Egy új kezdetben, egy még újabb helyzetben! – Online hitélet Csurgón

Egy új kezdetben, egy még újabb helyzetben! – Online hitélet Csurgón

Share this content.

Szöveg: Hegedűs Gábor
Csurgó – A Csurgói Evangélikus Egyházközségnek egy új kezdet idején kellett alkalmazkodnia a vírus okozta új helyzethez. 2019 augusztusának végén kezdtem meg ugyanis szolgálatomat a gyülekezetben, és ahogy az lenni szokott, az első év a lelkész és a gyülekezet összerázódásáról és az egymás kölcsönös megismeréséről szólt. Megtartani és megőrizni a gyülekezet eddigi alkalmait, de egyúttal már finoman csepegtetni az általam hozott újdonságokat. Jó úton is haladtunk az új közös életünkben, felállítottunk egy gyülekezetvezetőségi csapatot, gyülekezeti kirándulást szerveztünk, ifjúsági kört alapítottunk, ádventi, böjti és farsangi alkalmakat tartottunk és megkezdtük a család- és beteglátogatásokat. Amikor egyszer csak berobbant a járványhelyzet, és hirtelen minden megváltozott.

Az átállás

Március közepén hirtelen és némileg váratlanul ért minket a kormány bejelentésese, hogy a templomokat és az iskolákat bezárják, aki pedig csak teheti, maradjon otthon. Megijedtünk, mert eleinte nem volt meg a szükséges technikai háttér az online istentiszteleti közvetítésekhez, és az „online hittan” fogalmával sem találkoztam még eddig. Arról nem is beszélve, hogy ahogyan sok vidéki gyülekezetben, úgy nálunk is a gyülekezeti tagok több, mint fele abba a korosztályba tartozik, akik nem internethasználók. Kezdeti félelmeink ellenére könnyebb volt az átállás, mint azt elsőre hittük. Az iskolák nagyon gyorsan és hatékonyan reagáltak az új szituációra, és könnyen használható rendszereket alakítottak ki, amiben az online hitoktatás is hamar és zökkenőmentesen elindulhatott. Így lett hittanóráink új helyszíne a KRÉTA, a ZOOM, a gimnáziumban pedig még a Facebook és a Messenger is. Az otthon maradt, internetet nem használó idősebb testvérek elérésében pedig rögtön a segítségünkre sietett a helyi TV csatorna, a „Csurgó Tv”, akik segítségével havonta egyszer vagy kétszer mindegyik felekezet vasárnapi istentiszteletét közvetítik, így eljutatva Isten igéjét a mi idősebb testvéreink felé is. Mindemellett pedig a leghatékonyabb kapcsolattartási eszközünk továbbra is telefon maradt, ahol lelkisegély-vonalként bármikor kereshetnek; illetve egyedül maradt magányosabb testvérekkel, de akár aktív korúakkal is folyamatos kapcsolatban tudtunk így maradni.

Online hitélet 

Viszonylag hamar, az aktívkorúak és fiatalok elérése céljából a szükséges eszközök beszerzése után pedig elindítottuk gyülekezetünk online hitéletét is. Így alakult, hogy mostanra már vasárnapról vasárnapra online istentiszteletet közvetítünk gyülekezetünk saját YouTube csatornáján, Facebook oldalunkon pedig heti két posztot vezetünk. Ezek szerint egy igei hétindítót – ami az Útmutató hétfői igéjének rövid igemagyarázata – „Heti támasz” néven, szerdánként pedig vallásos vagy lelki támaszt nyújtó filmajánlót vezetünk KaranTéka címmel. Mindemellett ifiseinkkel és hittanosainkkal bizonyos időközönként valamilyen nagyobb projektet vállalunk, amiben közösen éljük ki kreativitásunkat, a digitális világ adta lehetőségekben. Így készítettünk egy online Passiót, és készül épp egy meditatív videó „Gyermekek imádsága” címmel, amelyeket szintén a youtube csatornánkon lehet megtekinteni.

Belmisszióból külmisszió

Legnagyobb sikerünk azonban, ami nem várt eredményeket hozott, a bő egy hete elindult videósorozatunk, ami a „Fald fel”a Bibliát! címet kapta. A sorozat lényege, hogy olyan Bibliai történeteket választunk, amelyben valamilyen módon ételek, vagy étel alapanyagok kapnak központi szerepet, amelyről egy rövid igemagyarázat után egy „így készítsd el” videót mutatunk be, a történetben szereplő finomságokról. Az ötlet első gyülekezeti „pászka vacsorám” után született meg bennünk a menyasszonyommal, ahol a Biblia leírása alapján készítettünk el egy pászkabárányt házi pászkával és minden szükséges hozzávalóval. Az alkalom nagyon jól sikerült és azóta kerestük a lehetőséget, hogyan lehetne olyan bibliaórát csinálni, ahol a megterített asztal és a rajta lévő finomságok is a történet szereplői. Mindazonáltal ahogy egy régi mondás is tartja, „vannak emberek, akiknek szívéhez a hasán keresztül vezet az út”! 

Ezzel a videóval pedig végül mi is megtapasztalhattuk azt, amit úgy hiszem, már nagyon sok másik gyülekezet is megélhetett az utóbbi időben online tartalmaival kapcsolatban. Hiszen az internet világában való kényszerű megjelenésünkkel, már nem csak saját híveinket érjük el. A videó közzététele napján ugyanis rögtön több, mint kétszázan tekintették meg, ami azóta is növekszik; a Facebook-on való megjelenítése pedig lassan több, mint kétezer aktivitást/kattintást váltott ki, és több gyülekezetben is megosztották már a kezdeményezésünket.

Hiszem, hogy az ilyen váratlan meglepetések Isten áldásai, hogy pont ott és akkor, úgy vet magot az Úr, ahogyan és amikor mi emberek egyáltalán nem számítanánk rá. A kaposvári evangélikus gyülekezet fogalmazta meg egyszer ezt nagyon jól egyik videóblog sorozatának címében „Ahol egy ajtó bezárul, ott egy másik kinyílik”. Ezért bár a kialakult helyzetben a reménytelenség és a csüggedés lelke lehet úrrá rajtunk a jövőt tekintve, az ilyen pillanatok mégis reményt keltenek, erőt adnak az ember szívében, hogy talán egyházunk is „újult erőt nyer az erőtlenség által.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!