Skip to main content

Balog Zoltán

Steinbach József dunántúli püspököt választotta lelkészi elnökének a Magyarországi Református Egyház Zsinata, amely április 24-én és 25-én Balatonszárszón ülésezik.
Nagyvilág

Keresni és kerestetni

Protestáns újságírók adventi vacsorája – pódiumbeszélgetéssel
A protestáns újságírók feladata Isten országának keresése és kerestetése, valamint a derűs, vonzó, felszabadító keresztény élet felmutatás – hangzott el a Protestáns Újságírók Szövetsége (Prúsz) 2023. évi hagyományos adventi vacsoráján december 7-én, csütörtökön a Magyarországi Baptista Egyház budapesti, Benczúr utcai székházában.
Evangélikus, katolikus, református, zsidó előadók mutatták be egyházuk jelenlétét az oktatásban, átgondolásra váró kérdéseket is felvetve a Keresztény–Zsidó Tanács október 18-án, a budapesti Ráday Házban tartott, Hagyományból épített jövő című konferenciáján. Az egyházi iskola a létkérdésekre adott, kapaszkodót jelentő válaszokat nyújtva találhatja meg identitását – fogalmazódott meg.
Beszámoló

Lelkigondozással állnak a honvédek mellett

Százéves a Protestáns Tábori Püspökség
Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg a száz éve alapított Protestáns Tábori Püspökségről október 18-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának kápolnájában. Az eseményen bemutatták az Evangélium a katonák között – 100 éves a Protestáns Tábori Püspökség című kötetet, amely az evangélikus és református lelkészek katonák között végzett szolgálatába enged betekintést.
Szemle

Keresd a békét, és járj utána!

Nemzetközi ökumenikus konferenciák Pannonhalmán és Budapesten
Harmadszor rendezett nemzetközi ökumenikus konferenciát a Pannonhalmi Főapátság. Szeptember 22-én a „Keresd a békét, és járj utána!” mottóval megtartott tanácskozáson részt vett I. Bartholomaiosz is. A konstantinápolyi pátriárka három nappal később az esemény főelőadójaként volt jelent a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara, a PPKE Teremtésvédelmi Kutatóintézete és...
Szemle

Üzeneted jött

Tanévet nyitott a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat
A Pécsi Evangélikus Roma Szakkollégium szervezte azt az országos tanévnyitó ünnepséget augusztus 26-án, melyre mintegy 250 hallgató érkezett valamennyi országrészből. Az esemény nyitó istentiszteletén, melyet a Pécsi Egyházmegye székesegyházában tartottak, a szakkollégiumot fenntartó történelmi egyházak püspökei: Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek metropolita és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspö...
Itthon

Államalapítás és hálaadás

Ünnepi istentiszteletre hívnak a Bécsi kapu téri evangélikus templomba
Államalapításunk előestéjén, augusztus 19-én 18 órától ökumenikus hálaadó istentisztelet tartanak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében a Bécsi kapu téri evangélikus templomban.
Halálról és feltámadásról, nagypéntek keresztjéről és húsvétról beszélgettek a Duna Televízió Agapé című műsorának vendégei.
Ifjúság

Jézus egyszerű és gyakorlati dolgokat vár tőlünk!

Fiataloknak tartottak imaestet
Fiatalokat hívott közös imaestre az Ökumenikus Ifjúsági Iroda január 19-ére a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházába. Az istentiszteleti közösségen túl beszélgetésre, teázásra, társasjátékozásra várták a résztvevőket.
Együtt imádkozott a békéért október 11-én délután a három legnagyobb magyarországi keresztény egyház vezetője Budapesten, az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalának kápolnájában. Dr. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püs...
Nagyvilág

Van gyógyulás a sebesülésből!

Elkezdődött a házasság hete
„A férfi és a nő szövetsége, a házasság hasonlat, metafora más emberi közösség összetartozására is. Isten először a választott népét szólítja meg úgy, mint a kedvesét, a jegyesét, hol ujjongva, hol csalódottan” – fogalmazott Balog Zoltán püspök igehirdetésében a házasság hete országos programsorozat nyitó istentiszteletén vasárnap Budapesten, a káposztásmegyeri református gyülekezet templomában...
Nagyvilág

Csak együtt, Krisztussal!

Elkezdődött az ökumenikus imahét
„Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt” (Mt 2,2) mottóval rendezik meg idén január 16. és 23. között az ökumenikus imahetet. Nyitó istentiszteletét vasárnap este a budapesti Deák téri evangélikus templomban tartották a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának szervezésében.
A katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői közösen imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért és a pandémia elmúlásáért advent első vasárnapján a budapesti Szent István-bazilika altemplomában.
A koronavírus-járvány kapcsán szerveznek ökumenikus imádságot a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői.
Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága soros elnöki tisztségének betöltése keretében szervezett konferenciát Magyarország Kormánya A modernkori Európa pillérei – a vallási közösségek együttélése címmel október 13. és 15. között a Debreceni Református Kollégiumban. A résztvevők plenáris előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében cseréltek véleményt a vallási közösségek együttélésének, együ...
A katolikus egyházfő fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának delegációját is szeptember 12-én, amikor néhány órára Budapestre érkezik, hogy részt vegyen a nemzetközi eucharisztikus kongresszus záró szentmiséjén.
A Családtudományi Szövetség, a Professzorok Batthyány Köre és az Európai Családtudományi Társaság május 27–29-én a családok, a házasság és főképpen a fiatalok, leendő házaspárok érdekében rendezett szakmai konferenciát. A Párkapcsolati kultúra és demográfia című tanácskozás első napját Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetem aulájában tartották. A délelőtti szekcióban az egyházi vezetők...
Népegyház vagy szubkultúra? – tette fel a kérdést a Szólj be a papnak! szervezésében összehívott online vitaest január 21-én, csütörtökön. A Szólj be a püspöknek! extra beszélgetés során a válaszadást Balog Zoltán beiktatás előtt álló református püspök, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Deák Viktória Hedvig domonkos rendi főnöknő és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita vállalta.
Aktuális

Népegyház vagy szubkultúra?

Szólj Be a Püspöknek! Extra
Mi a keresztények jövőképe? Népegyház kis aktív maggal és nagyszámú, lazán kapcsolódó „szimpatizánssal”? Vagy a többséghez képest alternatív életformát felmutató „szubkultúra”? Milyen lelki „szolgáltatást” tud nyújtani az egyház a többségi társadalomnak a XXI. században? Az egyházi iskolák elitképzők vagy a hitre nevelnek?Az ökumenikus imahét kapcsán kérdezhetjük tabuk nélkül a magyarországi na...