Skip to main content

temetés

Publicisztika

Elhagytál?!

Vladika Zsófia espereshelyettes publicisztikája
Többször kellett megállnom koporsó mellett olyan temetésen, ahol a szülő búcsúztatta a gyermekét. Nehéz szolgálatok ezek. Az ilyen helyzetekben felmerülő kérdések mindig ugyanazok, és mindig megválaszolatlanok maradnak közöttünk: „Miért kellett így történnie? Mi lett volna, ha…?” „Miért pont az én egyetlenem?” – tárja gondolatait az olvasók elé Vladika Zsófia, a Győr-Mosoni Evangélikus Egyházme...
Rövid hírek

Elkísérték utolsó földi útjára Varga Árpádnét

A nagykanizsai, a szepetneki és a szőkedencsi gyülekezet temetőkántora volt
Varga Árpádné született Dezső Edit Éva életének 90. évében tért haza megváltó Urához, temetése december 22-én volt a Nagykanizsai Temetőben. Ápolónőként, műtősnőként, majd körzeti nővérként dolgozott fáradhatatlanul, emellett a nagykanizsai, a szepetneki és a szőkedencsi evangélikus gyülekezet temetőkántora volt.
Mint arról már korábban hírt adtunk, 2022. december 16-án, 91 éves korában elhunyt D. Dóka Zoltánné született Lakos Magdolna nyugalmazott lelkész. Most a temetéséről érkezett információ.
Életének 86. évében elhunyt Gerhát Pál nyugalmazott evangélikus lelkész. Alább Kendeh K. Péter lelkész temetési igehirdetésével emlékezünk rá.
Nagyhét

Nagypéntek

Nagypéntek böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kiemelkedően fontos napja, amely a naptárban mindig a húsvét előtti péntek. Nagypéntek a keresztény világban Jézus Krisztus keresztre feszítésének a napja. Isten Fia az emberekért érzett szeretetében vállalta a kínszenvedést és a halált, hogy húsvéti feltámadásával legyőzze a gonosz hatalmát, így váltva meg a világot.
Kötőszó

Halálról, temetői kultúráról tabuk nélkül

Séta a stahnsdorfi temetőben
Lelkészjelölt német evangélikus fiatalok között ülök a wittenbergi Predigerseminar protestáns igehirdetői szeminárium konzultációján. Az egyházi év végéhez közeledve a konzultáció különleges témája a halál és a temetés. A délutáni program elején a vezető lelkész begurít a terembe egy koporsót, és mellé tesz egy urnát…
Életének 86. évében, január 19-én elhunyt Prőhle Henrik fuvolaművész, szólista és kamaramuzsikus, egyetemi tanár, a budapest-kelenföldi evangélikus gyülekezet tagja. Temetése 2022. február 23-án 12 órakor a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában lesz. Búcsúznak tőle gyermekei, Katalin és Gergely, és családjaik.
Teológia

Az én meghívásomról

Mt 22,1–14
Felkavaró találkozás volt. Egy gyászoló feleség arra kért néhány évvel ezelőtt, hogy ne beszéljek férje temetésén a feltámadásról. Sőt az örök életről, a mennyországról, a folytatásról, a viszontlátásról se. Szokatlan kérésének a hátterében az állt, hogy elhunyt házastársa semmiképpen nem akarta, hogy bármilyen módon is folytatódjon az élete. Úgy érezte, számára így volt kerek a földi létezés, ...
Interjú

Szavakon túli vigasztalást nyújtani

Ecsedi Zsuzsa a temetések kántori szolgálatáról
Október végén, november elején megtelnek a temetők mécsesekkel, virágokkal, a legtöbben ilyenkor mennek ki az elhunyt szeretteikről megemlékezni. Dr. Ecsedi Zsuzsa egyházzenészt, a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség kántorát egyebek mellett arról kérdeztük, hogyan segíthet a kántor a gyászszertartáson, miként választja ki az énekeket és mi a szolgálat legnehezebb része.
Miskolc – Szombaton vesznek végső búcsút Kriza Ákostól, Miskolc sokak által szeretett és tisztelt egykori polgármesterétől a járványügyi szabályok betartásával. 
Budapest – Végső búcsút vettek 2021. január 23-án, szombaton Budapesten a 97 esztendős korában, december 30-án elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, aki a legendás 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó, harcban is bevetett pilótája volt. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán búcsúzott Frankó Endrétől, aki utolsó éveiben a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus...