Skip to main content

Gáncs Péter

Itthon

Ugyanaz – másként

Horváth-Csitári Boglárka Flóra lelkésziktatása Pestszentimrén
Egy hosszú út újabb örömteli mérföldkövéhez érkezett a pestszentimrei evangélikus gyülekezet. A Pestszentlőrinci Evangélikus Egyházközség egykori leánygyülekezete a 2018-as templomszentelés, majd a 2021-es önálló gyülekezetté válás után ez év február 18-án megválasztotta első saját parókus lelkészét, Horváth-Csitári Boglárka Flórát. Ünnepélyes beiktatását április 21-én tartották Cselovszky Fere...
Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök lesz a Mária Rádió szervezésében megvalósuló AlmáDIalógus lelkigyakorlat-sorozat 2024 júniusi alkalmának vezetője. A június 7. és 9. között a balatonalmádi Ciszter Rekreációs Központban megvalósuló program témája: Életrendezés – „Tiszta szívet teremts bennem…” (Zsolt 51,12)
Ajánló

A teológiától a mesterséges intelligenciáig

Megjelent a Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat legújabb száma
A 99. évfolyamába lépő Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat megújult külsővel, formában és tartalmi elemekkel jelenik meg a 2024-es évtől. E változás egyik szükségszerű oka az volt, hogy a benne szereplő írások elérhetőkké válhassanak az MTA open access (ingyenes online) folyóirat-​​adatbázisában. Az alábbi sorokkal a szakfolyóirat legújabb, 2024/3. számot ajánljuk olvasóink figyelm...
Beszámoló

Közös Urunkra nyitott szemmel

Gyülekezetimunkatárs-képzés – hallgatói találkozó
Második alkalommal találkoztak egymással a gyülekezetimunkatárs-képzés első és második évfolyamos hallgatói március 2-án a Magyarországi Evangélikus Egyház budapesti Üllői úti székházában. Az eseményen fontos információként elhangzott az is, hogy az ősszel induló harmadik évfolyam – Bence Gábornak, az Evangélikus Kántorképző és Egyházzenei Intézet igazgatójának kezdeményezésére – új szakággal, ...
Beszámoló

Értelmezésektől a forrásokig

Luther-konferencia Révfülöpön
A lutheri teológiai értelmezései lehetőségeiről, a vigasztalásról, az oktatásról, az első evangélikus énekeskönyvekről, a reformátor gyakorlati teológiai gondolkodásáról, valamint a hit és a természettudomány kapcsolatáról is szó esett a február 2–4. között megrendezett – már évtizedes hagyományra visszatekintő – Luther-konferencián Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.
Teológia

Egy megérintő oltárkép

A Lélek nem ünnepi ékszer, hanem Isten hétköznapi ajándéka
Népszerű teológia rovatunkban ez alkalommal egy „prédikáló” oltárképről olvashatunk. A festmény segítségével számba vehetjük többek között azt, hogy milyen iránya van az Isten-ember kapcsolatnak, és a kép készítője miért festett gyümölcskosarat is a háttérbe.
Publicisztika

Tiszta vizet a fejekbe!

„Áradjon az igazság, mint a víz” – hangzik az idei, immár tizenötödik teremtés hetének Ámósz prófétától ihletett bibliai mottója. Másfél évtizede igyekszünk tudatosan és szervezetten ébresztgetni és erősíteni az emberek felelősségtudatát a teremtett világ védelméért és megőrzéséért ilyenkor, szeptember utolsó hetében.
Riport

Evangélikus közösségeink a teremtett világ védelméért

Tizenöt éves egyházunk teremtésvédelmi munkacsoportja
Idén tizenötödik alkalommal ünnepeljük Magyarországon a teremtés hetét szeptember 24. és október 1 között. Az egykor elvetett magoktól a szárba szökkenő vetésig, a kezdeti lépésektől – baráti együtt gondolkodás, testvéri támogatás – a kiterjedt, több száz közösséget összekapcsoló közös ökumenikus ünneplésig vezető útról és az aktuális feladatokról kérdeztük egyházunk Ararát munkacsoportjának al...
A sokaknak nosztalgikus hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évekbe, a beat-, rock-, popzene világába röpít vissza a Magyar Zene Házának Nekünk írták a dalt! című, október közepéig látható időszaki kiállítása. Egy szigorúan ellenőrzött korszakba, mely mégis kitermelte a maga sajátos szabadságtereit, karaktereit. Amikor nem volt tanácsos nyíltan beszélni arról, hogy az ember keresztény közösségbe jár,...
Itthon

Hivatal is, lelki közösség is

Püspöki titkárok és irodavezetők ökumenikus találkozója
Második alkalommal rendezték meg a püspöki titkárok és irodavezetők ökumenikus találkozóját. A Hegy elnevezésű program résztvevőit ez évben július utolsó és augusztus első napján a Magyarországi Evangélikus Egyház a Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon budapesti, lágymányosi épületében látta vendégül. A szakmai tapasztalatcserére és kötetlen, testvéri beszélgetésre is lehetőséget adó eseménye...
Nagyvilág

Krisztus tanítványaként ma életeket kell menteni

Imádság az út során meghalt menekültekért
Július 20-án, a menekültek világnapján ökumenikus és vallásközi imádságot tartottak Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével, a Sant’Egidio közösség szervezésében Budapesten, a Gát utcai Kaníziusz Szent Péter-templomban. Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök hirdetett igét. Az alkalomról a Magyar Kurír tudósított.
Igehirdetés

Mondjunk nemet a kicsinyhitűségre

Vasárnapi ige
2023-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük az A fény felé – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!
Itthon

Jézusnak is voltak munkatársai

Ünnepi alkalommal zárult a második gyülekezetimunkatárs-képzés
„Gyermeki bizalom és nekifeszülés” – talán ez lehetett a szakirányú gyülekezetimunkatárs-képzés második kurzusának egyik kulcsmondata. A tanfolyam ünnepélyes zárónapján, április 15-én egyházunk budapesti Üllői úti székházában Németh Zoltán lelkész, az országos iroda gyülekezeti és missziói osztályának vezetője helyezte e gondolatot a jövő gyülekezeti munkatársainak szívére afféle mottóként.
Beszámoló

Ma is gazdagító teológiai örökségünk

Luther-konferencia Révfülöpön
A teológia mindenkié, de nem mindenki teológus… Ugyanakkor a szakadék teológusok és laikusok között áthidalható. Ezt a valóban hézagpótló küldetést tölti be az immár közel másfél évtizede évenként megtartott révfülöpi Luther-konferencia. A rendezvény ezúttal a nagyhét küszöbén, március 30. és április 2. között zajlott az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban, telt házas érdeklődés mellet...
Itthon

Rajtunk keresztül Isten cselekszik

Közös alkalmon vett részt a gyülekezetimunkatárs-képzés két évfolyama
Az első, 2019-ben indult – majd a koronavírus-járvány miatt csak 2021-ben befejeződött – gyülekezetimunkatárs-képzés hallgatói a második évfolyam résztvevőivel együtt töltötték a március 18-i képzési napot Budapesten, egyházunk országos irodájának épületében. Ennek a közös alkalomnak az is célja volt, hogy a már végzett munkatársképzősök megoszthassák tapasztalataikat azokkal, akik most járnak ...
A konfirmáció és az elköteleződés évében igazi ajándékkal lepte meg az olvasókat Németh Zoltán lelkész testvérünk, egyházunk országos irodája gyülekezeti és missziói osztályának vezetője. A szinte új műfajt teremtő „beszélgetőkönyv” valós hiányt tölt be az evangélikus könyvpiacon. Lényegre törően informál, korunk nyelvén fogalmazza meg keresztény hitünk és életünk alapkérdéseit.
Ajánló

AlmáDialógus Gáncs Péter püspökkel

„Nekünk adta a békéltetés szolgálatát…”
Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök lesz a Mária Rádió Közhasznú Egyesület és a balatonalmádi Szent Imre Plébánia közös szervezésében megvalósuló AlmáDialógus sorozat 2023 május alkalmának szolgálattevője. A lelkigyakorlat témája: „Nekünk adta a békéltetés szolgálatát…”(2Kor 5, 18)
Sok tekintetben mi sem tudjuk, honnan hová vezet majd életünk útja a mai világ kusza pusztaságában. De a jó hír, az evangélium az, hogy a kietlen pusztában is akad forrás! Van valaki, aki szemmel tart minket, aki ránk talál, aki megszólít.
Erős vár a mi Istenünk címmel október 24-én, hétfőn új adással jelentkezett a Kossuth rádión az evangélikus egyház műsora.
Közeledik a reformáció ötszázötödik születésnapja. Az 1517. október 31-én elindult lelki forradalom nyitányát Luther Márton egyházújító tételeinek kiszögezése jelentette a wittenbergi vártemplom kapujára. A kilencvenöt tétel közül talán a leggyakrabban a hatvankettediket szoktuk idézni: „Az egyház kincse valójában Isten dicsőségének és kegyelmének szent evangéliuma.”