Skip to main content

Szeverényi János

Megjelent a Híd evangélikus missziói magazin legfrissebb, 2024/1. száma, melynek fókuszában a tanúságtétel áll.
Éves missziói konzultációt tartottak Szeverényi János missziói lelkész szervezésében március 5-én a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodájának kápolnájában.
Interjú

Legyetek egymás társai, legyetek egymás segítői!

Az Erős Vár díjas Bonnyai Sándor a gyerekkori mintáról és a cselekvő szeretetről
„Világossá vált számomra, hogy a szeretet köré épült közösség azért van, hogy cselekedjen egymásért. Hitem szerint a gondviselő Isten mindenkiben elhelyezte a jóra való cselekvést, tehát a jóra vagyunk elhíva” – fogalmazott az Evangélikus Életnek adott interjújában Bonnyai Sándor, aki 2023 decemberében vehette át az Erős Vár díjat. A békéscsabai Mentálhigiénés Egyesület fiatal intézményvezetője...
Ajánló

Elköteleződés a keresztény élet zarándokútján

Megjelent a Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat legújabb száma
Megjelent a Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat 2023/11. száma. Az alábbi sorokkal ezt ajánljuk olvasóink figyelmébe.
Beszámoló

Isten várja a válaszunkat

Országos evangelizáció volt a Deák téren
Egy apostoli kérdés („Ki választana el minket Krisztus szeretetétől?” – vö. Róm 8,31–39), friss, megérintő válaszok, igehirdetések és bizonyságtételek, közös éneklés és imádság, úrvacsoravétel, kis csoportos beszélgetések, testvéri találkozások, emlékezetes mondatok – címszavakban így foglalható össze az idei országos evangelizáció, melyet a hagyományok szerint idén is a reformáció hónapjában, ...
Evangelizációs csendes délutánt tartottak a kisgejőci református gyülekezetben. Az összejövetelen Szeverényi János missziói lelkész fejtette ki gondolatait arról, mi az ember feladata a világban és mennyire fontos a család egysége, hitünk megőrzése.
Rövid hírek

A kegyelem egységében

Ökumenikus evangelizációs napnak adhatott otthont a Sámsonházai Evangélikus Egyházközség június 25-én.
Csendesnapot tartott a Kárpátaljai Református Egyházkerület a nagydobronyi templomban július 16-án. A rendezvényen Szeverényi János missziói lelkész is szolgált.
„Te vagy a látás Istene” – az év igéje (1Móz 16,13) adta az alapját az Evangélikus Missziói Központ missziói és munkatársképző konferenciájának, amelyet július 2–5. között rendeztek meg Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban.
Nagyvilág

Helyi gyülekezet vagy parachurch?

Konferenciát tartott az Evangelikál Csoport Egyesület
Budapesten, az újpest-belsővárosi református gyülekezet közösségi termében tartotta XII. Teológusok párbeszédben konferenciáját az Evangelikál Csoport Egyesület A helyi gyülekezet jelentősége címmel.
Itthon

A lélekmentés csodálatos szolgálata

Országos evangelizáció a Deák téri templomban
A 2022. év igéje állt az idei országos evangelizáció középpontjában október 8-án Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Az igehirdetések és a közös éneklések mellett személyes bizonyságtételek formájában is átélhették a jelenlévők Istennek az ember felé tanúsított szeretetét, hűségét.
Interjú

Isten magvetője

Szeverényi János szociális és egyházi szolgálatról
Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Szeverényi János, egyházunk országos missziói lelkésze augusztus 20-a alkalmából. Az indoklás felsorolja a szolgálati területeit – ifjúsági, utcai szociális, Kárpát-medencei rádiómissziós munka –, amelyeket egy szóval így összegezhetünk: magvető. Hiszen Isten igéjéből él, evangéliumát hirdeti. Járja az országot, a magyarlakta területeket, és a m...
Beszámoló

Misszió a gyakorlatban

Jézust hallgatni, tőle tanulni útközben
Az evangelizációs és missziói gyülekezetimunkatárs-képző tanfolyam résztvevői a negyedik hétvégét töltötték együtt szeptember 9–11. között a Nyírségben, tanulva a Mestertől. A mostani találkozás intenzív, tartalmas „tanulmányi út” volt terepen. Ez a módszer közelíti a jézusi stratégiát: őt hallgatni, tőle tanulni útközben, ott, ahol az emberek élnek. Így utaztunk el autóbusszal Nyíregyházára.
Államalapításunk ünnepe, augusztus 20. alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök állami kitüntetéseket adományozott. A budapesti Károlyi–Csekonics-palotában tartott átadóünnepségen augusztus 19-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Szeverényi Jánosnak.
Itthon

Akarsz-e teljes, tiszta szívvel élni?

Missziói nap Pitvaroson
Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című verséből vettük a Pitvaroson tartott missziói nap címét, témáját. Az elmúlt két évben háromszor is kijelöltük a találkozó időpontját, de a Covid-járvány miatt mindig el kellett halasztani. Isten kegyelméből május 8-án, vasárnap végre megvalósult az esemény.
Itthon

Keressük, gondozzuk, erősítsük egymást!

Év eleji mérleg – 5. rész
Hogyan értékelik az elmúlt évet, és mit terveznek idénre? Sikerekről és tanulságokról, örömökről és feladatokról kérdeztük egyházunk különféle szolgálati területeinek vezetőit. Sorozatunk ötödik, rendhagyó részében Szeverényi János országos missziói lelkész gondolatai olvashatók. Sorait eredetileg az Evangélikus Élet 2022. január 30. – február 6-i számának Küldetés rovatába írta, de mint megker...
Nagyvilág

Magyarországért indítottak imaharcot

Január második felében a politikusokért fohászkodnak
Az Őrtüzek Imádság Háza tizenkét hetes imaharcot [sic!] kezdeményezett Magyarországért. Az országgyűlési választásokat megelőző időszakban, január 9-től április 3-ig két hétről két hétre meghatározott témák mentén hívnak mindenkit közös imádságra, böjtre és kiengesztelődésre. A második etapban január 23. és február 5. között a politikusokért, a világi vezetőkért lehet fohászkodni. A szerve...
Új kiadványokat ajánl az Evangélikus Missziói Központ.
Beszámoló

Az Isten ritmusa szerinti élet

2022 is az Aliansz imahetével kezdődik
Sabbat – Isten ritmusában élni – ez a témája a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) 2022. évi országos imahetének, amelynek nyitóalkalmát január 2-án tartották Budapesten, a Felsőerdősori Metodista Gyülekezetben.
Az európai keresztyénség hordozza az elmúlt kétezer év koloncait, terheit és gyümölcseit is, mondja Szeverényi János, a Magyarországi Evangélikus Egyház evangelizációs és missziói lelkésze, a Híd magazin szerkesztője, aki szerint a társadalom egy része egészséges reflexekkel reagál a romlásra.