Skip to main content

Mirák Katalin

Beszámoló

Plántálások és finanszírozottság

Ülésezett a zsinat
A kevés számú napirendi pontra tekintettel online tartotta február 24-i ülésszakát a Magyarországi Evangélikus Egyház XI. Zsinata. A legrészletesebben a gyülekezetplántálásokról és a gyülekezetek önfenntartási képességéről tárgyaltak a küldöttek.
Közszolgálati média

Őszinte szembenézés a múlt hibáival

Mirák Katalin az evangélikus egyház tényfeltáró munkájáról
A Duna Televízió Lét-Ige című protestáns magazinjában Mirák Katalin, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának elnökének szolgálatát ismerhetjük meg.
Interjú

„Nem kerülgetem a darázsfészkeket”

Az evangélikus múltfeltáráshoz vezető útjáról kérdeztük Mirák Katalin történészt
„Már a főiskolán is azt tartottam valódi szellemi és szakmai kihívásnak, ha feltáratlan területek kutatásával foglalkozhattam, amelyek akár merőben új megvilágításba helyezhetik a korábbi ismereteinket” – fejtette ki Mirák Katalin történész az Evangélikus Információs Szolgálatnak. A Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának elnöke több évtizede kutatja az egyház 1945 utáni tört...
Nagyvilág

Károli Gáspár-díj az evangélikus múltfeltárásért

Tudományos munkájának elismeréseként vehette át a kitüntetést Mirák Katalin történész
Idén Mirák Katalin történész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának elnöke és Petrőczi Éva költő, író, irodalomtörténész részesült a Károli Gáspár-díjban. A rangos állami kitüntetést szeretteik és egyházaik vezetőinek jelenlétében vehették át november 14-én a budapesti Ybl-villában megtartott ünnepi rendezvényen. A Károli Gáspár-díjjal azoknak a munkáját ismerik el évről ...
Beszámoló

Sokrétű, egyházához hű életút

Konferencia és kiállítás Radvánszky Albert örökségéről
A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény konferenciát és kamarakiállítást rendezett Radvánszky Albert egyetemes felügyelő emlékére, megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából október 13-án az egyház budapesti székházában.
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet, és vigyék a jó hírét!
Itthon

Elégetésre ítéltetett, most könyvként vehető kézbe

„Helyszíni közvetítés” Ordass Lajos naplóbejegyzéseiben
„Ordass Lajos a halála előtti napokig írta naplóját. Amikor meghalt, felesége, Irénke néni arra kérte vejét és a lányát, Dedinszky Gyulát és Ordass Zsuzsannát, hogy a naplókat a nagybörzsönyi parókia cserépkályhájában égessék el. El is vitték ide, azonban egy idegen nyelvű kézirat kivételével nem tettek eleget a kérésnek, és az írásokat elrejtették a templom padlásán” – ismertette ifj. Zászkali...
Teológia

Tudsz örülni?

Sorozatunkban az evangélikus bibliaolvasó Útmutató heti igéinek egyikéről elmélkedünk.
Aktuális

Középpontban a történelem

Evangélikus iskolai történelemtanárok VIII. konferenciája
Aszód – Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) és a Magyarországi Evan­gélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztálya szervezésében online tartották meg az evangélikus iskolai történelemtanárok VIII. online konferenciáját 2021. február 18-án. A rendezvény keretében kihirdették a Trianon 100 pályázat eredményét is.