Vágják, hogy mi az igazi edzés: Küzdősportolók aprítottak fát a rászorulóknak

Vágják, hogy mi az igazi edzés: Küzdősportolók aprítottak fát a rászorulóknak

Share this content.

Nádasd – Szombathely – Önvédelmi- és erőfejlesztő edzésekre járnak. Erejüket azonban máshogy is szerették volna kamatoztatni, szerettek volna valamilyen módon segíteni. A Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ közvetítésével időseknek aprították a fát a sportolók. Szöveg és fotó: Kőrösi Krisztina, forrás: Vas Népe

Egyház, sportklub, favágás - három egymástól távol álló fogalom, mégis bebizonyosodott, hogy akár össze is függhetnek. Erre jó példát és kezdeményezést tapasztalhattak azok az idősek, akik számára a Iron Samson Gym (ISG) sportklub segítőkész tagjai összeaprították a tüzelőjüket. Tették mindezt a Nádasi Evangélikus Diakóniai Központ közvetítésével, az intézménynek ugyanis nagy rálátása van arra, hogy kiknek és milyen formában van szüksége segítségre. 

Dancs István Roland, erőnléti edző és csapata érkezett hozzájuk Nádasdra és Hegyhátsálra novemberben kettős céllal: egy komoly edzésnek minősülő favágás közben segítséget is nyújthatnak azoknak, akik számára a favágás már messze meghaladja erejüket és képességeiket. Az intézmény gondozónői közreműködésével érkeztek a helyszínre, ahol a rönkök rövid időn belül aprítva a helyükre kerültek. 

Kőrösi Krisztina lelkésznő, az evangelikus.hu érdeklődésére elmondta, hogy diakóniai központjuk alapszolgáltatást végez, a gondozók házaknál nyújtanak segítséget az ellátottaknak. Nagy rálátásuk van tehát arra, hogy a környéken ki az az idős, rászoruló ember, aki számára a favágás már nem kivitelezhető és konkrét támogatást jelenthet e téren a segítség. Az eddigi három helyszínből kettőnél az ő ellátottuk számára segítettek a sportolók.

- A sportklubunk önvédelmi- és erőfejlesztő edzésekkel foglalkozik - mondta  Dancs István Roland. - A favágás, rönkhasogatás az egyik legnehezebb, legfárasztóbb tevékenység, ilyen módon kiválóan alkalmas a fizikai erőfejlesztésre is. Arra gondoltam, hogy a klubunk tagjai, a saját erő-, állóképességük fejlesztése érdekében az edzőtermen kívül is végezhetnének ilyen tevékenységet, ráadásul ezzel másoknak is tudnánk segíteni. Olyan embereknek, akik szociálisan tényleg rászorultak, idősek, egyedülállók, magukat ellátni nem tudók. A klubtagok a favágást saját szabadidejükből áldozva, segítségnyújtásképpen, mindenféle térítés nélkül vállalják, s azt gondolom, hogy mindannyiunknak örömöt okoz az, ha másoknak segíthetünk.

Kolbenheyer Balázs, az oktató egyik barátja vetette fel, hogy karácsonykor lepjék meg apró ajándékcsomagokkal a hátrányosabb helyzetben lévő gyerekeket. A klubba járok szívesen segítettek, sok ajándék gyűlt össze már eddig is a cipősdobozokba.  Hamar megtalálták a módot is arra, hogy kiknek lenne szükségük a segítségre, így jutottak el a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkészéhez, Gregersen Labossa Györgyhöz. Az ajándékok eljuttatása során terelődött a szó a jótékonysági favágásra, és mivel azonnal szükség volt a segítségre, a sportolók pár napon belül már a Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ együttműködésével vágták a fát. 

- A munka nem áll meg, annak ellenére, hogy önkéntes, igyekszünk szervezetten és előrelátóan cselekedni - folytatta Dancs István Roland. - Azt tervezzük, hogy a fűtési szezon végéig mindenképpen folytatjuk, három-négyfős brigádokban. Szerencsére elég nagy a vállalási kedv a sportolók között, így akár minden hétvégén is tudunk menni, ha szükség van ránk. A kezdeményezéshez már más klubokból is jelezték, hogy csatlakoznának, de örömmel vesszük minden olyan jóakaratú ember jelentkezését, aki részt szeretne venni ebben a segítő munkában. Egyébként teljesen vegyes a csapat: diákok, irodai dolgozók, ügyvezetők, fizikai munkások, közalkalmazottak, fegyveres testületek tagjai. Egyvalamiben viszont közösek, mindannyian szeretnének másoknak segíteni, és közben erősebbekké, egészségesebbekké válni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!