Skip to main content

orgona

Interjú

A zene előkészít az áldásra

Bence Gábor az esküvői tematikus zenék koncertjéről
Nászinduló-hangversenyre várják a házasulandó fiatal párokat és az esküvőjükre visszaemlékező családokat február 15-én, csütörtökön este hét órakor a budapest-kelenföldi evangélikus templomba. A házasság hetének történetében egyházunkban először kerül sor ilyen „tematikus” koncertre, egy nappal Bálint-nap után. Az ötletgazda-szervezőt, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kántorát, dr. Bence G...
Itthon

Orgona többes számban

Sokan érezték magukénak a Gödöllőn felszentelt hangszer ügyét
Nem, korántsem arról van szó, hogy egynél több orgonát szenteltek volna fel a gödöllői evangélikus gyülekezetben december 10-én, mégis biztosan többes számú ez a hangszer. Nem kerülhetett volna sor ugyanis erre az ünnepségre, ha az ügyet nem érzi magáénak a gyülekezet, az egyház és a város közössége.
Interjú

Szélesre tárt templomkapu hívogató dallamokkal

Beszélgetés Kinczler Zsuzsannával, a Protestáns sokadalom zenei programjainak szervező-műsorvezetőjével
Minél több embert megszólítani tudó, a műfajok minél szélesebb repertoárját felvonultató zenei programmal készültek az augusztus 19-i Protestáns sokadalom szervezői. Kinczler Zsuzsanna szervező-műsorvezetőt kérdeztük arról, utólag hogyan értékeli a rendezvényt.
Angster-orgona épül a gödöllői evangélikus templomban. A Duna Televízió Lét-Ige című protestáns magazinjának riportja.
A Magyarországi Evangélikus Egyházban lényegében nincsenek kántori állások. Ezért a gyülekezetek nagy részében a zenei élet a vasárnapi istentiszteletek orgonistaszolgálatára korlátozódik, melyet többségében önkéntesek végeznek – munka, tanulás, család mellett, legfeljebb jelképes tiszteletdíjért. Négy, évtizedek óta hűségesen szolgáló kántort mutatunk be, akik elhívásukról vallanak.
Egy kivételes értékű Angster-orgona szakszerű felújításának költségeihez gyűjt adományokat a Gödöllői Evangélikus Egyházközség.
Rövid hírek

Orgonát avatott Varnus Xavér Mezőlak egykori evangélikus templomában

Az orgonaművész tavaly vette meg a raktárként használt épületet
Május 14-én, vasárnap délután egy koncert keretében megszólalt az újonnan felavatott orgona abban a mezőlaki – egykor evangélikus templomként, imaházként működő, később üresen álló – épületben, melyet Varnus Xavér tavaly októberben vett meg.
A Cantate rovat ezúttal az esküvők kántori szolgálatával foglalkozik. Milyen szempontok alapján választja ki az orgonista az alkalmas zeneműveket? Hogyan kezelhetjük a szokatlan vagy extrém kéréseket? És az egyre kevésbé éneklő násznépek ismeretében a gyülekezeti éneklést? A személyes tapasztalatokat összegyűjtő írás erre a területre enged betekintést.
A Cantate rovat karácsonyi írása most személyes hangú, elárulva, hogyan éli meg egy kántor a karácsonyi szolgálatokat. Mi jellemző inkább az énekválasztásra, az állandóság vagy a változatosság? A sok istentisztelet miatt mekkora a veszélye a lelki, szellemi és fizikai kifáradásnak? És mi az, ami miatt e sorok írója mégsem cserélne senkivel?
Koncertekkel egybekötött hálaadó istentiszteletek keretében ünnepelte megújult orgonáit a Bakonytamási és a Takácsi Evangélikus Egyházközség.
Itthon

A németek lebontották, a dunaújvárosiak felépítették

Egy orgona útja az egykori iparvárosig
Fiatal evangélikus gyülekezet fiatal templomában „duplán” nagy örömöt hirdettek 2021 karácsonyán: Dunaújvárosban a Megváltó születését ünneplő hívek a Németországból érkezett, frissen felépített orgonájuk hangjára dicsérhették Istent. A város ékessége, a téglából épült, erdélyi erődtemplomokat idéző, körbekerített erős vár a 2020-ban elhunyt Ybl Miklós-díjas építész, Nagy Tamás alkotása. Riport...
Tokaj – Sátoraljaújhely – A Tokaj és Környéke Evangélikus Egyházközség a Bethlen Gábor Alapnál hangszerfelújításra pályázott, és 2,5 millió forintot nyert. Ebből a pénzből és adományokból szeretnék felújítani a tállyai gyülekezetben elhelyezett tokaji orgonát, hogy azt a sátoraljaújhelyi gyülekezet használatba vehesse. A tervek szerint a műemlékorgona az oltártérbe kerülne és a másik orgona is ...