Ars Sacra: Egy hét a szakralitás és művészet kapcsolatáról

Ars Sacra: Egy hét a szakralitás és művészet kapcsolatáról

Share this content.

Budapest – 2013. szeptember 14–22. között rendezik meg azt az országos programsorozatot, mely a művészet és egyház kapcsolatára fókuszál. Az Ars Sacra Fesztivál országos rendezvénysorozathoz múzeumok, templomok, koncerttermek és művelődési házak is csatlakoztak. Az evangelikus.hu a beszámolókon kívül szakralitás és művészeti ágak kapcsolatáról szóló interjúsorozatot indít. Szöveg: Galambos Ádám; kép: Lugossy Mária: Genezis

„A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket és eljutni a valósághoz.”

Pilinszky János

Amióta az ember alkot, műveiben a transzcendenssel való találkozás lehetőségét próbálja megfogalmazni. Irodalmi, zenei és képzőművészeti alkotások szólnak az istenkeresésről, az Istennel való találkozás művészeti formába öltött megjelenítéséről. Amennyiben múzeumok kiállítótermeire gondolunk, hamar felfedezzük, hogy korszakokat meghatározó fő művek témái nem egy esetben bibliai történeteket ábrázolnak. Ismert klasszikus zeneműveink szintén ehhez kapcsolhatóak. Az Ars Sacra Alapítvány éppen ezt vette figyelembe akkor, amikor rendezvényei középpontjába a szakrális művészetet állította.

Az alapítvány 2007 óta törekszik arra, hogy egyházi és közművelődési intézmények bevonásával minél szélesebb körben láthatóvá tudja tenni az egyházi értékek és a művészet ma is jelenvaló kapcsolatát. Egy hét a szakralitás jegyében, amikor beszélgetések, kiállítások, koncertek foglalkoznak a kérdéssel. A rendezvények egyik kritériuma az ingyenesség. Azaz azok a programok, amelyek csatlakoznak a rendezvénysorozathoz – idén ez közel négyszáz programot jelent – díjtalanul látogathatóak.

Az Ars Sacra Fesztivál további érdekessége a Templomok Éjszakája. Ezen a napon katolikus, református és evangélikus templomokba látogathat el az érdeklődő és ismerkedhet meg a templom belsejével, annak közösségével. Így azok, akik az istentiszteleti alkalmakon nem, vagy kevésbé vesznek részt – esetleg más felekezethez tartoznak – is megismerhetik azokat a szakrális épületeket, amik istenkereső közösségek találkozási helyei.

Ezáltal a kezdeményezés egyszerre válik hívogatóvá és vágyakozóvá. Hív, hogy ismerjük meg egyes közösségek lelkületét és egyúttal felhívja arra is a figyelmet, hogy a korunkban elhalványuló művészet és egyház közötti kapcsolatra – mely a korábbi évszázadokban erőteljes szimbiózisban állt – ma is szükség van. Ennek értelmében nemcsak az istenkeresőknek, a hívőknek, hanem az egyháznak is jobban észre kell vennie azt, amit Jelenits István piarista szerzetes így fogalmaz: „a művészettől megfosztott ember süket Isten üzenetére.”

Az evangelikus.hu médiatámogatóként is csatlakozik az Ars Sacra Fesztivál kezdeményezéséhez. A hét folyamán honlapunkon megjelenő beszámolókon kívül olyan interjúkat is közlünk, amelyek a  szakralitás és különböző művészeti ágak viszonyával foglalkoznak.
Benczúr László Ybl-díjas építészt, az Északi Evangélikus Egyházkerület korábbi felügyelőjét aszakrális építészetről kérdezzük.
Kovács-Gombos Gábor festőművész, egyetemi docens szakralitás és képzőművészet viszonyáról vall. 
Kinczler Zsuzsanna karvezető, egyházzenész a kortárs szakrális zenét értelmezi, míg
Gülch Csaba költő, újságíró az irodalom szakrális oldalába nyújt betekintést.
Ráadásként
Kövesdi Miklós Gábor humorista a humor és egyház viszonyáról beszél.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!