Skip to main content

teológushallgató

Interjú

A kételkedés út az istenismerethez

Harmati Bence a kérdések hitformáló erejéről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Harmati Bence harmadéves hallgatóval az építő kritikáról, az elköteleződésről és a megtalált saját válaszokról is beszélgettünk.
Riport

Belső iránytűvel a fiatalok között

Többcélú konferencia az ifjúsággal foglalkozóknak
Háromszázötven résztvevővel zajlott március 22–24-én a hetedik ifjúságivezető-képző konferencia Budapesten, a Ráday Házban. Felekezetközi összefogásban, az Ifjúságépítők Alapítvány főszervezésében várták a fiatalokkal foglalkozó hivatásos vagy önkéntes szolgálattevőket, és egyszerre kínáltak nekik lehetőséget a lelki megújulásra, az ismeret- és kompetenciabővítésre, valamint a találkozásra, ism...
Interjú

Megtéréssel együtt kapott elhívás

Viktor Máté Mihály invitálásról, megerősítésről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Viktor Máté Mihály harmadéves hallgatóval gyülekezeti hátteréről, az elköteleződésről és a jövő lelkészi feladatairól is beszélgettünk.
Interjú

Tudni kell odahajolni a peremen élőkhöz is

Udvaros Dóra az elköteleződéséről és a misszió szerepéről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Udvaros Dóra ötödéves hallgatóval elköteleződéséről és a cigánymisszió fontosságáról is beszélgettünk.
Interjú

Nem csak a szószékről hangzik az ige

Angyal-Cseke Csaba a szolgálat sokszínű lehetőségeiről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Angyal-Cseke Csaba ötödéves hallgatóval elköteleződéséről, illetve a teológia művelésének és a lelkészi szolgálatnak az egymást megerősítő karakteréről is beszélgettünk.
A kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet adott otthont szeptember 23-án a Kárpát-medencei protestáns teológushallgatók első konferenciájának, mely a Bölcsesség kezdete címet viselte. Az összejövetelen tíz teológushallgató tartott tudományos előadást négy szekcióban, egyházunkat az Evangélikus Hittudományi Egyetem három hallgatója képviselte.
Interjú

Folyamatos figyelemmel

Kovács Bence a családi háttér szerepéről és a párbeszédről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Kovács Bence ötödéves hallgatóval gyülekezeti hátteréről, az elköteleződésről és a közösségépítés fontosságáról is beszélgettünk.
Itthon

Tanévkezdés közösségben

Piliscsabai elvonulás az Északi Egyházkerület teológushallgatóinak
Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban gyűltek össze az Északi Evangélikus Egyházkerület teológushallgatói 2023. augusztus 31. és szeptember 1. között. A Covid-időszak óta immár második évben lehettek együtt a kerület teológus-lelkész és hittanár szakos hallgatói és az egyházkerület vezetői összesen huszonketten, hogy a nyári élmények, szolgálatok és pihenések után közösen indítsá...
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Papp Ildikó másodéves hallgatóval gyülekezeti hátteréről, elhatározásának formálódásáról és az ifjúság megszólításának lehetőségeiről is beszélgettünk.
Interjú

A hit nem matematikai egyenlet

Furda Szabina az Istentől kapott többletről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Furda Szabina ötödéves hallgatóval személyes elköteleződéséről, a másokhoz forduló életről és az imádság lelkületéről is beszélgettünk.
Budapestre szervezett tanulmányi kirándulást német teológushallgatók számára március közepén a Gusztáv Adolf Segélyszervezet Enno Haaks főtitkár vezetésével. A fiatalok ellátogattak a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének Püspöki Hivatalába, és felkeresték az Evangélikus Hittudományi Egyetemet is.
Láthatóan evangélikus

Aki Isten szeretetét akarja hirdetni

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.
 Az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatóinak 2022-es passiójátéka.
Itthon

Keresik a kapcsolódási pontokat

Gyülekezeti találkozás nemzetközi ösztöndíjas teológushallgatókkal
Olaszországból és Németországból érkezett az Evangélikus Hittudományi Egyetemre az a két hallgató, akik a 2021/22-es tanévben külföldi ösztöndíjasként nem csupán a hazai teológusképzéssel, hanem egyházunkkal is ismerkednek. Pier Vivarelli olasz valdens teológus Rómából és Hannes Oberhaeusser bajor evangélikus teológus Neuendettelsauból jöttek szeptemberben Budapestre. A diakóniai és missziói sz...