Skip to main content

Fabiny Tamás

Beszámoló

Rangos német delegáció az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában

Az állam és az egyház kapcsolatáról is szó esett a tárgyaláson
Magas szintű német delegáció járt az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában dr. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartományi miniszterelnöke vezetésével. A CDU-s politikust egy államtitkára és számos szakértője kísérte el. A tárgyaláson egyebek mellett szóba került az állam és az egyház kapcsolata és az evangélikusság nemzetközi kapcsolatrendszere is.
Itthon

„Az Úr csodásan működik”

Hálaadás és tisztújítás Nyíregyházán
Jó pásztor vasárnapján gyülekezeti és intézményi hálaadó istentiszteletet tartottak Nyíregyháza-Kertvárosban, hogy az evangélikus gyülekezetben és az Oltalom Szeretetszolgálatban folyamatos és zökkenőmentes maradhat a felelős vezetői szolgálat. Befejezte ugyanis aktív lelkészi szolgálatát Laborczi Géza, a Nyíregyháza-Kertvárosi Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház igazgató lelkésze, a szeretet...
Itthon

Nem hétköznapi ügyek és élethelyzetek

Átadták a 2024. évi Bornemisza Péter- és Írónád díjakat
Ukrajnai evangélikusok életét, piliscsabai kisgyerekek és fogyatékkal élő idősek közös programját, illetve elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot, valamint egy hívő stand upossal készült interjút ismert el idén – ezúttal negyedik alkalommal – a Magyarországi Evangélikus Egyház a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal és különdíjjal. Az átadóünnepséget április 1...
Ajánló

A végső remény

Megjelent a Lelkipásztor teológiai szakfolyóirat legújabb száma
A 99. évfolyamába lépő Lelkipásztor evangélikus teológiai szakfolyóirat megújult külsővel, formában és tartalmi elemekkel jelenik meg a 2024-es évtől. E változás egyik szükségszerű oka az volt, hogy a benne szereplő írások elérhetőkké válhassanak az MTA open access (ingyenes online) folyóirat-​​adatbázisában. Az alábbi sorokkal a szakfolyóirat legújabb, 2024/4. számot ajánljuk olvasóink figyelm...
Nagyvilág

Tapasztalatok első kézből

Budapesten ülésezett a Luther Márton Szövetség elnöksége
A szórványlét példa az evangélikus hit életképességére – vallja Michael Hübner, a németországi, erlangeni székhelyű Martin-Luther-Bund, azaz Luther Márton Szövetség főtitkára. Az elöljárót a szövetség elnökségének március 21-én Budapesten tartott ülése után kértük beszélgetésre.
Húsvétkor átélhetjük, hogy vérző kezével átölel minket az értünk meghalt és feltámadt Jézus – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap a budavári evangélikus templomban.
Szemle

Bach Máté-passiója és más szenvedéstörténetek

Ökumenikus kerekasztal-beszélgetés a Müpában
A Budapesti Fesztiválzenekar Kompasszió – J. S. Bach Máté-passiója és más szenvedéstörténetek című nagyheti hangversenyéhez kapcsolódva március 25-én ökumenikus, vallásközi kerekasztal-beszélgetés zajlott a Művészetek Palotája Üvegtermében.
Közszolgálati média

A zenét fentről kapjuk

Isten kezében: Gryllus Dániel
Gryllus Dániel kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzőt, előadóművészt, zenészt mutatja be a Duna Televízió Isten kezében című műsora.
Kötőszó

Egy ásatás útja a világhírig

Bánffy Eszter régész a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatáról
Bánffy Eszter régész, az MTA doktora, a British Academy tagja az alsónyéki, európai viszonylatban is jelentős felfedezésről tartott előadást a budavári evangélikus szabadegyetemen március 11-én. A 2006–2009 között végzett feltárások kiemelkedően fontos forrásanyagot szolgáltatnak Kelet-Közép-Európa és Délkelet-Európa csatlakozó területeinek újkőkori kutatásához is.
Beszámoló

Megtapasztalt kegyelem, meglelt testvérek

Közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Tavaszi közgyűlést tartottak az Északi Egyházkerület püspöki hivatalában március 8-án. A nyitóáhítatot Fabiny Tamás püspök tartotta az „Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek” (ApCsel 5,29b) szakasz alapján. Mint mondta, ez az ige sokak hitvallása volt, bátorította és erősítette őket szorongatott helyzetükben, akár Bonhoeffert a Harmadik Birodalom idején, akár Ordass Lajost ...
A történelmi egyházak vezetői is áldást kértek Sulyok Tamás köztársasági elnök életére és munkájára március 10-én Budapesten, a Szent György téren. Az újonnan hivatalba lépett államfő beiktatási ünnepségén a Magyarországi Evangélikus Egyházat Fabiny Tamás elnök-püspök képviselte. Alább az ő beszédét közüljük.
Nagyvilág

„Gondolkodó protestánsok összefogása”

Harmincöt éve alakult a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesület
„Milyen csodálatos várakozás töltötte el akkor az embereket! Egy jó ügy mennyire képes volt mobilizálni lelkészeket és világiakat egyaránt!” – írja Fabiny Tamás püspök arra emlékezve, hogy 1989. február 25-én megalakult a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesület.
Evangélikus Élet magazin

Kárpátalja egykor és most

Az irgalmas samaritánus lelkületével segíteni – Fabiny Tamás írása
Kárpátalja romantikáját már a szovjet idők kikezdték, a háború aztán további súlyos sebeket ejtett rajta. Nagydobronyban ugyan több száz embernek prédikálok, de a fiatalok többsége elhagyta otthonát. A katonakorú férfiak tartanak a kényszersorozástól. A légiriadók szinte mindennaposak – írja Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.
Beszámoló

A segítő együttműködés szeretetteljes közössége

Az ukrajnai háború kitörésének második évfordulójára emlékeztek a Dévai Fogadóban
Menekültek, önkéntesek és támogatóik jelenlétében emlékeztek meg február 22-én a budapesti Dévai Fogadóban az orosz invázió megindításának közelgő második évfordulójáról. Az irodalmi és zenei előadásokat is felvonultató eseményen beszédet mondott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke is, hangsúlyozva: nem elég csak fegyvernyugvásért, békéért imádkozni, hanem az igazságo...
„Sokkal többet kellene tudni a mai magyar társadalomban a daganatos betegségekről, és sokkal jobban kellene látni, hogy a betegség, de a halál témája is milyen erősen tabusítottá vált” – kezdte előadását Bodoky György onkológus főorvos a budavári evangélikus szabadegyetem február 12-i alkalmán. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-Pesti Centrumkórház Onkológiai Cent...
Publicisztika

Hogy lehet így Isten országáról beszélni?

Fabiny Tamás böjt első vasárnapi gondolatai
Böjt első vasárnapján Fabiny Tamás püspök gondolatai gyermekekről, áldozatokról, felelősségről, önvizsgálatról és Isten országáról. Elhangzott a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában február 18-án.
Itthon

Evangélikus-görögkatolikus találkozó

A két egyház vezetői lelkipásztori kérdésekről is beszélgettek Máriapócson
Máriapócs adott otthont február első napján annak a már hagyományosnak mondható találkozónak, melyet a görögkatolikus és evangélikus egyház vezetői tartanak évről évre.
Közszolgálati média

Püspökkenyér: Visszatekintés

A Püspökkenyér című televíziós műsor 150. jubileumi adásában Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, műsorvezető beszélgetett Steinbach József református püspökkel és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolitával. Egyfajta visszatekintés volt az év eseményeire ez a szilveszteri, ünnepi adás.
Közszolgálati média

Mosolyt csalni a menekültek arcára

Egy éves a Dévai Fogadó
A Duna Televízió Lét-​​​Ige című protestáns magazinjában a Dévai Fogadó menekülteket segítő szolgálatát ismerhetjük meg.
Itthon

A menny muzsikusai és követei

Bősze Ádám előadása a budavári evangélikus szabadegyetemen
Nagy ívű szellemi és kulturális utazásra hívta Bősze Ádám zenetörténész a budavári evangélikus szabadegyetem legutóbbi alkalmának részvevőit. Zenei és képi illusztrációkkal gazdagított előadásában január 8-án az angyalok muzsikájáról szólva a régi zene világába igyekezett bevezetni a hallgatóságot.