Skip to main content

zene

Interjú

A zene előkészít az áldásra

Bence Gábor az esküvői tematikus zenék koncertjéről
Nászinduló-hangversenyre várják a házasulandó fiatal párokat és az esküvőjükre visszaemlékező családokat február 15-én, csütörtökön este hét órakor a budapest-kelenföldi evangélikus templomba. A házasság hetének történetében egyházunkban először kerül sor ilyen „tematikus” koncertre, egy nappal Bálint-nap után. Az ötletgazda-szervezőt, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kántorát, dr. Bence G...
A Duna Televízió Lét-​​Ige című protestáns magazinjában a KaleidoszPók Társulat Petőfi előadását ismerhetjük meg.
Nemzetközi karácsonyi kórusfesztiválon képviseli hazánkat december 1. és 3. között a Budavári Gospel Kórus. A Máltán megrendezett zenei fesztivál az egész szigetet lázban tartja. A záróprogramot élőben is közvetítik.
Az a fránya G-dúr, az szokta választás elé állítani a diákokat. Mindenki tudja ezt, aki gitározni tanul. Előtte kedves, barátságos és könnyen lefogható akkordokkal van dolgunk, amelyeken nincs mit vitatkozni. Magától értetődő és hamar elsajátítható mind. A tanulók szinte suhannak a leckével, mindenki úgy gondolja, hogy a tanár jól mutatja az utat, és igazából nincs komoly akadály előttük.
Népszerű teológia rovatunk mostani cikke arra sorakoztat fel példákat, hogy a bibliai szövegek hogyan inspirálják a zeneszerzőket műveik megírására, illetve kik kérték kottapapírjuk margóján Isten segítségét az alkotáshoz.
Ajánló

Idén is lesz Bach Mindenkinek Fesztivál

Felcsendülnek Johann Sebastian Bach művei
A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse komolyzenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét.  A fesztivál fő időszakában, 2023. március 16 – 31. között mintegy száz településen, kétszáz program valósul meg.
A Cantate rovat karácsonyi írása most személyes hangú, elárulva, hogyan éli meg egy kántor a karácsonyi szolgálatokat. Mi jellemző inkább az énekválasztásra, az állandóság vagy a változatosság? A sok istentisztelet miatt mekkora a veszélye a lelki, szellemi és fizikai kifáradásnak? És mi az, ami miatt e sorok írója mégsem cserélne senkivel?
Kultúra

Káosztól a paradicsomi boldogságig

A Teremtő és a teremtett világ dicsérete Haydn oratóriumában
Amikor megkaptam a felkérést, hogy a teremtés hete alkalmából olyan zeneműről szóljak, amely a teremtett világot dicséri, rögtön a tíz híján háromszáz éve született Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma jutott eszembe. Muzsikáról írni majdnem lehetetlen, de talán egy ismertetés is közelebb hozhat bennünket e remekműhöz.
Ifjúság

Öt érv, amiért ott kell lenned a Szélrózsán

Csapj le az utolsó kedvezményes jegyekre!
Az időjárás a lehető legkellemesebb, véget ért a tanév és a vizsgaidőszak, és a találkozó a nyár kellős közepén lesz. Ha ez még mindig nem lenne elég indok, miért kell ott lenned az idei Szélrózsán július 13. és 17. között Gyulán, plusz öt érvet sorolunk, hogy még ma lecsapj az utolsó kedvezményes jegyekre!
Kötőszó

Pogó és Jézus

„Miközben én csak teljes káoszt és agressziót, rendenkívüliséget láttam, odabent valójában volt rend, amelynek csak egy szabálya volt: vigyázz a másikra! Nem írott szabályzata volt, hanem belső rendje. Ettől persze nem lettem lelkes pogózó, de már másként tekintek rá” – írja Hegedűs Attila a pogózáson túlmutató jegyzetében.
Evangélikus Élet magazin

Begyógyítani a sebeket, amelyekről nem is tudunk

Népdalok és Jézus-ünnepek
„Jelenti magát Jézus / háromszor esztendőben, / […] / Először jelenti nagykarácsony napján, / […] / Másodszor jelenti hangos húsvét napján, / […] / Harmadszor jelenti piros pünkösd napján.” E középkori eredetű moldvai népénekben felsorolt Jézus-ünnepek adják az ívét annak a koncertnek, amely három zenész – Albertné Joób Emese, Bolya Mátyás és Szitha Miklós – közös örömzenéléséből született.
Kultúra

Hangzó karácsonyi ajándék

2. rész: Karácsonyi történetek a hangok szárnyán
Komoly kihívást jelentett, hogy meg tudjak felelni a megtisztelő felkérésnek: válogassak karácsonyi zenéket az Evangélikus.hu oldal látogatói, lényegében egész evangélikus közösségünk számára. A bőség zavarának leküzdése után létrejött a lejátszási lista, amely két részben öt-öt témát mutat be. Bízva abban, hogy a muzsika mindenkinek úgy segít, ahogyan neki szükséges, lelkes és békességes karác...
Kultúra

Hangzó karácsonyi ajándék

1. rész: Korálok
Komoly kihívást jelentett, hogy meg tudjak felelni a megtisztelő felkérésnek: válogassak karácsonyi zenéket az Evangélikus.hu oldal látogatói, lényegében egész evangélikus közösségünk számára. A bőség zavarának leküzdése után létrejött a lejátszási lista, amely két részben öt-öt témát mutat be. Bízva abban, hogy a muzsika mindenkinek úgy segít, ahogyan neki szükséges, lelkes és békességes karác...
„Az Ige testté lett…” – ennél nagyobb horderejű „eseményről” csak húsvétkor számolhatnánk be. Hiszen nem csupán eljött közénk, és közöttünk lakott, de fel is áldozta értünk önmagát, hogy nekünk örök életünk lehessen. A mindjárt ránk köszönő ünnepen ennek tudatában emlékezhetünk vissza a Megváltó születésére. 
Budapest – 2021. február 14-én, Ötvened vasárnapján rendhagyó istentiszteletet tartottak a házasság hete zárásaként a Budavárban. Igét hirdetett Bencéné Szabó Márta lelkésznő. Az alkalmon közreműködött Szuhai Mónika (ének), Elek Norbert (zongora), Táborszky Bence (trombita), Hegyi András (gitár), Bence Imre (gitár), Lackner Orsolya (ukulele). Péter Barnabás (cajon). A hangosítást pedig Takács L...