Villámcsődület a Deák téren – Zengett az Erős vár a mi Istenünk

Villámcsődület a Deák téren – Zengett az Erős vár a mi Istenünk

Share this content.

Budapest – Óriási élményben volt részük azoknak, akik 2014. március 29-én nem valamelyik politikai összejövetelt választották, hanem eljöttek a Deák térre, ahol a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottságának szervezésében villámcsődületre (flashmob) került sor. A cél az volt, hogy önkéntesek és kórustagok segítségével az „Erős vár a mi Istenünk” című Luther Márton éneket, zsoltárfeldolgozást együtt szólaltassák meg kicsik és nagyok. A szorgalmas próbák után elérték vágyukat: zengett a tér daluktól. Az akcióról filmfelvételt is készítettünk, amellyel az evangélikusság kulturális értékeit fogjuk népszerűsíteni. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Mint ismeretes, 2014-et a Magyarországi Evangélikus Egyház a Reformáció és kultúra emlékévének hirdette meg. A 2010 óra szervezett tematikus évekkel egyházunk szeretne felkészülni a reformáció 2017-ben megünneplésre kerülő ötszázadik évfordulójára.

„A vallás a kultúra lényege, a kultúra a vallás egy formája” – vallotta Paul Tillich teológus, aki egész életében azt hangsúlyozta, hogy a teológia válaszolni köteles a kultúra által felvetett kérdésekre, ám mindig Krisztuson kell tájékozódnia.

Ezért az emlékévben kulturális események, kiállítások, kerekasztal beszélgetések, konferenciák szerveződnek majd a gyülekezetekben, szerte az országban. Ezeknek során számos ismert személy alakja is a középpontba kerül, így megemlékeznek Pulszky Ferenc, Tavasy Lajos, Benczúr Gyula, Pecz Samu életéről és munkásságáról. A Reformációi Emlékbizottság kiírt két pályázatot is, egy kórusmű és egy zenés színpadi mű megalkotására is.

A márciusi villámcsődület azonban az év egyik kiemelkedő eseményének tekinthető, hiszen zenészek, kórustagok, evangélikus iskolák és gyülekezetek fiatal és idősebb tagjai mozdultak meg, hogy a Bence Gábor által megírt zenét - amelynek alap motívuma az „Erős vár a mi Istenünk” című Luther Márton ének, zsoltárfeldolgozás - együtt szólaltassák meg. Horváth Tamás rendező, Győri András Timótheus vezető operatőr és 10 kamarát kezelő operatőr gárda, valamint hangtechnikus, profi zenészek (többek között a Johann Attila és Haga Kálmán által vezényelt rézfúvósok), zenekarok, énekesek igyekeztek azon, hogy ez a létrejött „villámforgatag” egy valóban színvonalas produkcióvá álljon össze.

Most pedig előzetesként nézzük a flashmobon készült fotókat:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!