Skip to main content

misszió

Megjelent a Híd evangélikus missziói magazin legfrissebb, 2024/1. száma, melynek fókuszában a tanúságtétel áll.
Beszámoló

Bálványoktól Krisztusig

Cigánymissziói konferencia protestáns összefogásban
Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a protestáns cigánymissziós konferenciát március 9-én a pünkösdi, a metodista, a baptista, a református és az evangélikus egyház összefogásában. A jelen lévő több mint négyszáz cigány és magyar résztvevő arra a kérdésre kereste a választ: „Kié a hatalom?” Az esemény helyszínéül idén a Budapest XI. kerületi gazdagréti református templom szolgált.
Éves missziói konzultációt tartottak Szeverényi János missziói lelkész szervezésében március 5-én a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodájának kápolnájában.
Beszámoló

A növekedés feltétele az elmélyülés és a kitartó istendicséret

Plántáló lelkészek országos találkozója
A pestszentimrei evangélikus gyülekezet adott otthont március 1-jén a plántáló lelkészek második országos konzultációjának. Az első ilyen találkozóra egy évvel ezelőtt Soroksáron került sor. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen mindkét helyen évek óta komoly gyülekezetépítés folyik, így a konzultáció résztvevői a plántáló munka látható gyümölcseivel is találkozhatnak.
Publicisztika

Mi a keresztyén küldetés lényege ma?

Tisztújítás 2024
„Nem tudjuk eléggé csodálni, hogy Isten hatalmas, lélekmentő munkájában bennünket is megbíz feladatokkal. Annyira becsül minket, hogy beilleszt terveinek végrehajtásába” – fogalmaz Szabó András vanyarci lelkész.
Riport

Isten adta vágyból Adullám barlangja

Ahol a kávé és a sütemény mellé a Biblia üzenete is jár
Ünnepi díszben áll Vác főtere, a város karácsonyfája mellett sétálunk a Kalmárok udvarába, innen lépcsősor vezet le az ódon pincébe. Az egykor elhagyatott, sok évtizeden át romos helyiségben ma „Isten hozott!” felirat, égősorok, adventi koszorú, pörköltkávé-illat és süteményes pult fogadja a vendéget. Az Adullám kávézó gondos kezek munkájaként meghitt, hangulatos „barlangjává” vált a megpihenni...
Riport

Újra Afrikában!

Kenyai gyerekeket táboroztatott a Bálint házaspár
A nyíregyházi Bálint házaspár – dr. Bálint Zoltán vízépítő mérnök és felesége, Bálintné Kis Beáta – életének iránytűje kezdettől Mt 25,31–40: „…valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.” A kitartó szolgálattá érett elhívást még a nyolcvanas évek elején kapták. Évekig éltek Kenyában, az ottani gyerekek felkarolása azóta is szívügyük...
Szemle

Saját identitás és ökumenikus közösség

Protestáns házaspár a Chemin Neuf (Új Élet) Közösség szolgálói között
A Megyeri házaspár önmagában hordozza az ökumenét. Megyeri Gergely elkötelezett református, felesége, Borókay Zsófia hitvalló evangélikus, közös szolgálatuk pedig a katolikus hátterű ökumenikus közösséghez, a Chemin Neuf Közösséghez kötődik. Velük beszélgetett a Parókia.hu újságírója abból az apropóból, hogy az idei ökumenikus imahét tematikájának kidolgozásában a Burkina Faso-i Chemin Neuf köz...
Ajánló

Célzott evangélium

Erős Vár Podcast – 100. rész
Az Erős Vár Podcast jubileumi, 100. adásában az evangélium és a misszió közötti kapcsolatot vizsgálva arról esik szó, hogy hogyan lehet úgy egymás javára fordítani e kettőt, hogy egyik se csorbuljon a másik rovására. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy se az üzenet, se annak címzettje ne sérüljön? Az idei első felvételen Nagy Zoltán kelet-békési esperes, Lázárné Skorka Katalin espereshelyette...
„A tiszta igehirdetésre mindig lesz igény, olyan egyházi hangra és közösségre, amelyik nem a népszerű szólamok hangoztatásával akar embereket megszólítani” – írja publicisztikájában Koháry Ferenc.
Nagyvilág

Árkon-bokron két keréken

Kerékpárokkal segítjük a mozambiki evangélikus lelkészek szolgálatát
Az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) néhány éve nyomon követi a mozambiki evangélikus egyház robbanásszerű fejlődését. Az első gyülekezet 2006-ban alakult, ma százharminckilenc gyülekezet működik, és ezek összesen negyvennégyezer tagot számlálnak. A jelenlegi misszió egyik elsődleges célja a lelkészek folyamatos képzése.
Beszámoló

Isten várja a válaszunkat

Országos evangelizáció volt a Deák téren
Egy apostoli kérdés („Ki választana el minket Krisztus szeretetétől?” – vö. Róm 8,31–39), friss, megérintő válaszok, igehirdetések és bizonyságtételek, közös éneklés és imádság, úrvacsoravétel, kis csoportos beszélgetések, testvéri találkozások, emlékezetes mondatok – címszavakban így foglalható össze az idei országos evangelizáció, melyet a hagyományok szerint idén is a reformáció hónapjában, ...
Ki választana el minket Krisztus szeretetétől? címmel rendezik ma, október 14-én, szombaton az országos evangelizációt Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. A programot – a bibliakörök, szekciók kivételével – élőben is közvetítik.
Interjú

„Egy testté, egy lélekké formált minket”

A Lutheránus Világszövetség nagygyűléséről kérdeztük Cselovszkyné Tarr Klárát
A klímaváltozásból adódó igazságtalanságok felismerése, az agresszió elítélése és az üldözött keresztényekkel való szolidaritás kifejezése is hangsúlyosan jelenik meg a Lutheránus Világszövetség tizenharmadik nagygyűlésének végén elfogadott záródokumentumban. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Cselovszkyné dr. Tarr Klára, az országos iroda ökumenikus és külügyi osztályának vezetője delegáltké...
Riport

„A missziót a Szentlélek végzi, mi eszközök lehetünk”

Isten küldötteiként Dél-Ázsiában
Már fiatalon misszionáriusok életéről szóló regényeket olvasott, de egyetemista koráig nem fordult meg a fejében, hogy egyszer ő maga is erre az útra lép. Hitoktató férjével együtt mondtak igent az isteni hívásra, és egy másik kontinens hatalmas országába költöztek tanítani, hirdetni az evangéliumot. Éva – nevezzük így, nevét biztonsági okokból megváltoztattuk – a családjával lassan egy évtized...
Nagyvilág

Tomáš Halík: Folyamatos reformációra van szükség

Cseh katolikus teológus beszéde a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésén
A misszióról mint az egyház egyetemes küldetésének betöltéséről, a kortárs kihívásokra való válaszadásról és a politikai hatalommal való összefonódás veszélyeiről is szólt Tomáš Halík cseh katolikus teológus a Lutheránus Világszövetség tizenharmadik nagygyűlésének résztvevőihez szeptember 14-én Krakkóban. Beszédéből idézünk néhány gondolatot.
Megjelent a Híd evangélikus missziói magazin 2023. évi harmadik negyedévi lapszáma. A cikkek szerzői a hit kérdését járják körül.
Ajánló

Hálával

Megjelent az Evangélikus Élet legfrissebb száma
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!
„Te vagy a látás Istene” – az év igéje (1Móz 16,13) adta az alapját az Evangélikus Missziói Központ missziói és munkatársképző konferenciájának, amelyet július 2–5. között rendeztek meg Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban.
„Az igaz, növekvő, evangélium-központú élet gyümölcse legtöbbször a gyengédség" – idézi Baranyay Csaba Timothy Keller amerikai gyülekezetépítőt és hívja önvizsgáló utazásra az olvasót.