Skip to main content

kiállítás

Nagyvilág

Embernek maradni az embertelenségben

Konferencia a Sztehlo-emlékévben
Egyházunk még tavaly májusban hirdetett emlékévet az idén ötven éve elhunyt embermentő evangélikus lelkész, Sztehlo Gábor szolgálatát középpontba állítva. Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzata, illetve a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület szintén fontosnak tartotta, hogy az évforduló okán különféle módokon megemlékezzen róla. A két szándék összekapcsolódása nyomán alakult ki az emlé...
Kultúra

Arcok a szolgálat mögött

Kiállítás a diakonisszákról az Evangélikus Országos Múzeumban
Szolgák vagy szolgálók? – Evangélikus diakonisszák Magyarországon címmel új időszaki kiállítás nyílt február 27-én Budapesten, az Evangélikus Országos Múzeumban. A tárlat apropóját a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület alapításának centenáriuma adja: a közösség Pauer Irma főnökasszony vezetésével 1924. október 1-jén alakult meg. A kiállítást Kondor Péter diakóniáért felelős püspök nyitotta me...
Beszámoló

Akit ismert a célja

Polcz Alaine 100 kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Egyetlen helyiségben rendezték meg a magyar irodalom különleges egyéniségének emlékkiállítását, de elmondható, hogy ebben a teremben egy egész világ kapott helyet. Sötét és fénylő árnyalatokkal egyaránt megfestett világ. Az úgynevezett Világjáték inspirálta a kiállítás látványát, és vált annak tematikus szervezőelvévé: a teszt kérdései mentén, a tudományos és az irodalmi életmű szövegeiből – né...
Kultúra

Képeken kicsorduló fény

Egry József gyűjteményes kiállítása Veszprémben
Kevés olyan művész van, aki olyan szimbiózisban élt témájával, mint a Balaton és a fény festőjének méltán nevezett Egry József. Születésének száznegyvenedik évfordulójára nagyszabású, szimbolikusan száznegyven alkotást bemutató reprezentatív kiállítást rendezett a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program keretében a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.
Kultúra

Kövek, fények, angyalok

Kohári Csaba fotókiállítása 2023 adventjén
Kövek, fények, angyalok címmel nyílt Kohári Csaba fényképeiből időszakos kiállítás a Magyarországi Evangélikus Egyház székházának átriumában december 12-én.
Kultúra

Szerelem szigete lett a múzeum

Avagy a nyári záportól a bekeretezett vendégkönyvig
Egy tárlatvezetés és egy zivatar – így fonódott össze két ember élete az Evangélikus Országos Múzeumnak köszönhetően.
Dicsérő oklevélben részesült az Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállításáért az Év Kiállítása 2023 szakmai megmérettetésen. Az indoklás szerint az Év Kiállítása 2023 díjra jelölt tárlat „rendívül kreatívan, szívmelengetően, informatívan” mutatta be a költő tanulmányait.
Beszámoló

Csendből ébredő tenor

Reformációi bélyegkiállítás a Sztehlo-gimnáziumban
Különleges kiállítással egybekötött reformációi ünnepet tartottak a budapesti Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban október 26-án. Félezer diák, számos tanár, valamint Fekete Károly református és Kondor Péter evangélikus püspökök részvételével nyitották meg a reformációt bélyegeken bemutató kiállítást.
Száz éve adták ki az első békéscsabai Tranosciust, ennek apropóján nyílt kiállítás október 30-án a békéscsabai szlovák tájházban.
„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – Tamási Áron legismertebb mondatát egy jogfosztott és örök hontalanságra ítélt, megtért amerikai fekete bőrű szájába adja, az élet értelmét firtató kérdést pedig a migrációban élő Ábel tette fel. A regény tanulsága szerint azt a valaholt, ahol otthonra lelünk a világban, nem könnyű megtalálni. A történelem tanulsága szerint pedig nem...
Beszámoló

Sokrétű, egyházához hű életút

Konferencia és kiállítás Radvánszky Albert örökségéről
A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény konferenciát és kamarakiállítást rendezett Radvánszky Albert egyetemes felügyelő emlékére, megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából október 13-án az egyház budapesti székházában.
Rövid hírek

Templomok a templomban

Benczúr László életmű-kiállítása Budakeszin
Nagyszámú érdeklődő részvételével nyílt meg szeptember 17-én a budakeszi evangélikus templomban a Benczúr László Ybl- és Prima Primissima díjas építész életművét bemutató kiállítás.
Riport

Két lábon járó menta medgyesi módra

Különleges időutazás néhány percben
„A medgyesegyházai evangélikus gyülekezet által őrzött oltárterítők legidősebbje feltehetően még az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején készült, a gyülekezet és a templom születése körüli időkben” – olvasható a Gyülekezetünk kincsei című kiállítási anyagban, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegyéhez tartozó közösség gyülekezeti házában. S hogy mit rejt a titkok szekrénye, ki tudja működé...
Kultúra

A természet és a színek hitvallója

Csontváry-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
Közös kiállítással ünnepli Csontváry Kosztka Tivadar születésének százhetvenedik évfordulóját a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A grandiózus tárlat nem csak Csontváry művészetét mutatja be, arra is példa, hogy miként lehet egy szinte minden alkotást ismerő közönség számára katartikus élményt nyújtani.
Kultúra

Megelevenedik a soproni teológiai fakultás múltja

Kamarakiállítás a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban
A soproni teológiai fakultás (1923–1951) emlékei címmel nyílt időszaki kiállítás június 16-án az egyházunk budapesti székházában található Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban. A tárlat különleges relikviák segítségével vezeti be az érdeklődőket az egyetemi szintű evangélikus lelkészképzés első évtizedeibe.
Kultúra

A kiállítás búcsúzott, Petőfi marad

Tárlatvezetés és könyvbemutatók A mi Sándorunk finisszázsán
Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.
Kultúra

A szobrok mögül előlép a költő

A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása
A Petőfiről nevezett múzeum állandó kiállítása, mióta világ a világ, Petőfi Sándorról, a legismertebb magyar költőről szól. Megközelítései természetesen az aktuálpolitikai, irodalom- és emlékezetpolitikai üzeneteket erősítették fel – egészen az első óta. Idén januárban nyílt meg Költő lenni vagy nem lenni címmel az a kiállítás, amelynek feltett szándéka és célja, hogy a zseniális költőt és a so...
Sok-sok kreatív alkotással telt meg a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf evangélikus óvoda kerítése. A kiállítást néhány napig a járókelők is megtekinthetik – írja a Körös Hírcentrum.
Szöveg-kép címmel két képzőművészeti szakgimnázium diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás április harmadik péntekén a főváros 5. kerületében található Nádor Galériában.
Kultúra

Új megvilágításban a tékozló fiú

Kiállítás a teológián
A Zichy és a tintatartó című tárlat után barokk mesterművek reprodukcióit és egy különleges festmény új oldalát ismerhetik meg az érdeklődők A tékozló fiú hazatérése – A barokk festészet mesterei címmel március 29-én nyílt tablókiállításon az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (EHE).