Skip to main content

Evangélikus Országos Levéltár (EOL)

Közszolgálati média

Őszinte szembenézés a múlt hibáival

Mirák Katalin az evangélikus egyház tényfeltáró munkájáról
A Duna Televízió Lét-Ige című protestáns magazinjában Mirák Katalin, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának elnökének szolgálatát ismerhetjük meg.
Beszámoló

Mária Dorottya példamutatása máig hat

A budavári nádori kriptában emlékeztek az evangélikus hercegnőre
„A legmagyarabb nádornéra”, az evangélikus intézményeket és gyülekezeteket felkaroló Mária Dorottyára emlékeztek február 6-án, Dorottya-napon a Budavári Palotában található nádori kriptában.
Interjú

„Nem kerülgetem a darázsfészkeket”

Az evangélikus múltfeltáráshoz vezető útjáról kérdeztük Mirák Katalin történészt
„Már a főiskolán is azt tartottam valódi szellemi és szakmai kihívásnak, ha feltáratlan területek kutatásával foglalkozhattam, amelyek akár merőben új megvilágításba helyezhetik a korábbi ismereteinket” – fejtette ki Mirák Katalin történész az Evangélikus Információs Szolgálatnak. A Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának elnöke több évtizede kutatja az egyház 1945 utáni tört...
Interjú

Izgalmas időutazás az ősök nyomában

Hogyan derítsük ki, hogy kik voltak a felmenőink?
Kik voltak az őseim? Evangélikusok voltak? Ha igen, milyen szerepet játszottak az egyház életében? Hogyan hat az én evangélikus identitásomra, hogy a felmenőim mit csináltak? Ha valakiben megfogalmazódnak ezek a kérdések, választ is kaphat rájuk – erről beszélgettünk Czenthe Miklóssal, az Evangélikus Országos Levéltár vezetőjével. Tapasztalata szerint aki egy ilyen kutatást elvégez, az jobban e...
Interjú

Röntgengépen keresztül látni az egyházat

Czenthe Miklós az evangélikus örökség jelenéről
Portrésorozatunkban az egyházunk budapesti Üllői úti országos székházában szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Ez alkalommal Czenthe Miklóssal, az Evangélikus Országos Levéltár vezetőjével nemcsak a levéltárról, hanem saját kutatási területéről is beszélgettünk.
Kultúra

A gyűjtemény is az egyház láthatóságát erősíti

Év eleji mérleg – 1. rész
Hogyan értékelik az elmúlt évet, és mit terveznek idénre? Sikerekről és tanulságokról, örömökről és feladatokról kérdeztük egyházunk különféle szolgálati területeinek vezetőit. Sorozatunk első részében H. Hubert Gabriella szól arról, hogyan élte meg a 2021. esztendőt, és miként készül 2022-re az Evangélikus Országos Gyűjtemény.
Kultúra

Bepillantás egy nagy történész műhelyébe

Az evangélikus levéltár megújítója is volt Mályusz Elemér professzor
Ez évben jelent meg Mályusz Elemér történész emlékirata – Visszaemlékezések címmel –, amely joggal tart igényt a történészszakma és a művelt közönség érdeklődésére egyaránt. Kevesen tudják, hogy a 20. század egyik legnagyobb magyar történésze, nemzetközi hírű középkorász a második világháború utáni nehéz években meghatározó módon hozzájárult az evangélikus levéltár koncepciójának és működésének...
Itthon

Él az Igehirdetés-felhő

Elsőként Túróczy Zoltán kéziratos prédikációi olvashatók
A 2018–2024-es időszakra meghirdetett országos felügyelői program a 20. századi magyarországi evangélikus prédikációs hagyaték feltárására, megőrzésére és – lehetőség szerint – hozzáférhetővé tételére hívott fel 2019 reformáció havában. Túróczy Zoltánra emlékezve az ő prédikációival nyílt meg a nagyközönség számára az Igehirdetés-felhő.
Kultúra

Előbújva az iratok mögül

Beszámoló a 4. Levéltári Piknikről
„2021. szeptember 24–25-én várjuk szeretettel a gyerekeket, családokat, diákokat, a történelem iránt érdeklődőket a negyedik Levéltári Piknikre!” – ez a szűkszavú meghívás volt olvasható a szervező Budapest Főváros Levéltára honlapján. Alatta azonban hosszan sorolták a programokat, lesz itt minden, ígérték: családfakutató gyorstalpaló, oklevélírás és fegyverbemutató, gyermekműsorok és pezsgőtör...
Interaktív módon, ritkán látható fotók és dokumentumok, személyes emlékeket felidéző filmek segítségével tekinthetünk be egyházunk múltjába. Az Evangélikus Országos Levéltár honlapján fontos ismeretekre tehetünk szert számos témakörben, a gályaraboktól kezdve az iskolaalapító Tessedik Sámuelen át a közelmúltat meghatározó Ordass Lajos vagy Káldy Zoltán koráig.