Skip to main content

Lackner Pál

Itthon

Evangélikus-görögkatolikus találkozó

A két egyház vezetői lelkipásztori kérdésekről is beszélgettek Máriapócson
Máriapócs adott otthont február első napján annak a már hagyományosnak mondható találkozónak, melyet a görögkatolikus és evangélikus egyház vezetői tartanak évről évre.
A Vasi Evangélikus Egyházmegye levéltára november 29-én nyílt meg a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban (TEKI).
A társadalom érdeke is, hogy a bűnelkövetők a büntetésük letöltése után vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba – hangzott el azon a konferencián, amelyet november 22-én rendezett Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara és a Büntetés-végrehajtási Szervezet Tudományos Tanácsa. Az előadásokban a vallásna...
Beszámoló

Lelkigondozással állnak a honvédek mellett

Százéves a Protestáns Tábori Püspökség
Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg a száz éve alapított Protestáns Tábori Püspökségről október 18-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának kápolnájában. Az eseményen bemutatták az Evangélium a katonák között – 100 éves a Protestáns Tábori Püspökség című kötetet, amely az evangélikus és református lelkészek katonák között végzett szolgálatába enged betekintést.
Beszámoló

Sokrétű, egyházához hű életút

Konferencia és kiállítás Radvánszky Albert örökségéről
A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény konferenciát és kamarakiállítást rendezett Radvánszky Albert egyetemes felügyelő emlékére, megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából október 13-án az egyház budapesti székházában.
Az utolsó soproni teológushallgatók közül ketten, Keveházi László és Madocsai Miklós nyugalmazott lelkészek tettek látogatást az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója meghívására  a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárban rendezett, az idén százéves evangélikus teológiai képzés történetét bemutató kamarakiállításon.
Igehirdetés

Gondolatok a mindennapi munka eredményeiről

Vasárnapi ige
2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!
Itthon

Hivatal is, lelki közösség is

Püspöki titkárok és irodavezetők ökumenikus találkozója
Második alkalommal rendezték meg a püspöki titkárok és irodavezetők ökumenikus találkozóját. A Hegy elnevezésű program résztvevőit ez évben július utolsó és augusztus első napján a Magyarországi Evangélikus Egyház a Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon budapesti, lágymányosi épületében látta vendégül. A szakmai tapasztalatcserére és kötetlen, testvéri beszélgetésre is lehetőséget adó eseménye...
Beszámoló

Összhang, érdeklődés, bizalom

Bonyhádon rendezték a nyári evangélikus pedagógusakadémiát
A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola munkatársai látták vendégül július 3–5. között az evangélikus nevelési-oktatási intézményekből érkezett pedagógusokat. Az Evangélikus Pedagógiai Intézet által szervezett, nagy múltú rendezvényre ez alkalommal közel kétszázötven óvodapedagógus, tanító, általános és középiskolai tanár, intézmé...
A Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára adott otthont július 3-ától annak a háromnapos találkozónak, amelynek keretében a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete tartott közgyűlést és szakmai konferenciát.
Kultúra

Egy elbeszéletlen történet nyomában

Szent Iván-éji nyomkövetés az Evangélikus Országos Múzeumban
Színes és tartalmas volt az Evangélikus Országos Múzeum programkínálata ez évben is a múzeumok éjszakáján. Június 24-én a budapesti Deák téri intézménytől a Petőfi Irodalmi Múzeumig, a reformkoritól a mai Pestig vezette az érdeklődőket egy belvárosi séta, majd több határon át rajzolódott ki a Trianon utáni menekülthullám magyarországi, evangélikus szemszögű látképe. A történelmi mélyfúrás melle...
Kultúra

A kiállítás búcsúzott, Petőfi marad

Tárlatvezetés és könyvbemutatók A mi Sándorunk finisszázsán
Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.
Interjú

Értékközvetítés nem középiskolás fokon

Lackner Pál az Evangélikus Országos Gyűjteményig vezető útról
Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Dr. Lackner Pál volt tábori püspökkel, a püspöki tanács titkárával, az Evangélikus Országos Gyűjtemény közelmúltban megválasztott igazgatójával életútjáról és a gyűjtemény közösségünket erősítő lehetőségeiről is beszélgettünk.
Interjú

A kétszáz éves levéltártól a reformációbuszig

Villáminterjú az Evangélikus Országos Gyűjtemény korábbi és jelenlegi vezetőivel
Báró Prónay Sándor királyi kamarás hajdani tóalmási könyvtárát ma a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtár részeként őrzi a Magyarországi Evangélikus Egyház. 2022-ben a könyvtárat is magában foglaló Evangélikus Országos Gyűjtemény kapta egyházunk legmagasabb, nem lelkészeknek adható – a báróról, korábbi egyetemes felügyelőről elnevezett – kitüntetését. A 2017-ben alapított, az evangélikus könyvtárat, l...
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) igazgatója, Lackner Pál és az evangélikus múzeum, könyvtár és levéltár egy-egy munkatársa 2022. október 20-án Nógrád megyében tett körutat a helyi neves evangélikus intézményi elődökre emlékezve.
Itthon

Virághagymái még ma is virágoznak

Névadó ünnepséget tartott a Lackner Aladár Evangélikus Szeretetszolgálat Gyönkön
Tolna megye legnagyobb szeretetotthona Lackner Aladár nevét vette fel. A névadó ünnepséget március 21-én, a néhai evangélikus esperes születésének kilencvenedik évfordulóján tartották. A rendezvény úrvacsorai istentisztelettel kezdődött a gyönki evangélikus templomban, majd a diakóniai intézmény parkjában idézték fel Ali bácsi életét és szolgálatát.
A múlt héten megrendezett ökumenikus imahéten a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspökei több helyszínen vállaltak szolgálatot.
Nagyvilág

Csak együtt, Krisztussal!

Elkezdődött az ökumenikus imahét
„Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2) mottóval rendezik meg idén január 16. és 23. között az ökumenikus imahetet. Nyitó istentiszteletét vasárnap este a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartották a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának szervezésében.
Itthon

Emlékeztünk… Emlékezzünk!

75 éve telepítették ki a Sopron környéki németeket
A Sopron környéki, ágfalvi és sopronbánfalvi németek kitelepítésére, otthonukból, gyülekezeteikből való elűzetésére emlékeztünk szeptember 18-án és 19-én. Idén először olyan emberek nélkül, akik közvetlenül átélték volna a borzalmakat.
Ünnepélyesen összeöntötték a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban felajánlott búzát az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, 2021. augusztus 6-án.