Skip to main content

Mészáros Tamás

Riport

Imára kulcsolt kézzel, tettre készen

Egyházunkban a tisztújítás éve lesz 2024 – 2. rész
Fontos esztendő lesz egyházunkban 2024-ben. Ne féljünk a nagy szavaktól a tisztújítás kapcsán: egyházunk jövője a tét. Sok feladat, nem kevés adminisztráció, szervezés, együtt gondolkodás, imádkozásban érlelt felelősségvállalás, a szolgálat örömeinek és terhének hordozására való felkészülés kell, hogy megelőzze a választásokat. Egy korábbi cikkben már elkezdtük a feladatok, lehetséges konfliktu...
Riport

Választott tisztségben, a legjobb tudással és hűséggel

Egyházunkban a tisztújítás éve lesz 2024 – 1. rész
Fontos esztendő köszönt ránk 2024-ben: hat év után ismét általános tisztújítás lesz egyházunkban. Ne féljünk most a nagy szavaktól: egyházunk jövője a tét. Sok feladat, nem kevés adminisztráció, szervezés, együtt gondolkodás, imádkozásban érlelt felelősségvállalás, a szolgálat örömeinek és terhének hordozására való felkészülés kell, hogy megelőzze a választásokat. A törvény pontosan megsza...
Beszámoló

Odafigyelni a ránk bízottakra

Közgyűlést tartottak a nyugati egyházkerületben
A testvéregyházkerületi kapcsolat fenntartása, a jövő évi általános tisztújításra való felkészülés és a kerületi programok megtervezése került fókuszba a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület november 10-én, pénteken délután Győrben tartott közgyűlésén. A tanácskozást megelőzte a délelőtt során az egyházmegyék elnökségeivel tartott egyeztetés.
Itthon

Megszámláltattunk – megmérettetünk

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön
A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg idén a felügyelők országos konferenciáját. A különböző egyházkormányzati szinteken vezető tisztséget betöltő testvérek november 3–5. között ezúttal is Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban találkoztak.
Publicisztika

Tiszta víz

Rácsodálkoztunk már, hogy milyen gazdag tartalommal bír ez a rövidke szó: víz? Mészáros Tamásnak, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelőjének Égtájoló publicisztikája.
Ajánló

Hálával

Megjelent az Evangélikus Élet legfrissebb száma
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!
Beszámoló

Krisztus erejével

Két másoddiplomás teológust avattak lelkésszé Székesfehérváron
Murányiné dr. Szuhács Renáta az ügyvédi hivatás mellett, Czető Bálint pedig a katonai pálya helyett mondott igent az egyházi szolgálatra. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem másoddiplomás képzését elvégző lelkészjelölteket Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke ordinálta július 14-én a székesfehérvári templomban. A liturgiában Bencze András helyi lelkész mellett az egyetem ...
Nagyvilág

Krisztusra tekintő segítő szeretet

A Johannita Lovagrend aktív jelene Magyarországon
A lovag szót hallva sokunkban felidéződhet a gyerekkorunkban megismert kép: sisak, páncél, kard, pajzs, rajta címer, kereszt – ilyenek a lovagok. Mai utódaik már másként festenek, de vállalt feladataikat napjainkban is ellátják. Hogyan élnek tovább az elődök által képviselt eszmények a 21. században, hogyan szolgálnak napjainkban a johanniták? Ennek jártunk utána Tomcsányi Istvánnak, a Johannit...
Az elnökség és a kerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett egyházközség státuszának változásával és támogatási kérelmekkel foglalkozott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület közgyűlése április 28-án, a székesfehérvári evangélikus gyülekezeti házban tartott ülésén.
Interjú

Odaszánt életű emberekre van szükség

Mészáros Tamás szerint csak „mi ügyünk” van
Ha valaki otthon érzi magát a gyülekezetben, sajátjának érzi a közösséget, akkor sem az időt, sem a pénzt nem fogja sajnálni tőle – fogalmaz Mészáros Tamás. A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelőjét a tisztségéből fakadó felelősség mellett saját elköteleződésének útjáról is kérdeztük.
Itthon

Reménység a megpróbáltatásban

Közgyűlést tartottak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben
A már működő gyülekezetplántálási projektekről is szó esett a szorongató anyagi kérdések és támogatási kérések mellett a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület közgyűlésén 2022. november 11-én a győri székházban.
Interjú

Tartalmat kapott a mottó

Így értékelik az EPOT-ot a főszervezők
Milyen reménység fűződhet másfél ezer ember megvendégeléséhez? Az evangélikus presbiterek országos találkozója (EPOT) után a program két fő „hajtómotorját”, Gáncs Péter nyugalmazott püspököt és Mészáros Tamást, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület felügyelőjét, valamint az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának a rendezvény szervezéséért-koordinálásáért felelős munkatársát, Tornay An...
Riport

Testvérkedés határon belül

Működik a hazai gyülekezeti összekapcsolódás
Több évtizedes testvérkapcsolatot ápol a csákvári és a budapesti Deák téri evangélikus gyülekezet. Az együttműködés a Fejér megyei település és Budapest Belvárosának evangélikus közössége között élő valóság. A csákvári gyülekezet elnöksége megosztotta velünk a mások számára is követendő példát.
Beszámoló

Az együttlét öröme

Újra ülésezett a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület
Bár határok, néha kontinensek választanak el egymástól, lélekben és Krisztusban mindvégig egyek vagyunk. Ennek jegyében töltöttek el a Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület tagjai két napot testvéri közösségben, egymás megismerésének igényével június 7–8-án Budapest II. kerületében, a Klebelsberg-kastélyban.
Itthon

Tervezés és támogatások a fókuszban

Közgyűlést tartott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
Az elmúlt időszakra való visszatekintés és a jövő tervezése mellett a gyülekezetek és a teológushallgatók támogatása állt a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület november 12-én tartott közgyűlésének fókuszában. Az ülést a répcelaki művelődési házban tartották.
Itthon

Megszámláltatunk

Megtartották a felügyelők országos konferenciáját Révfülöpön
A jövő évi népszámlálás és az evangélikus presbiterek tervezett országos találkozója voltak a fő témái a felügyelők országos konferenciájának. A két év után ismét személyes jelenléttel zajlott eseménynek november 5–7. között a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központ adott otthont.
Élőben követhető online beszélgetősorozatot indított a Magyarországi Evangélikus Egyház. A Kötőszó Live elnevezésű alkalmakon egyházunk legfontosabb kérdéseiről, közéleti témákról és kulisszatitkokról is szó esik. A július 5-i első részben a közösségért végzett szolgálat, a társadalmi szerepvállalás kapcsán folyt a diskurzus.
Az elnökség és a kerületi tisztségviselők jelentéseinek meghallgatása mellett választási üggyel és támogatási kérelmekkel foglalkozott a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület közgyűlése április 30-án, a győri Öregtemplomban személyes részvétellel tartott ülésén.