Skip to main content

Isten

„Vajon a lelkünknek hány százalékát használjuk? Mert meggyőződésem szerint az ember, az emberiség szempontjából ez sokkal súlyosabb kérdés, még akkor is, ha az agy három kilogrammot nyom, a lélek tömegét pedig nem ismerjük...”
Beszámoló

Az Istennel való kapcsolat valósága szenvedés idején

Hitoktatási továbbképzési nap
Továbbképzésre hívta volt hallgatóit az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) Valláspedagógiai Tanszéke február 17-én, szombaton. Hitoktatók és lelkészek a szenvedés feldolgozásáról gondolkodtak együtt ezen az alkalmon.
Szeretek a hitről, a hit természetéről, sőt a logikájáról gondolkodni. Induljak ki bárhonnan, jussak el az eredményig akármilyen úton, az Istenről való gondolkodásomnak mindig az a két szó a végső következtetése, hogy Isten van. Ugyanakkor azt is érzem, hogy sem az elmémet, sem a lelkemet nem engedhetem eltunyulni, ha a Teremtőmről van szó, ebben pedig kifejezetten serkentőleg hat rám az, amiko...
Publicisztika

Anna néni bölcsessége

Jak 3,13–18
Minden bölcsesség alapja az, hogy felismerem: szabad vagyok. Szabad vagyok, szabad lehetek, mert Isten szabadságot ajándékozott, megszabadított. És ha ezt el tudom fogadni, akkor nem kísért többé se a felesleges bűntudat, se a felesleges önmarcangolás szelleme – fogalmaz jegyzetében Gáncs Tamás
Igehirdetés

Urunk, hadd legyen közösségünk országod jele!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 8. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább a nyolcadik napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Urunk, mutasd meg, hogyan válaszoljunk felebarátunknak!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 7. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább a hetedik napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Urunk, alakítsd egyházainkat a szükséget szenvedők „fogadójává”!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 6. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább a hatodik napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Urunk, segíts, hogy meglássuk a sebeket, és reménységet találjunk!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 5. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább az ötödik napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Soha ne forduljunk el a szükséget szenvedőktől!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 4. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább a negyedik napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Urunk, nyisd meg szívünket azok iránt, akiket nem látunk!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 3. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább a harmadik napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Uram, segíts, hogy szeresselek téged, felebarátomat és magamat!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 2. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább a második napra szánt üzenetet olvashatják.
Igehirdetés

Segíts, Urunk, hogy életünkben rád tekintsünk!

Bibliai gondolatok és imádság az ökumenikus imahét 1. napjára
Az irgalmas samaritánus történetének kulcsmondata adja a 2024. évi ökumenikus imahét mottóját: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat” (Lk 10,27) Az imanyolcad tematikáját egy Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport dolgozta ki. Alább az első napra szánt üzenetet olvashatják.
Riport

Szabad-e életre kötelezni?

Összeállítás és podcast az eutanáziáról, teológusszemmel
Az eutanázia – a kegyes halál – az egyik legösszetettebb morális, etikai, teológiai és jogi kérdés, amely az ember életével és halálával, az emberi méltósággal összefüggésben felmerülhet. Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, teológusprofesszor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorhelyettese közreműködésével – egy cikk és egy podcastbeszélgetés formájában – igyekszünk minél teljesebb ké...
„Jesus was here”, vagyis „Jézus itt járt” – olvasható az internetes mémen. A képen pedig egy külföldi élelmiszerüzlet látható, ahol a water felirat alatt nem víz, hanem palackozott borok sorakoznak. Nagyon jót derültem, amikor megláttam ezt a bibliai ihletettségű kortárs alkotást, mindjárt eszembe is jutott Luther Márton gondolata: „Ha azt képzelném, hogy az Úristen nem érti a tréfát, nem is ak...
Publicisztika

Balczó András: Isten van

Nyolcvanöt éves az olimpiai és világbajnok öttusázó, a nemzet sportolója
Nyolcvanötödik születésnapját ünnepli ma, augusztus 16-án Balczó András háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó. Olimpiai bronzérmes tornász feleségével, Császár Mónikával tizenkét gyermeket neveltek fel. Balczó András a nagybátyám is. Nekem ő Bandi, aki az életem alakulására hatást gyakorolva mint Isten szeretett eszköze útjelző tábla volt számomra is az Isten országának megisme...
Publicisztika

Szívügy, avagy kalitka helyett égbolt

Lk 12,32–34
Jézus az, aki meghirdeti az égi kincset mint egy alternatív lehetőséget a földi képlékeny gazdagságra. Kincskeresőnek hív, és nem kincsvadásznak. Nem egyházi vagyonok, ingatlanok felhalmozására hív, hanem a mennyei kincsek felkutatására. Mert Isten országának ez az alapja. Amivel Jézus döntés elé állítja mindenkori tanítványait – fogalmaz írásában Gáncs Tamás.
Mit takar az ateizmus fogalma? Ha az ateisták nem hisznek Istenben, mégis miért hisznek benne? A hit harcában melyek a kiemelkedő próbatételi kérdések? Népszerű teológia rovatunk mostani cikke ezekre a kérdésekre is választ ad.
Itthon

„Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit!”

Húsvéti püspöki pásztorlevél
Az ember aggódhat a háború, az ebből fakadó gazdasági nehézségek, a betegségek és járványok – vagy a saját egzisztenciáját érintő szervezeti változások miatt. Ezeket a sokszor indokolt gondokat is Krisztusra bízhatjuk! – olvashatjuk a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa húsvéti pásztorlevelében.
Március 22-én naplementekor megkezdődött a ramadán, az iszlám holdnaptár kilencedik hónapja. A muszlimok számára ez a böjtölés időszaka, amikor arra emlékeznek, hogy a hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján Allah kinyilatkoztatta az akaratát Mohamed prófétának. De vajon mit jelent ez – avagy: jelent-e bármit is – a kereszténység szempontjából? Ennek eldöntéséhez adnak támpontokat Ulrich J...
Sokszor hallhattuk már, hogy a missziós lehetőség ott van a mindennapjainkban, alkalmat kínál rá akár egy beszélgetés a postán, az utcán vagy éppen a bevásárló-központban. Néha fel sem tűnik, mennyi lehetőség van arra, hogy elmondjuk, miben hiszünk, kik vagyunk mi, keresztények, mi, evangélikusok.