Skip to main content

Steinbach József

Steinbach József dunántúli püspököt választotta lelkészi elnökének a Magyarországi Református Egyház Zsinata, amely április 24-én és 25-én Balatonszárszón ülésezik.
Közszolgálati média

Püspökkenyér: Visszatekintés

A Püspökkenyér című televíziós műsor 150. jubileumi adásában Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, műsorvezető beszélgetett Steinbach József református püspökkel és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolitával. Egyfajta visszatekintés volt az év eseményeire ez a szilveszteri, ünnepi adás.
Beszámoló

Mindenkinek jár a segítő szeretet!

Elkezdődött a 2024. évi ökumenikus imahét
A vendégszeretet és közösségteremtés gesztusaként egy-egy pohár vízzel köszöntötték az ökumenikus imahét megnyitójának szolgálattevőit január 21-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Ezzel a cselekedettel azt az ószövetségi történetet idézték fel, amikor Ábrahám vízzel kínálta három titokzatos látogatóját, hogy felfrissüljenek. A Burkina Faso-i szokás azért jelent meg a liturgiában, mert a...
Nagyvilág

Az irgalmas samaritánus példáját követhetjük

Ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért
Az irgalmas samaritánus (Lk 10,25–37) története áll a 2024. évi ökumenikus imahét középpontjában. Az imanyolcad alapigéje is ebből való: „Szeresd az Urat, a te Istenedet […] és felebarátodat, mint magadat.” (Lk 10,27) Január 21. és 28. között világszerte e gondolat köré gyűlve fohászkodnak a Krisztus-hívők egységéért. A tematikát egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette. Az imaheti...
Beszámoló

Huszonöt év az örökkévalóság szolgálatában

Protestáns ünnep Hévízen
Közösen adtak hálát december 9-én a hévízi evangélikusok és reformátusok a helyi protestáns templom felszentelésének huszonötödik évfordulója alkalmából.
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) december 7-én, csütörtökön tartotta éves rendes közgyűlését.
Közszolgálati média

Püspökkenyér: A tanévkezdésről

Az M5-s közszolgálati tévécsatorna Püspökkenyér című műsora legutóbbi adásának témáját a tanévkezdés és az ökológiai kérdés adta.
Az M5-s közszolgálati tévécsatorna Püspökkenyér című műsora legutóbbi adásának témáját a teológiai, bibliai nézőpontból megközelített béke kérdése, valamint Szent István király jelentősége adta.
Itthon

Államalapítás és hálaadás

Ünnepi istentiszteletre hívnak a Bécsi kapu téri evangélikus templomba
Államalapításunk előestéjén, augusztus 19-én 18 órától ökumenikus hálaadó istentisztelet tartanak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében a Bécsi kapu téri evangélikus templomban.
Az M5-s közszolgálati tévécsatorna Püspökkenyér című műsora 2023. júliusi adásának fókuszában a lelkész- és papszentelések álltak.
Közszolgálati média

Püspökkenyér: Hálaadás

Az M5-s közszolgálati tévécsatorna Püspökkenyér című műsora legutóbbi adásának témája az egyházi iskolák és a Szentháromság ünnepe volt.
Az M5 közszolgálati tévécsatorna Püspökkenyér című műsora 2023 februári adásának fókuszában nemzeti nagyjaink álltak.
Nagyvilág

„Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra”

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét
Idén világszerte január 15. és 22. között rendezik meg az ökumenikus imahetet. A programsorozat anyagát – mely kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdésével – az Amerikai Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze, a bibliai mottót Ézsaiás próféta könyvéből választották: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra!" (Ézs 1,17)  Hazánkban az imahét meg...
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2022. december 1-jén tartotta éves rendes közgyűlését. A szervezet bizottságai idén is sikeresen végrehajtották a rájuk bízott feladatokat.
Nagyvilág

Imádsággal, énekkel és önvizsgálattal

Az ötszázöt éves reformáció ünnepe az Urániában
„Evangélikus többség” lépett fel a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára október 16-án az idei reformációi gálaesten. A reformáció hónapjának hagyományos rendezvénye – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának szervezésében – ilyen módon mintegy lutheránus tanúságtétel is volt.
Itthon

Lélekfinomító könyv az imádságról

Ökumenikus beszélgetés keretében mutatták be az Imádkozz velünk! című kötetet
A nagy sikerű, sokunk lelkiségét meghatározó Visszhang című imádságoskönyv folytatásaként jelent meg az Imádkozz velünk! címet viselő kötet a Luther Kiadó gondozásában. A budahegyvidéki evangélikus templomban március 1-jén tartott könyvbemutatón a kötet szerkesztőjével, Szabó Lajos nyugalmazott egyetemi tanárral, Kránitz Mihály római katolikus pappal, egyetemi tanárral, Steinbach József reformá...
Tisztújításra került sor a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) 2021. december elsején megtartott éves közgyűlésén. A következő öt éves ciklusra Steinbach József református püspököt választották meg újra a szervezet elnökévé, és dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkészt főtitkárrá.
Nagyvilág

Rát Mátyás-díjat kapott kollégánk

Győri András Timótheus a reformációi gálaesten vette át az elismerést
A reformáció hónapjának kiemelt rendezvénye volt a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezte reformációi gálaest a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az október 17-i programon Magyar Levente államtitkár mondott beszédet, és átadták a Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyás-díját, amelyet ezúttal az Evangélikus Információs Szolgálat operatőrének ítéltek oda.
Isten közelsége fészek és erőforrás egyéni és egyházi életünkben is – mondta Steinbach József püspök igehirdetésében a reformáció hónapjának nyitó istentiszteletén. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa októberben országszerte számos rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a méltó ünneplés fontosságára.
A katolikus egyházfő fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának delegációját is szeptember 12-én, amikor néhány órára Budapestre érkezik, hogy részt vegyen a nemzetközi eucharisztikus kongresszus záró szentmiséjén.