Skip to main content

Korányi András

Beszámoló

Értelmezésektől a forrásokig

Luther-konferencia Révfülöpön
A lutheri teológiai értelmezései lehetőségeiről, a vigasztalásról, az oktatásról, az első evangélikus énekeskönyvekről, a reformátor gyakorlati teológiai gondolkodásáról, valamint a hit és a természettudomány kapcsolatáról is szó esett a február 2–4. között megrendezett – már évtizedes hagyományra visszatekintő – Luther-konferencián Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.
Beszámoló

Ideje van az ünneplésnek

Diplomaosztó és doktoravatás az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Ünnepi eseménynek adott otthont február 2-án Budapesten az Evangélikus Teológusotthon kápolnája. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem frissen végzett hallgatói ez alkalommal kapták kézhez diplomájukat, mellettük hárman vehettek át doktori oklevelet, és egy sikeresen zárult habilitációs eljárásról is beszámolhatott a doktori és habilitációs tanács elnöke.
Interjú

A teológiai ismeretek meggazdagítják az életünket

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem küldetéséről kérdeztük Korányi András megbízott rektort
„Mi a biztatást, a tudást és a hátteret tudjuk megadni ahhoz, hogy egy teológus a diploma megszerzését követően eljusson ahhoz a személyes döntéshez, hogy kéri az ordinációját” – fogalmaz Korányi András annak kapcsán, mi az Evangélikus Hittudományi Egyetem mozgástere a lelkészutánpótlás biztosításában. Az intézmény megbízott rektorával a felvételi jelentkezési időszak hajrájához közeledve beszé...
Beszámoló

Utat talál a cselekvő segítség

Teológushallgatók és szakkollégisták eredményes adománygyűjtése
Az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE) három hallgatója Dr. Korányi András rektor és Kovács Viktor egyetemi lelkész kíséretében adták át az eddig összegyűlt adományokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársainak. Az adománygyűjtés hetek óta zajlik, az akcióhoz a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium és a Luther Kiadó is csatlakozott.
Beszámoló

„Ha elindulunk, akkor lehetséges lesz a találkozás”

Országos cigányimanap Pestszentlőrincen
Az egész országból összegyűltek november 11-én, szombaton az országos cigányimanapon Bakay Péter cigánymissziói referens szervezésében, ahol több mint ötvenen hallgatták együtt Krisztus igéjét, közösen imádkoztak, énekeltek, és erősödtek hitükben. Az alkalomnak kilenc áhítat és két bizonyságtétel adta a gerincét, mellette éneklés, bibliakörök és szerény ebéd volt, melyeknek a pestszentlőrinci e...
Itthon

Megszámláltattunk – megmérettetünk

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön
A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg idén a felügyelők országos konferenciáját. A különböző egyházkormányzati szinteken vezető tisztséget betöltő testvérek november 3–5. között ezúttal is Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban találkoztak.
Beszámoló

Csendből ébredő tenor

Reformációi bélyegkiállítás a Sztehlo-gimnáziumban
Különleges kiállítással egybekötött reformációi ünnepet tartottak a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban október 26-án. Félezer diák, számos tanár, valamint Fekete Károly református és Kondor Péter evangélikus püspökök részvételével nyitották meg a reformációt bélyegeken bemutató kiállítást.
Publicisztika

Életmérgezés

"Meghökkentő szembesülni azzal, hogy a világot korábban megkérdőjelezhetetlenül uraló és meghatározó Európa manapság a világ nagy döntéseinek egyre inkább a perifériájára szorul, és ezért nem szeretjük azt sem, ha a valós gazdasági, katonai vagy politikai erőviszonyok miatt más perspektívába kell helyeznünk a „világképünket” is" – írja publicisztikájában Korányi András.
Beszámoló

A határátlépésre hívó Isten szolgálatában

Ünnepélyes tanévnyitás az Evangélikus Hittudományi Egyetemen
Tanévnyitó istentisztelettel és ünnepi üléssel vette kezdetét a tanév szeptember 8-án az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. A Zuglói Evangélikus Egyházközség templomában tartott alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét, és beiktatta szolgálatába az intézmény új egyetemi lelkészét, Kovács Viktort. A Magyarországi Evangélikus Egyház felsőfokú tel...
Itthon

Közös döntés, közös felelősség, a mi ügyeink

Evangélikus tanévnyitó konferenciával kezdődött az új tanév
Az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) és a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának Nevelési és Oktatási Osztálya (NOO) augusztus 29-én rendezte meg hagyományos évnyitóját az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban.
Beszámoló

„…a végén is csak nálad vagyok”

Egyházmegyei evangelizációs nap Nógrádban
Idén Szirák adott otthont a Nógrádi Evangélikus Egyházmegye evangelizációs alkalmának augusztus 6-án, vasárnap délután. A szervezők reménykedtek benne, hogy idilli környezetben, a Teleki–Degenfeld-kastély parkjában tudnak együtt lenni a résztvevők, de az időjárási körülmények ezt sajnos nem tették lehetővé. Isten igéje megszólalásának azonban nem lehet csak úgy megálljt mondani, így az alkalom ...
Rövid hírek

Emlékezés a hazatérésre

„Isten sosem feledkezett meg a mezőberényi német evangélikusokról”
Mezőberény újratelepülésének 300. évfordulója tiszteletére július 28. és 31. között négynapos programsorozatot szerveztek „Évszázados értékeink” címmel. Ennek keretében emlékeztek meg július 30-án, vasárnap a Szovjetunióba málenkij robotra elhurcolt német evangélikusokról. A hazatérés napján egyebek mellett a hazai lutheránusok 20. századi megpróbáltatásairól hangzott el előadás.
Itthon

A forrásból meríteni

Bősze Veronikát lelkésszé avatták Mérgesen
Ősei lakhelyének, a jelenleg a Bezi–Enesei Evangélikus Egyházközséghez tartozó Mérgesnek az evangélikus templomában ordinálta július 15-én Szemerei János püspök a győri származású Bősze Veronikát. A liturgiában részt vett Csorba János győri igazgató lelkész, illetve az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében Korányi András egyetemi tanár. A kántori szolgálatot Bányai Tamás és Mészáros A...
Itthon

Örömteli indulás Krisztussal

Balatonfüreden lelkésszé avatták Riczinger Pétert
Lelkész édesapjának áldásával, az ő nyomdokában indulhatott a szolgálatba Riczinger Péter, akit július 8-án ordinált Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke. A balatonfüredi templomban tartott ünnepségen Gabnai Sándor helyi lelkész mellett az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében Korányi András egyetemi tanár vett részt a liturgiában. Az istentiszteletet színesítet...
Megbízott rektorral és új egyetemi lelkésszel kezdi meg a 2023–2024-es tanévet az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE).
Beszámoló

Nyitott jövő

Diplomaosztó a hittudományi egyetemen
Harminchét oklevelet nyújtottak át a most végzett hallgatóknak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. A családias ünnepnek július 7-én az intézmény díszterme adott otthont.
A lelkészi pálya iránt érdeklődő középiskolások számára szervezett négynapos nyári tábort az Evangélikus Hittudományi Egyetem június 29. és július 2. között. Réz-Nagy Zoltán táborvezető, egyetemi lelkész számol be arról – a honlapunkon szokásos gyakorlattól eltérően szubjektív hangon –, hogy a táborozók milyen izgalmas, a teológia mai kérdéseit is érintő expedíción vehettek részt.
Szemle

Miért vágyunk hősökre, és hogyan viszonyuljunk hozzájuk?

Profán szentek a magyar pantheonban
A szenteknek, az egyházi és állami példaképeknek, a költőknek a magyar kultúrában betöltött helyéről és szerepéről volt szó a legutóbbi Szólj be a papnak! esten, a budapesti Grund nevű szórakozóhelyen. Mire jók a példaképek? Miért vágyunk hősökre? Hogyan viszonyulunk hozzájuk? A többi között ezekről beszélgettek a meghívott vendégek: Martos Levente Balázs esztergom–budapesti segédpüspök, Török ...
Teológia

Luther: 1500+

Evangélikus kereszténység a kétezer éves egyházban
Az emlékezés célja és az emlékezet ápolására irányuló cselekedeteink rólunk árulnak el a legtöbbet: hogyan viszonyulunk múltunkhoz, mit felejtünk el, mit takarunk el, és mit őrzünk féltve. Olyan, mint egy emlékkönyv – mindig kimaradnak belőle fontos képek. Hogy miként gondolkodunk történelmünkről, az sokkal inkább saját közösségünk mentális állapotáról, mint magáról a múltunkról beszél. A Credo...
Igehirdetés

Értünk szól az ige

Vasárnapi ige
 2022-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük a Szeretetforrás – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!