Korszerű válasz, mai problémákra – Bemutatták az Értelmes szívvel című kötetet

Korszerű válasz, mai problémákra – Bemutatták az Értelmes szívvel című kötetet

Share this content.

Szöveg: Lukács Máté András, fotó: Rosta Izabella
Budapest – Az Értelmes szívvel című, napokban megjelent könyv az evangélikus hitoktatásban felmerülő etika kérdéseket dolgozza fel. A könyvet dr. Kodácsy-Simon Eszternek, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Valláspedagógia Tanszék vezetőjének irányításával az Evangélikus Hittudományi Egyetem valláspedagógia kutatócsoportja készítette. A könyvbemutatóra 2016. december 8-án az EHE nagy előadójában került sor.

Korszerű etikai megközelítés. A most felvetődő, mai problémákra korszerű választ ad”  nyilatkozta az Értelmes szívvel című könyv 16 szerzője közül Guóth Emil, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium tanára. Nem csak az evangélikus hittanoktatásban, hanem az etika, vallásetika világában sem készült még hasonló könyv” – vélte Lányi András, az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem humánökológiai szakigazgatója a kötet könyvbemutatóján. 

Az alkalmat dr. Szabó Lajos, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora nyitotta meg, és köszöntette dr. Máté Tóth Andrást, a Szegedi Tudomány Egyetem valláspedagógia tanszékvezető egyetem tanárát, az MTA doktorát, dr. Kodácsy-Simon Esztert, a valláspedagógiai kutatócsoport vezetőjét és Kendeh K. Pétert, a Luher Kiadó igazgatóját, a könyv kiadóját, valamint az eseményen résztvevőket. A könyvbemutatóra a Közel zenekar varázsolt ádventi hangulatot a Hadd, zengjen énekszó evangélikus karácsonyi ének gitáros feldolgozásával, közös éneklésével.

Az örömzenélés után dr. Máté Tóth András tartotta meg előadását az etika és a hitoktatás témakörében. Armin Nassehi német szociológus munkája (Letzte Stunde der Wahrheit) alapján arról beszélt, hogy a média segítségével ma a valósággal komplex találkozást élünk át, ami meghaladja a befogadó képességünket, az igazság pedig ennek a komplexitásnak a leegyszerűsítése. A teológiának számot kell vetnie tehát azzal, hogy másfajta igazságot kell vizsgálnia, nem csak a tudást, hanem a hitet és a reményt is. A mai hittanárok motivációjának szerinte három típusát kell megkülönböztetni: ismeret-átadás, szocializáció az egyházba és a hitélmény megteremtése. Ezeknek kell a hitoktatás fő irányának lenniük. Dr. Máté Tóth András úgy vélekedett: le kell számolnunk azzal a hamis képpel, hogy a közoktatásban a hittan és az etika egymás alternatívája lenne, és tanítható egymás nélkül. A kettőnek közeledni kell egymáshoz, diskurzusra van szükség. Előadásában végezetül arról beszélt, hogy a kereszténység az ember iránti szenvedélyes elkötelezettséget Krisztusban fedezi fel. Az etikai megoldásokat pedig közösen az oktatás többi szereplőivel kell keresnie.

Az előadás után Szabó Lajos felkérte Kodácsy-Simon Eszert, hogy mutassa be a kötetet, de előtte még a Közel zenekarral hangolódhattunk a bemutatóra a Szomjat oltó vizedet ad kezdető ifjúsági énekkel.

Kodácsy-Simon Eszter köszönetet mondott azért, hogy megbízták a valláspedagógia kutatócsoport vezetésével, amit nagy lelkesedéssel fogadott. A hitoktatás és az etika szerinte együttműködik, a gyerekek első kérdései is a hittanórán leggyakrabban etikai jellegűek, ezért meg kell tudni birkózni a hitoktatóknak az etikai kérdésekkel. A könyv az etikával kapcsolatos témákat gyűjtötte csokorba, és dolgozta fel, nem csak pedagógusoknak, hanem minden érdeklődő számára. A kötetben szó esik az etikai alapvetésekről, az élet elejéről és végéről, a technikáról, a médiáról, a pénzről, a környezetről, a zsidóság és a kereszténység kapcsolatáról, a nemzetről, az államról, az agapéról, továbbá a módszertani kérdésekről az iskolában, a gyülekezetben és a különböző életkorokban. A kötet célja, hogy dilemmákat, kérdéseket vessen fel, és az oktatók, a lelkészek ezeket a diákokkal átbeszélhessék. A könyv beszélgetésre hívja az olvasót, és a szerzők várják a visszajelzéseket. Kodácsy-Simon Eszter végezetül köszönetet mondott a teológia mellett a Magyarországi Evangélikus Egyháznak, a Luther Kiadónak, a szerzőknek és jó beszélgetést, gondolkodást kívánt. Kendeh K. Péter is örömét fejezte ki, hogy a kötet létrejöhetett.

Szabó Lajos a zárszóban azt kívánta, hogy mint egy ádventi gyertyagyújtás legyen számunkra ez az alkalom.

A bemutató után a könyv szerzőit kérdeztük, hogy miért fontos számukra a kötet.

Gadóné Kézdy Edit a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója eredetileg a férjével írt volna közösen cikket, de Kodácsy-Simon Eszter felkérte, arról, írjon, hogyan jelennek meg az iskolában az etikai kérdések. Beszélt az egyházi gimnáziumokkal kapcsolatos hamis elvárásokról és arról, hogy párbeszédre van szükség a diákokkal. A kötetet érdekesnek és inspirálónak gondolja, reméli, hogy kollégái használni  is fogják.

Guóth Emil szerint olyan változások előtt állunk, hogy nem tudjuk a komplexitásban megtalálni az igazságot, és ezzel a nemzeteknek is komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Lányi András szerint ez a kötet nagy segítség lehet a tanároknak, és nem csak a hittantanároknak, hiszen az etika sem csak az etikából áll. Fontosnak tartja, hogy minél többen tudjanak a könyvről, mert ez egy igazi segédlet. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!