Skip to main content

Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség

Interjú

Sárik Eszter kriminológusként lett lelkipásztor

Hozzáadott érték az Úr közelsége
Előbb vizsgálta a bűnelkövetés és a vallásosság összefüggéseit dr. Sárik Eszter kriminológus, mint hogy aktív gyülekezeti tag vált volna belőle. A hit kérdései ugyanakkor mindig foglalkoztatták, ezért is élte meg egyfajta „hazaérkezésként”, amikor elkezdte az Evangélikus Hittudományi Egyetem másoddiplomás, teológus-lelkész szakos képzését. Vízkereszt ünnepi ordinációja után beszélgettünk v...
Interjú

A zene előkészít az áldásra

Bence Gábor az esküvői tematikus zenék koncertjéről
Nászinduló-hangversenyre várják a házasulandó fiatal párokat és az esküvőjükre visszaemlékező családokat február 15-én, csütörtökön este hét órakor a budapest-kelenföldi evangélikus templomba. A házasság hetének történetében egyházunkban először kerül sor ilyen „tematikus” koncertre, egy nappal Bálint-nap után. Az ötletgazda-szervezőt, a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kántorát, dr. Bence G...
Itthon

„Add át ajándékaidat Jézusnak!”

Dr. Sárik Eszter lelkészszentelése Budavárban
Vízkereszt ünnepén zsúfolásig telt a budavári evangélikus templom, ahol a karácsonyi ünnepkör fényében került sor dr. Sárik Eszter másoddiplomás lelkészjelölt ordinációjára.
Itthon

„Milyen jó felemelni a gyermekeket”

Letették a kelenföldi evangélikus óvoda alapkövét
A kelenföldi gyülekezet tagjai, újbudai politikusok, lelkészek és egyházi dolgozók közössége ünnepelt együtt Budapest XI. kerületében az Albert utca 26. alatti telken, amikor november 6-án letették a Fügefa Kelenföldi Evangélikus Óvoda alapkövét. A régóta várt intézmény építési munkálatai októberben kezdődtek, és várhatóan 2024 őszén nyithatja meg kapuit az intézmény.
Megkezdődtek a régóta várt evangélikus óvoda építési munkálatai Budapest XI. kerületében, Kelenföldön. A Magyarországi Evangélikus Egyház beruházásaként zajló építkezés a tervek szerint egy évig tart, az új intézmény várhatóan 2024 őszén kezdheti meg a működését.
Életének 86. évében, január 19-én elhunyt Prőhle Henrik fuvolaművész, szólista és kamaramuzsikus, egyetemi tanár, a budapest-kelenföldi evangélikus gyülekezet tagja. Temetése 2022. február 23-án 12 órakor a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában lesz. Búcsúznak tőle gyermekei, Katalin és Gergely, és családjaik.
Kultúra

Minden ember és én magam

Újabb magyar nyelvű Schütz-felvétel Kelenföldről
A bezártság és a távolságtartás hónapjai után a muzsikusoknak méltán juthat eszébe az 1648-as év, amikor végre lezárult a harmincéves háború. Heinrich Schütz, az újraindulást segítendő, egy nagyszabású kóruskötetet adott közre ekkor, benne a Das ist je gewißlich wahr kezdetű hatszólamú motettával.
Itthon

A legnagyobb baráttal áldott a folytatás

Molnár Lilla másodlelkész iktatása Kelenföldön
Derűs hangulatú istentiszteleten iktatta be Molnár Lilla lelkésznőt a budapest-kelenföldi evangélikus gyülekezet másodlelkészi szolgálatába július 3-án Keczkó Pál esperes. A közgyűlésen köszöntőt mondott dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, valamint a lelkésznő tanárai és több lelkésztársa. Az ünnepi alkalmat szeretetvendégség zárta.
Szombat délelőtt volt, 1941. június 28-a. Éppen nyolcvan évvel ezelőtt. Szántó Róbert kelenföldi evangélikus lelkész az irodájában ült, átolvasta másnapra szánt prédikációját, amelyet szokása szerint már csütörtökre elkészített. Igyekezett szóról szóra megtanulni azt. Ez az igehirdetés a tékozló fiú példázata (Lk 15,11–32) alapján készült. Talán még javítgatta a szöveget, azon tűnődve, mennyire...
Aktuális

Jézus vére megtisztít

Újabb Schütz-felvétel a kelenföldi zenészektől
A kényszerű énekkari szünet idején a kelenföldi gyülekezet zenészei kisfilmek készítésébe fogtak: Heinrich Schütz magyarra átültetett műveit adják közre. Most János első leveléből szól a bizonyságtétel: „Jézus Krisztusnak, Isten Fiának vére megtisztít minket minden bűntől" (1Jn 1,7).
Aktuális

Kórusélet és pandémia

Kelenföldön a tagok hűsége ad reményt a jövőre nézve
Az evangélikus egyház legtöbb gyülekezetében Cantate vasárnapján újra kinyíltak a templomok kapui. Ha az arcmaszkok miatt halkabban is, de újra zengtek koráljaink. A hagyományos kórustalálkozókat azonban egyelőre továbbra sem lehetett megtartani. Az énekkarok, amelyek máskor hosszú hetekig készülnek ezekre az alkalmakra, többségében még a pandémia közösségi életet lebénító hatása alatt állnak. ...
Aktuális

Hozsánna a magasságban!

Heinrich Schütz templomi koncertje
Budapest – A kelenföldi gyülekezethez kötődő muzsikusok igyekeznek folytatni karácsonykor megkezdett sorozatukat, amelyben Heinrich Schütz műveiből készítenek felvételeket magyar nyelven. Most a virágvasárnapi tételt adjuk közre. 
Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Molnár Lilla a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközség beosztott lelkésze. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.
Teológia

Együtt a csendben

Böjt 2021 – Sorozatunkban a Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozó szervezői által írt meditációkat olvashatják. Nagy Szabolcs, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos hallgatója a Budapest–Kelenföldi Evangélikus Egyházközségben végzi hatodéves gyakorlati évét. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.
Ifjúság

Kelenföldi bibliakuckó

Bartimeus
Budapest – 2021. februárjában kezdődött a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség kezdeményezése a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A következő részben Nagy Szabolcs mesélt Bartimeus történetéről. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.
Budapest – 2021. februárjában új sorozatot kezdtek a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség tagjai a YouTube csatornájukon. Az egyes részekben énekekkel, imádsággal és egy-egy bibliai történettel várják az óvodásokat, kisiskolásokat és persze minden érdeklődőt. A második történetet Bedecs Réka mondta el. Zenei szolgálat: Molnár Lilla, Nagy Szabolcs; felvétel, vágás: Nagy Szabolcs.
Budapest – Hatvanad vasárnap evangéliuma volt a magvetőről szóló példázat, hiszen az ünnep témája éppen Isten igéjének meghallását állítja a középpontba. Az evangélium szerint Jézus maga magyarázta el tanítványainak a példázatot, melyben „pazarló gazdaként” mutatja be az Atyát, aki mindenfelé szórja igéjét.
Aktuális

„Micsoda ereje is van egy krízishelyzetben a hitnek”

Hitélet járvány idején
Budapest – Lassan egy éves a koronavírus magyarországi „pályafutása”, a bezártság és az előírások mindenkire egyre nagyobb nyomást helyeznek. Sok cikk foglalkozott az egészségügy helyzetével és a járvány gazdasági hatásaival. De vajon hogyan birkóznak meg a vallásos közösségek a személyes találkozások majdhogynem teljes megszűnésével, változott meg a hitélet? Újbuda és Buda gyülekezeteinek veze...