Skip to main content

tisztújítás

A salgótarjáni evangélikus templom virágvasárnap megnyitotta ajtaját a hívek előtt. A felújítás óta ez volt az első istentisztelet a helyszínen – adta hírül a Nool.hu Nógrád vármegyei hírportál.
A kora tavasz a metszés ideje. Ahogy a gyümölcsfáknak, úgy nekünk is szükségünk van ilyen megújulásra. A böjti időszak is erre ad lehetőséget: terheinket elhagyva a lényegre koncentrálhatunk, hogy gyümölcsöt teremjünk – írja jegyzetében Aradi András, a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye esperese.
Publicisztika

Mi a keresztyén küldetés lényege ma?

Tisztújítás 2024
„Nem tudjuk eléggé csodálni, hogy Isten hatalmas, lélekmentő munkájában bennünket is megbíz feladatokkal. Annyira becsül minket, hogy beilleszt terveinek végrehajtásába” – fogalmaz Szabó András vanyarci lelkész.
Interjú

Egyértelmű iránytű

Szemerei János püspök a fiatalok útkereséséről
A korlátok nehézséget jelentenek, a hiányuk viszont frusztrációt okozhat – mutat rá Szemerei János. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke nem irigyli a mai fiatalokat. Az ifjúság és az elköteleződés éve apropóján középiskolai élményeiről is kérdeztük az egyházvezetőt, de természetesen a tisztújítás és az év igéje kapcsán is kíváncsiak voltunk a gondolataira.
Presbiterképző tanfolyamot szervez a Magyarországi Evangélikus Egyház gyakorló és leendő presbitereknek – és minden érdeklődőnek – 2024 tavaszán Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.
Interjú

Isten ma is megtalálható

Kondor Péter püspök a szolgáló szeretetről
A boldogságot, belső békét kereső utat minden fiatalnak magának kell végigjárnia. De van valaki, aki ebben is az útitársuk tud lenni – mondja Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület lelki vezetője. Egyházunk ifjúságért felelős püspökét saját fiatalkorának emlékei-tanúságai mellett a tisztújításról és az az év igéjéről is kérdeztük.
Interjú

Vegyük komolyan a tisztújítást!

Interjú Prőhle Gergely országos felügyelővel
„A jelöltek mondják el, milyennek látják a rájuk bízott közösség állapotát, és milyen terveik vannak a jövőre nézve” – fogalmaz az általános tisztújítás kapcsán Prőhle Gergely. Az egyházi választások mellett a népszámlálás konklúzióiról, illetve az ifjúság és az elköteleződés tematikus évének fontosságáról kérdeztük egyházunk országos felügyelőjét.
Riport

Imára kulcsolt kézzel, tettre készen

Egyházunkban a tisztújítás éve lesz 2024 – 2. rész
Fontos esztendő lesz egyházunkban 2024-ben. Ne féljünk a nagy szavaktól a tisztújítás kapcsán: egyházunk jövője a tét. Sok feladat, nem kevés adminisztráció, szervezés, együtt gondolkodás, imádkozásban érlelt felelősségvállalás, a szolgálat örömeinek és terhének hordozására való felkészülés kell, hogy megelőzze a választásokat. Egy korábbi cikkben már elkezdtük a feladatok, lehetséges konfliktu...
Beszámoló

Népszámlálás után, tisztújítás előtt

Ülésezett a zsinat
A Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata azt kéri a jövő évben esedékes tisztújításra készülő jelöltektől, „hogy fogalmazzák meg az egyház missziós szolgálatára és szervezeti felépítésére vonatkozó javaslataikat a népszámlálás eredményének fényében”. Az örök élet vasárnapja előtt egy nappal, november 25-én Budapesten, az országos iroda kápolnájában megtartott ülésen az összeírás tanúságai...
Riport

Választott tisztségben, a legjobb tudással és hűséggel

Egyházunkban a tisztújítás éve lesz 2024 – 1. rész
Fontos esztendő köszönt ránk 2024-ben: hat év után ismét általános tisztújítás lesz egyházunkban. Ne féljünk most a nagy szavaktól: egyházunk jövője a tét. Sok feladat, nem kevés adminisztráció, szervezés, együtt gondolkodás, imádkozásban érlelt felelősségvállalás, a szolgálat örömeinek és terhének hordozására való felkészülés kell, hogy megelőzze a választásokat. A törvény pontosan megsza...
Beszámoló

Odafigyelni a ránk bízottakra

Közgyűlést tartottak a nyugati egyházkerületben
A testvéregyházkerületi kapcsolat fenntartása, a jövő évi általános tisztújításra való felkészülés és a kerületi programok megtervezése került fókuszba a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület november 10-én, pénteken délután Győrben tartott közgyűlésén. A tanácskozást megelőzte a délelőtt során az egyházmegyék elnökségeivel tartott egyeztetés.
Itthon

Megszámláltattunk – megmérettetünk

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön
A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg idén a felügyelők országos konferenciáját. A különböző egyházkormányzati szinteken vezető tisztséget betöltő testvérek november 3–5. között ezúttal is Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban találkoztak.
Filáczné Páli Judit és Bácsi Sándorné vehette át az idei Év presbitere díjat a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye Takácsiban tartott közgyűlésén.
Riport

Egyházért élő emberekre van szükség

Zsinati küldöttek a konfirmációról és az elköteleződésről
A konfirmáció és az elköteleződés évében egyházunk zsinatának – a legszélesebb körű döntéshozó, legfőbb képviseleti és törvényhozó testületnek – három nem lelkészi küldöttjét kérdeztük arról, hogyan emlékeznek vissza a saját konfirmációjukra, mit jelent felnőttéletükben a hit, a közösséghez tartozás, és milyen felelősséget, feladatot jelent a zsinati küldötti tisztség. Már a 2024-ben esedékes t...
Itthon

Tedd meg!

Egyházmegyei nap Kelet-Békésben
Tisztségviselők és presbiterek, konfirmandusok és frissen konfirmált fiatalok tartottak közös egyházmegyei napot október 14-én, szombaton a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegyéhez tartozó Medgyesegyházán. Előadás és fórumbeszélgetés fordította a megjelentek figyelmét a jövő évi általános tisztújításra, míg a fiatalok az evangélikus intézményként idén már a második tanévét megkezdő iskolában ism...
Itthon

Fejlesztendő munkatársképzés, megújuló parókiák

Ülésezett az országos presbitérium
Egyházunk és a gyülekezetek életére hosszú távon hatással lévő kérdésekkel foglalkozott március 30-án a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma. A testület a jövőre esedékes tisztújításra is gondolva tárgyalt a gyülekezeti munkatársak és a presbiterek képzésének további útjairól. A tanácskozásról Prőhle Gergely országos felügyelő adott tájékoztatást.
A jövő építésének jegyében ülésezett március 3-án a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének Közgyűlése. Az alkalmat nyitó áhítatában Hulej Enikő, a Filadelfia Evangélikus Egyházközség Kisvárdán gyülekezetplántáló szolgálatot végző lelkésze keresztény küldetésünkre, az evangélium hirdetésének fontosságára hívta fel a figyelmet. A közgyűlést Fábri György egyházkerületi felügyelő...
Itthon

Elköteleződésre hívva

Tanácskozott egyházunk zsinata
A böjti időszak kezdetén ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata Budapesten, az Üllői úti székház kápolnájában. A február 25-i ülésszakon a zsinati küldöttek elfogadták a diakóniai stratégiát, döntöttek a Nigériai Evangélikus Egyházzal való együttműködésről, valamint előkészítő nyilatkozatot fogadtak el a jövő évi általános tisztújításról.
Interjú

A kincsünk is ott legyen, ahol a szívünk

Fábri György bizalomról és áldozatvállalásról
A szükséges szervezeti változásokat megalapozandó hitbéli, teológiai megújulást szorgalmaz Fábri György. Az Északi Egyházkerület felügyelője a 2023. évet a jövőre esedékes tisztújításra való felkészülésre szánja, hogy minél szélesebb kört lehessen majd bevonni az ilyen típusú felelősségvállalásba.
Itthon

Lelkesedéssel az elköteleződésért

A 2023. évi költségvetést is tárgyalta a zsinat
Az egyházi év végén ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata Budapesten, az Üllői úti székház kápolnájában. A november 25–26-ai ülésszak legtöbb hozzászólást kiváltó napirendi pontja a 2023. évi költségvetésről folytatott vita volt. A zsinat tagjai az országos tisztségviselők jelentésein túl beszámolót hallhattak a konfirmáció és elköteleződés tematikus évének előkészületeiről, ...