Skip to main content

Prőhle Gergely

Beszámoló

Rangos német delegáció az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában

Az állam és az egyház kapcsolatáról is szó esett a tárgyaláson
Magas szintű német delegáció járt az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában dr. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartományi miniszterelnöke vezetésével. A CDU-s politikust egy államtitkára és számos szakértője kísérte el. A tárgyaláson egyebek mellett szóba került az állam és az egyház kapcsolata és az evangélikusság nemzetközi kapcsolatrendszere is.
Itthon

Nem hétköznapi ügyek és élethelyzetek

Átadták a 2024. évi Bornemisza Péter- és Írónád díjakat
Ukrajnai evangélikusok életét, piliscsabai kisgyerekek és fogyatékkal élő idősek közös programját, illetve elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot, valamint egy hívő stand upossal készült interjút ismert el idén – ezúttal negyedik alkalommal – a Magyarországi Evangélikus Egyház a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal és különdíjjal. Az átadóünnepséget április 1...
Kultúra

Családtag volt az evangélikus egyház székházában

Emléktáblát avattak Kormos István tiszteletére
Kormos István költő, író, műfordító, szerkesztő tiszteletére emléktáblát leplezett le a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége, Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő március 1-jén, pénteken délután. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény szervezésében megrendezett eseményt a költő egykori lakóhelyén, az evangélikus egyház országos székházában tartották. Az avatóbeszédek...
Beszámoló

Értelmezésektől a forrásokig

Luther-konferencia Révfülöpön
A lutheri teológiai értelmezései lehetőségeiről, a vigasztalásról, az oktatásról, az első evangélikus énekeskönyvekről, a reformátor gyakorlati teológiai gondolkodásáról, valamint a hit és a természettudomány kapcsolatáról is szó esett a február 2–4. között megrendezett – már évtizedes hagyományra visszatekintő – Luther-konferencián Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.
Beszámoló

Mária Dorottya példamutatása máig hat

A budavári nádori kriptában emlékeztek az evangélikus hercegnőre
„A legmagyarabb nádornéra”, az evangélikus intézményeket és gyülekezeteket felkaroló Mária Dorottyára emlékeztek február 6-án, Dorottya-napon a Budavári Palotában található nádori kriptában.
Szemle

A keresztény reálpolitikus

Wolfgang Schäuble német politikusra emlékezik Prőhle Gergely
2023. december 26-án elhunyt Wolfgang Schäuble volt német bel-, illetve pénzügyminiszter, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi elnöke. A politikusról Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, korábbi berlini nagykövet, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője emlékezett meg a Mandiner hasábjain.
Interjú

Vegyük komolyan a tisztújítást!

Interjú Prőhle Gergely országos felügyelővel
„A jelöltek mondják el, milyennek látják a rájuk bízott közösség állapotát, és milyen terveik vannak a jövőre nézve” – fogalmaz az általános tisztújítás kapcsán Prőhle Gergely. Az egyházi választások mellett a népszámlálás konklúzióiról, illetve az ifjúság és az elköteleződés tematikus évének fontosságáról kérdeztük egyházunk országos felügyelőjét.
Fennállása 30. évfordulóját ünnepelte a KDNP Protestáns Műhely november 27-én a budapesti Ráday Házban. A jubileumi esemény ünnepi előadói történelmi távlatokban és napjaink kihívásai keretében is elhelyezték a protestáns gondolkodás jelentőségét a politikában és a közéletben. Az eseményen dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mellett beszédet mondott Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangél...
Itthon

Átadták az Ordass- és a Prónay-díjat

Krähling Dániel és Andrási Andor az idei kitüntetett
Ez évben is gazdag életutakat, fontos tevékenységeket ismert el legmagasabb kitüntetéseivel a Magyarországi Evangélikus Egyház. Krähling Dániel az elkötelezett lelkipásztori szolgálatért adható Ordass Lajos-díjat, míg Andrási Andor a világi személyeknek odaítélhető Prónay Sándor-díjat vehette át a november 10-i ünnepi alkalmon az egyház budapesti székházában.
Itthon

Megszámláltattunk – megmérettetünk

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön
A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg idén a felügyelők országos konferenciáját. A különböző egyházkormányzati szinteken vezető tisztséget betöltő testvérek november 3–5. között ezúttal is Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban találkoztak.
Itthon

„Milyen jó felemelni a gyermekeket”

Letették a kelenföldi evangélikus óvoda alapkövét
A kelenföldi gyülekezet tagjai, újbudai politikusok, lelkészek és egyházi dolgozók közössége ünnepelt együtt Budapest XI. kerületében az Albert utca 26. alatti telken, amikor november 6-án letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét. A régóta várt intézmény építési munkálatai októberben kezdődtek, és várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az intézmény.
Itthon

A boldog Isten boldog gyülekezete

Felszentelték a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség új templomát
A reformáció ünnepén, október 31-én úrvacsorai istentisztelet keretében szentelték fel a Piliscsabai Evangélikus Egyházközség új templomát, amely a Béthel Evangélikus Missziói Otthon területén épült fel. A háromszázharminc négyzetméter alapterületű templom nem csupán szakrális, hitéleti alkalmak színteréül szolgál, hanem kulturális és közösségi események befogadására is alkalmas.
Aláírta a testvérkapcsolati szerződést a Finnországi és a Magyarországi Evangélikus Egyház. Az ünnepélyes pillanatra istentiszteleti keretek között került sor október 16-án, hétfőn a helsinki dómban. A dokumentumot finn részről Tapio Luoma érsek és Kimmo Kääriäinen külügyi egyháztanácsos, magyar részről Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő látta el kézjegyével.
Beszámoló

Sokrétű, egyházához hű életút

Konferencia és kiállítás Radvánszky Albert örökségéről
A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény konferenciát és kamarakiállítást rendezett Radvánszky Albert egyetemes felügyelő emlékére, megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából október 13-án az egyház budapesti székházában.
Publicisztika

A fürdővíz és a gyerek

Az észak-nyugat-európai testvéregyházi kapcsolatok margójára
Az észak-nyugat-európai kapcsolatok évtizedek, sőt évszázadok óta megkerülhetetlen elemei az evangélikus testvériség határokon átívelő megélésének. Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője publicisztikája.
Itthon

Jó alapokra építenek a veszprémi Örömhírben

Letették a helyi evangélikus óvoda új épületének alapkövét
Szép számmal jelentek meg gyülekezetei tagok, szülők, pedagógusok a veszprémi Aradi vértanúk útja 2. szám alatt található telken, ahol október 10-én tették le az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda új épületének alapkövét. A telken alternatív iskola, majd az evangélikus óvoda működött egy korábbi, korszerűtlen épületben, azonban idén tavasszal érkezett az örömír, hogy új intézmény épülhet a ré...
Az utolsó soproni teológushallgatók közül ketten, Keveházi László és Madocsai Miklós nyugalmazott lelkészek tettek látogatást az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója meghívására  a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárban rendezett, az idén százéves evangélikus teológiai képzés történetét bemutató kamarakiállításon.
Nagyvilág

Testvérkapcsolat és lelkiség az evangélikus rendházban

Bajor–magyar egyházvezetői konzultáció Selbitzben
Lassan krisztusi korba lép az idén harmincegy éves bajor–magyar testvéregyházi kapcsolat, amelynek egyházvezetői tanácskozására szeptember 7. és 9. között került sor. A konzultáció helyszínéül a Bajorország és Türingia határán fekvő Selbitz szolgált, mégpedig a Christusbruderschaft (Krisztus Testvéri Közössége) kolostorában.
Itthon

Közös döntés, közös felelősség, a mi ügyeink

Evangélikus tanévnyitó konferenciával kezdődött az új tanév
Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) és a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Nevelési és Oktatási Osztálya (NOO) augusztus 29-én rendezte meg hagyományos évnyitóját az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban.
Kultúra

A kiállítás búcsúzott, Petőfi marad

Tárlatvezetés és könyvbemutatók A mi Sándorunk finisszázsán
Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.