Skip to main content

Északi Evangélikus Egyházkerület

Beszámoló

Két jelölt az egyházkerületi felügyelői posztra

Közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Az Északi Evangélikus Egyházkerület március 3-ai rendes tavaszi közgyűlésén az a határozat született, hogy az általános tisztújítás kapcsán az egyházkerületi felügyelőjelöltek nevét tartalmazó jelöltlista véglegesítésére külön online alkalmat hívnak össze. Erre a rendkívüli közgyűlésre május 3-án került sor, s a legfőbb napirendi pontja a jelöltlista véglegesítése volt.
Beszámoló

Isten dicsőségét hirdető technológia

Felszentelték a budafoki evangélikus templom virtuális orgonáját
Különleges hangszer, virtuális orgona felszentelésére gyűltek össze a hívek Cantate vasárnapján a budafoki evangélikus templomban. A virtuális orgona lényege, hogy valós idejű hangminták segítségével reprodukálja a valódi orgona hangját, ugyanakkor – mint az igehirdetés szolgálatát végző Fabiny Tamás püspök felhívta rá a figyelmet – „az új orgona nem csupán egy hangszer, hanem egy kulturális és...
Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!
Szarvason, Miskolcon és Veszprémben tartják missziói napjaikat a Magyarországi Evangélikus Egyház egyházkerületei május 25-én, szombaton. Az egyházkerületek missziói lelkészeinek gondolataival hívogatunk az alkalmakra.
Beszámoló

Rangos német delegáció az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában

Az állam és az egyház kapcsolatáról is szó esett a tárgyaláson
Magas szintű német delegáció járt az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában dr. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartományi miniszterelnöke vezetésével. A CDU-s politikust egy államtitkára és számos szakértője kísérte el. A tárgyaláson egyebek mellett szóba került az állam és az egyház kapcsolata és az evangélikusság nemzetközi kapcsolatrendszere is.
A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki dr. Cserhátiné Szabó Izabellát, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete püspökhelyettesét, a Fóti Evangélikus Egyházközség lelkészét.
Beszámoló

Megtapasztalt kegyelem, meglelt testvérek

Közgyűlés az Északi Egyházkerületben
Tavaszi közgyűlést tartottak az Északi Egyházkerület püspöki hivatalában március 8-án. A nyitóáhítatot Fabiny Tamás püspök tartotta az „Istennek kell inkább engedelmeskednünk, mint az embereknek” (ApCsel 5,29b) szakasz alapján. Mint mondta, ez az ige sokak hitvallása volt, bátorította és erősítette őket szorongatott helyzetükben, akár Bonhoeffert a Harmadik Birodalom idején, akár Ordass Lajost ...
Interjú

Nem csak a szószékről hangzik az ige

Angyal-Cseke Csaba a szolgálat sokszínű lehetőségeiről
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Angyal-Cseke Csaba ötödéves hallgatóval elköteleződéséről, illetve a teológia művelésének és a lelkészi szolgálatnak az egymást megerősítő karakteréről is beszélgettünk.
Itthon

„Add át ajándékaidat Jézusnak!”

Dr. Sárik Eszter lelkészszentelése Budavárban
Vízkereszt ünnepén zsúfolásig telt a budavári evangélikus templom, ahol a karácsonyi ünnepkör fényében került sor dr. Sárik Eszter másoddiplomás lelkészjelölt ordinációjára.
Interjú

Minden téren legyünk önazonos keresztények!

Interjú Fabiny Tamás püspökkel
A tanítás tisztaságából nem engedhetnek, de hivatásukat tekintve „bárányszagúvá” kell válniuk a lelkészeknek – hangsúlyozza Fabiny Tamás, egyházunk elnök-püspöke, az Északi Evangélikus Egyházkerület lelkészi vezetője. A népszámlálás adatai pedig azt mutatják: megoldást kell találni bizonyos strukturális és szemléletbeli hibákra. Évértékelő-évindító interjúnkban tervekről és reményekről is beszé...
Itthon

Orgona többes számban

Sokan érezték magukénak a Gödöllőn felszentelt hangszer ügyét
Nem, korántsem arról van szó, hogy egynél több orgonát szenteltek volna fel a gödöllői evangélikus gyülekezetben december 10-én, mégis biztosan többes számú ez a hangszer. Nem kerülhetett volna sor ugyanis erre az ünnepségre, ha az ügyet nem érzi magáénak a gyülekezet, az egyház és a város közössége.
A püspöki hivatalban tartotta közgyűlését december 1-jén az Északi Evangélikus Egyházkerület. A beszámolók, előterjesztések előtt történelmi visszatekintést is meghallgathattak a küldöttek.
December 3-án, advent első vasárnapján hálaadásra gyűlhettek össze a galgagyörki evangélikusok a felújított gyülekezeti ház és parókia szentelési ünnepén.
Beszámoló

Júdásról őszintén

Könyvbemutató a budavári evangélikus szabadegyetemen
Júdás, az elveszett tanítvány című frissen megjelent könyvéről beszélgetett Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspökkel Jasper-Makay Emese, az Evangélikus Hittudományi Egyetem újszövetséges doktoranduszhallgatója november 13-án a budavári evangélikus szabadegyetem programsorozat keretében. Jasper-Makay Emese – aki a kötet kéziratának szerkesztője is – az album gazdag képanyaga, különböző Júdás-ill...
Itthon

„Hazaérkezett”

Lelkészi tisztébe iktatták Szilák-Túri Krisztinát Dunaharasztin
Ünnepi istentisztelet keretében iktatta hivatalába november 12-én Dunaharasztin Szilák-Túri Krisztinát Győri Péter Benjámin, a Dél-Pest Megyei Evangélikus Egyházmegye esperese. Eddig a hír. Információ, amely jelent és jelenthet valamit azoknak, akik kötődnek Dunaharasztihoz, akik a szigetszentmiklósi filiához tartoznak, vagy a környékbeli szórványban élnek evangélikusként; tartalmat hordoz azok...
Itthon

Szent idő és szent tér

Felújításokért adtak hálát az ősagárdi gyülekezetben
Nagy ünnepre gyűltek össze november 12-én, vasárnap az ősagárdi evangélikus templomban a helyiek, a legéndiek és a környékbeliek. Az elkészült felújítások után a templom, a parókia és a gyülekezeti terek szentelését tartották.
Itthon

„Milyen jó felemelni a gyermekeket”

Letették a kelenföldi evangélikus óvoda alapkövét
A kelenföldi gyülekezet tagjai, újbudai politikusok, lelkészek és egyházi dolgozók közössége ünnepelt együtt Budapest XI. kerületében az Albert utca 26. alatti telken, amikor november 6-án letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét. A régóta várt intézmény építési munkálatai októberben kezdődtek, és várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az intézmény.
Rövid hírek

Isten szava a zene által is gyógyít

Hálaadó istentiszteleten szólalt meg újra az orgona Péteriben
A péteri evangélikus templomban ünnepi istentiszteleten adott hálát a gyülekezet a megújult orgonáért október 29-én, vasárnap.
Az alberti Roszík Mihály Evangélikus Általános Iskola október 7-én ünnepelte újraindításának harmincadik évfordulóját. Az iskola nagy múltra tekint vissza, hiszen 1711-ben a betelepülő szlovákok hozták magukkal a tanítót, Benedicty Izraelt is, aki megkezdte a gyermekek oktatását. 1948-ban viszont államosították az iskolát, majd 1993-ban Roszík Mihály lelkész szolgálata idején indulhatott ú...
Publicisztika

Életpálya – kötött pálya

Jézus szava úton tartó erő
Jézus így hívta és hívja ma is tanítványait: „Kövess engem!” Ez azt jelenti, hogy ő megy elöl, ő jelöli ki az utat, amelyre hív. A lábnyomába léphetünk. Nem a szó fizikai értelmében, mégis valóságosan  –  írja publicisztikájában Cserhátiné Szabó Izabella, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese.