Skip to main content

Hubert Gabriella

Beszámoló

Sokrétű, egyházához hű életút

Konferencia és kiállítás Radvánszky Albert örökségéről
A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény konferenciát és kamarakiállítást rendezett Radvánszky Albert egyetemes felügyelő emlékére, megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából október 13-án az egyház budapesti székházában.
Kultúra

A kiállítás búcsúzott, Petőfi marad

Tárlatvezetés és könyvbemutatók A mi Sándorunk finisszázsán
Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.
Teológia

Egy rendkívüli könyv margójára

Tanulmánykötet és szemet gyönyörködtető album a Miatyánkról
Az Úrtól tanult imádság egy-egy sajátos vetületének bemutatására kaptak megbízást a Közelítések a Miatyánkhoz – Értelmezések és tanulmányok az ökumenizmus jegyében című kötet szerzői: a történelmi egyházak intézményeinek neves kutatói, oktatói és világi egyetemek tudós tanárai, közülük hárman is evangélikusok. D. Szebik Imre az ökumenizmus felől közelítő könyvről, az Ökumenikus Világimanapon.
Interjú

A kétszáz éves levéltártól a reformációbuszig

Villáminterjú az Evangélikus Országos Gyűjtemény korábbi és jelenlegi vezetőivel
Báró Prónay Sándor királyi kamarás hajdani tóalmási könyvtárát ma a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtár részeként őrzi a Magyarországi Evangélikus Egyház. 2022-ben a könyvtárat is magában foglaló Evangélikus Országos Gyűjtemény kapta egyházunk legmagasabb, nem lelkészeknek adható – a báróról, korábbi egyetemes felügyelőről elnevezett – kitüntetését. A 2017-ben alapított, az evangélikus könyvtárat, l...
Közszolgálati média

Szellemi kincs

Hubert Gabriella választott otthona
Hubert Gabriella irodalom- és könyvtörténésszel, az Evangélikus Országos Gyűjtemény nemrégiben nyugdíjba vonult igazgatójával beszélgettünk hivatásról, elköteleződésről, evangélikusságról, szellemi kincsekről és azok megőrzéséről. A Duna Televízió Lét-Ige című műsorának riportja.
Augusztus 20. alkalmából Szinnyei József-díjat kapott dr. Hubert Gabriella irodalom- és könyvtörténész, az Evangélikus Országos Gyűjtemény nyugalmazott igazgatója. Ugyanebben a kitüntetésben részesült dr. Keveházi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtár főigazgatója. Az elismeréseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára és Hoppál Péter kultú...
Államalapításunk ünnepe, augusztus 20. alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök állami kitüntetéseket adományozott. A budapesti Károlyi–Csekonics-palotában tartott átadóünnepségen augusztus 19-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adta át Szeverényi Jánosnak.
A tervek szerint hamarosan a nagyközönség előtt is megnyíló Esterházy Péter és Gitta Könyvtár (EPGK) – illetve a névadó író, publicista munkássága – volt a témája a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) legutóbbi online gyűjteményi estjének. Morcsányi Géza műfordító, dramaturg, a Magvető Kiadó korábbi igazgatója, Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke és...
Interjú

Szellemi kincseink őrzője

Hubert Gabriella az Evangélikus Országos Gyűjtemény üzenetéről
Új sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Dr. Hubert Gabriella irodalom- és könyvtörténésszel, az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatójával a múlt értékeinek megőrzése iránti elkötelezettségről is beszélgettünk.
Izgalmas kötet megjelentetésével járult hozzá az elmúltesztendő végén az úrvacsora évének méltó megünnepléséhez az Evangélikus Országos Gyűjtemény. ZvonaricsMihály Az Úr Vacsorája üdvösséges tudományának útábavaló rövid bemutatás című traktátusát eredetileg 1643-ban, a szerző – sárvári esperes, majd a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke – halála után tizennyolcévvel nyomtatták Csepregen...