Skip to main content

építész

Rövid hírek

Templomok a templomban

Benczúr László életmű-kiállítása Budakeszin
Nagyszámú érdeklődő részvételével nyílt meg szeptember 17-én a budakeszi evangélikus templomban a Benczúr László Ybl- és Prima Primissima díjas építész életművét bemutató kiállítás.
Interjú

Stílusirányzatok helyett Krisztus mellett elköteleződve

Benczúr László építészmérnökkel, tiszteletbeli felügyelővel beszélgettünk
Akár műveltségi vetélkedőn is lehetne feladvány: mi köti össze a Megyeri hidat, a budahegyvidéki, a kemenespálfai evangélikus templomot, az Origo Filmstúdió, a lágymányosi ökumenikus központ, a Malév-uszoda, illetve a balatonszárszói Andorka Rudolf Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthon épületét? A helyes válasz: a tervező személye. A ma, augusztus 6-án nyolcvanadik születésnapját ünneplő,...
Kultúra

Erős várak mestere

Fedezzük föl Sándy Gyulát és máig ható örökségét
Nemcsak vallotta, hanem épületeiben is megfogalmazta evangélikus himnuszunk első sorát: Erős vár a mi Istenünk. Egyházunk egykori főépítészének gazdag életművét ismerhetjük meg egy 2022-ben megjelent, régóta várt, hiánypótló kötetből, amely akár kalauzul is szolgálhat a Sándy tervezte épületek felkereséséhez.
Krizsán András Ybl-díjas építész portréja a Duna Televízió Isten kezében című műsorában.
Interjú

Pecz Samu, a gótikus funkcionalista

Róka Enikő művészettörténész a protestáns templomépítészet kiemelkedő hazai alakjáról
„Pecz Samu pályája során a templomépítészetben, azon belül is a protestáns templomok tervezésében volt a legsikeresebb, s a 19. század utolsó évtizedére az utóbbi terület magyarországi szakértőjévé vált” – fogalmaz az építész életművét feldolgozó könyvben Róka Enikő. Az idén száz éve elhunyt építészről a Budapesti Történeti Múzeum Fővárosi Képtárának vezetőjével, Pecz Samu templomépítészetének ...
Beszámoló

Élő kövek hálaadása az épített kövekért

Pecz Samu építészre emlékeztek halála 100. évfordulóján
Pecz Samu (1854–1922) építész halálának 100. évfordulója alkalmából közös ünnepségsorozatot szervez az általa tervezett három budapesti templom gyülekezete. Ennek keretében szeptember 1-jén ökumenikus megemlékező istentiszteletet tartottak a Fiumei úti sírkertben.
Kultúra

Az építészet szentsége

Emlékezés Nagy Tamás építészre
A 70 éve született és tavaly nyáron váratlanul elhunyt Nagy Tamás építész emlékére szervezett koncertsorozatot a Metrum Ensemble formáció. A június 24-ei, budapest-fasori alkalom keretében az építész szakma nevében Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke mondott beszédet. Alább ennek rövidített, szerkesztett változatát olvashatják. (A szerk.)