Skip to main content

Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY)

Nagyvilág

Tapasztalatok első kézből

Budapesten ülésezett a Luther Márton Szövetség elnöksége
A szórványlét példa az evangélikus hit életképességére – vallja Michael Hübner, a németországi, erlangeni székhelyű Martin-Luther-Bund, azaz Luther Márton Szövetség főtitkára. Az elöljárót a szövetség elnökségének március 21-én Budapesten tartott ülése után kértük beszélgetésre.
Publicisztika

A Megfeszített, a kakas és Péter

Nagy Zoltán Krisztus a kereszten című festményéről
Jézus elgyötört teste a kereszten azt az összetört lelkiállapotot mutatja fel, amely sokak számára ismerős lehet: az elhagyatottság, a szorongás, az esendőség, a megalázottság sokak által megélt állapotát. Ezt ábrázolja Nagy Zoltán nyugalmazott orvosprofesszor Krisztus a kereszten című festménye is, amelyet néhány hete a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozott. A kép jelenleg az Északi...
Beszámoló

Így írunk mi

Középiskolásoknak hirdetett költőversenyt az Evangélikus Országos Gyűjtemény
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény – szerteágazó jubileumi Petőfi-projektjének egyik utolsó mozzanataként – március 15-éhez kapcsolódva középiskolások számára hirdetett meg költőversenyt, melyre 7–12. osztályos diákok jelentkezését várták. A döntőt március 22-én rendezték az Evangélikus Országos Múzeumban.
Kiemelkedő színvonalú irodalomtörténészi tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Hafner Zoltán irodalomtörténész, szerkesztő, az Evangélikus Országos Gyűjtemény tudományos munkatársa.
Kultúra

Családtag volt az evangélikus egyház székházában

Emléktáblát avattak Kormos István tiszteletére
Kormos István költő, író, műfordító, szerkesztő tiszteletére emléktáblát leplezett le a Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége, Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő március 1-jén, pénteken délután. Az Evangélikus Országos Gyűjtemény szervezésében megrendezett eseményt a költő egykori lakóhelyén, az evangélikus egyház országos székházában tartották. Az avatóbeszédek...
Az Evangélikus Országos Gyűjtemény a Petőfi-emlékév zárásaként verspályázatot és költőversenyt hirdet középiskolások (7–12. osztály) számára.
Beszámoló

Mária Dorottya példamutatása máig hat

A budavári nádori kriptában emlékeztek az evangélikus hercegnőre
„A legmagyarabb nádornéra”, az evangélikus intézményeket és gyülekezeteket felkaroló Mária Dorottyára emlékeztek február 6-án, Dorottya-napon a Budavári Palotában található nádori kriptában.
Kultúra

Kövek, fények, angyalok

Kohári Csaba fotókiállítása 2023 adventjén
Kövek, fények, angyalok címmel nyílt Kohári Csaba fényképeiből időszakos kiállítás a Magyarországi Evangélikus Egyház székházának átriumában december 12-én.
Interjú

Autonomisták és patentálisok

Konferencia az Evangélikus Országos Múzeumban
Szondázhatnánk az olvasókat: ki mire gondol a címet olvasva? Milyen mozgalmakat, kiket képzelnek a két fogalom mögé? És főleg mikor? Az Evangélikus Országos Múzeumban október végén rendezett konferencia alcíme – A protestáns pátens hívei és ellenfelei 1859–1867 – némi, ám nem kielégítő választ ad a kérdésre. A témát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal programja keretében három...
A Vasi Evangélikus Egyházmegye levéltára november 29-én nyílt meg a Kőszegi Evangélikus Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban (TEKI).
Itthon

Megszámláltattunk – megmérettetünk

A felügyelők országos konferenciáját tartották Révfülöpön
A népszámlálás tanulságai – világi és egyházi választások küszöbén címmel hirdették meg idén a felügyelők országos konferenciáját. A különböző egyházkormányzati szinteken vezető tisztséget betöltő testvérek november 3–5. között ezúttal is Révfülöpön, az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban találkoztak.
Beszámoló

Sokrétű, egyházához hű életút

Konferencia és kiállítás Radvánszky Albert örökségéről
A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény konferenciát és kamarakiállítást rendezett Radvánszky Albert egyetemes felügyelő emlékére, megválasztásának századik, a kommunista diktatúra általi eltávolításának hetvenötödik és halálának hatvanadik évfordulója alkalmából október 13-án az egyház budapesti székházában.
Az utolsó soproni teológushallgatók közül ketten, Keveházi László és Madocsai Miklós nyugalmazott lelkészek tettek látogatást az Evangélikus Országos Gyűjtemény igazgatója meghívására  a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárban rendezett, az idén százéves evangélikus teológiai képzés történetét bemutató kamarakiállításon.
Rövid hírek

„A mi Sándorunk…” a legjobbak között

Az Év Kiállítása 2023 jelöltje az Evangélikus Országos Múzeum Petőfi-kiállítása
Az Evangélikus Országos Múzeum A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítását a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Az Év Kiállítása 2023 jelöltje címre érdemesnek találta.
Itthon

Hivatal is, lelki közösség is

Püspöki titkárok és irodavezetők ökumenikus találkozója
Második alkalommal rendezték meg a püspöki titkárok és irodavezetők ökumenikus találkozóját. A Hegy elnevezésű program résztvevőit ez évben július utolsó és augusztus első napján a Magyarországi Evangélikus Egyház a Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon budapesti, lágymányosi épületében látta vendégül. A szakmai tapasztalatcserére és kötetlen, testvéri beszélgetésre is lehetőséget adó eseménye...
A Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára adott otthont július 3-ától annak a háromnapos találkozónak, amelynek keretében a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete, az Egyházi Könyvtárak Egyesülése és az Egyházi Muzeológusok Egyesülete tartott közgyűlést és szakmai konferenciát.
Kultúra

Egy elbeszéletlen történet nyomában

Szent Iván-éji nyomkövetés az Evangélikus Országos Múzeumban
Színes és tartalmas volt az Evangélikus Országos Múzeum programkínálata ez évben is a múzeumok éjszakáján. Június 24-én a budapesti Deák téri intézménytől a Petőfi Irodalmi Múzeumig, a reformkoritól a mai Pestig vezette az érdeklődőket egy belvárosi séta, majd több határon át rajzolódott ki a Trianon utáni menekülthullám magyarországi, evangélikus szemszögű látképe. A történelmi mélyfúrás melle...
Kultúra

Megelevenedik a soproni teológiai fakultás múltja

Kamarakiállítás a Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban
A soproni teológiai fakultás (1923–1951) emlékei címmel nyílt időszaki kiállítás június 16-án az egyházunk budapesti székházában található Podmaniczky–Degenfeld-könyvtárban. A tárlat különleges relikviák segítségével vezeti be az érdeklődőket az egyetemi szintű evangélikus lelkészképzés első évtizedeibe.
Kultúra

A kiállítás búcsúzott, Petőfi marad

Tárlatvezetés és könyvbemutatók A mi Sándorunk finisszázsán
Kurátori tárlatvezetéssel és könyvbemutatókkal búcsúztatták el Budapesten, a Deák téren, az Evangélikus Országos Múzeumban június 12-én A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben című időszaki kiállítást.
Közleményt adott ki az Evangélikus Országos Gyűjtemény a családfakutatást segítő Őskereső alkalmazásról.