Skip to main content

bibliavasárnap

Interjú

Hét Miatyánk és egy gombostű

Inuit is, lovári is – különleges bibliagyűjtemény az egri Főegyházmegyei Könyvtárban
A könyvek könyve közös lelki tápláléke minden keresztény felekezetnek. Az egri Főegyházmegyei Könyvtárnak híresen gazdag a bibliagyűjteménye: százöt nyelven – közöttük inuit, azaz eszkimó, illetve maja és lapp nyelven is – olvasható a Szentírás részleteiben vagy egészében. A ritka kincsekről Balogh Ferenc könyvtárigazgatóval beszélgettünk.
Közeledik a reformáció ötszázötödik születésnapja. Az 1517. október 31-én elindult lelki forradalom nyitányát Luther Márton egyházújító tételeinek kiszögezése jelentette a wittenbergi vártemplom kapujára. A kilencvenöt tétel közül talán a leggyakrabban a hatvankettediket szoktuk idézni: „Az egyház kincse valójában Isten dicsőségének és kegyelmének szent evangéliuma.”
Interjú

Névnapra virág mellé Bibliát

Változatok a Szentírás népszerűsítésére
„Sola Scriptura”, azaz „egyedül a Szentírás” – hangzott a reformáció korában az egyik alapvető hittétel. Luther magyarországi követői az október 31-ét megelőző vasárnapot bibliavasárnapként is ünneplik. Ennek apropóján kerestük fel a Magyar Bibliatársulat főtitkárát, dr. Pecsuk Ottót. A református lelkésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem Bibliai Teológiai és Vallástörténeti Tanszékének do...