat, illetve a várkerti épületegyüttest, a Sugárutat, a pesti utcahálózat átrendezését. Természetesen az evangélikus egyházban betöltött szerepéről is szót ejtünk. A kiállításban az életút legfontosabb állomásai, tevékenységei – azaz Podmaniczky „szerepei” – mellett számos arcképe és gazdag kapcsolati hálója is megjelenik.

Podmaniczky Frigyes hivatalnokként és politikusként egyaránt szorgalmas, becsületes, kreatív és megvesztegethetetlen volt. Tisztviselőként kizárólag a közjót szolgálta – és kitalálta Budapestet.

A kiállítás hétfő kivételével 2024. október 20-ig 10 és 18 óra között látogatható.

Helyszín: Evangélikus Országos Múzeum (1052 Budapest, Deák tér 4.)