Skip to main content

templomépítészet

Az építészszakma is felfigyelt a Krizsán András építész által tervezett evangélikus templomra. Ezt jelzi, hogy rangos hazai és nemzetközi szakmai elismerésben is részesült a tavaly, reformáció napján felszentelt piliscsabai Béthel evangélikus templom.
Szemle

Tervlapon maradt templomok

Csomay Zsófia korábban nem publikált templomtervei
Csomay Zsófia megépült munkái többé-kevésbé közismertek a magyar építészeti köztudatban. A budapesti Palaház, a Raoul Wallenberg vendégház, a MOME műteremháza, vagy a veszprémi Völgyikút Ház magas színvonalú, publikált, hivatkozott épületek. Portfóliójában azonban találhatunk olyan projekteket, amelyek különféle okokból nem valósultak meg, vagy nem kerültek bemutatásra, ám megismerésre érdemese...
Interjú

Az értékálló építészet szolgálatában

Megóvni, fejleszteni, felújítani – Garai Péter a sokrétű mérnöki munkájáról
Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Garai Péterrel, az országos iroda építési, ingatlanügyi és műemléki osztályának műszaki referensével beszélgetünk életútjáról, feladatköréről és építészettörténeti kutatásairól.
Rövid hírek

Templomok a templomban

Benczúr László életmű-kiállítása Budakeszin
Nagyszámú érdeklődő részvételével nyílt meg szeptember 17-én a budakeszi evangélikus templomban a Benczúr László Ybl- és Prima Primissima díjas építész életművét bemutató kiállítás.
Interjú

Pecz Samu, a gótikus funkcionalista

Róka Enikő művészettörténész a protestáns templomépítészet kiemelkedő hazai alakjáról
„Pecz Samu pályája során a templomépítészetben, azon belül is a protestáns templomok tervezésében volt a legsikeresebb, s a 19. század utolsó évtizedére az utóbbi terület magyarországi szakértőjévé vált” – fogalmaz az építész életművét feldolgozó könyvben Róka Enikő. Az idén száz éve elhunyt építészről a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának vezetőjével, Pecz Samu templomépítészetének ...
A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata Benczúr László építésznek, számos evangélikus templom tervezőjének, az Északi Evangélikus Egyházkerület tiszteletbeli felügyelőjének munkásságát Építőművészeti Díjjal ismerte el, amelyet október 18-án adtak át a testület irodaházában.
Szemle

Racionális misztika a finn templomok különutas építészétől

Anssi Lassila evangélikus templomai
Anssi Lassila, az OOPEAA (Office for Peripherial Architecture) építésziroda vezetője volt a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) júniusi kongresszusának egyik előadója. Ennek apropóján az Octogon.hu építészeti oldal bemutatja a munkásságának jelentős szegmensét képező templomépítészetét.
Kultúra

Az építészet szentsége

Emlékezés Nagy Tamás építészre
A 70 éve született és tavaly nyáron váratlanul elhunyt Nagy Tamás építész emlékére szervezett koncertsorozatot a Metrum Ensemble formáció. A június 24-ei, budapest-fasori alkalom keretében az építész szakma nevében Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke mondott beszédet. Alább ennek rövidített, szerkesztett változatát olvashatják. (A szerk.)