Szeptemberben indul a kecskeméti Barackvirág Óvoda

Szeptemberben indul a kecskeméti Barackvirág Óvoda

Share this content.

Szerző: Vitális Judit / Evangélikus.hu; forrás: Evangélikus Nevelés Facebook-oldala; képünk illusztráció, fotó: Magyari Márton
Javában zajlik az új alapítású kecskeméti evangélikus óvoda pedagógiai programjának kidolgozása, és hamarosan az épület fizikai megvalósulásához szükséges munkálatok is megkezdődnek.

Kecskeméten nyolc évvel ezelőtt már felmerült egy óvoda átvételének lehetősége, de akkor menet közben megszakadtak a tárgyalások és nem valósult meg a gyülekezet terve. Most a Magyarországi Evangélikus Egyház és az állam közötti megállapodásnak köszönhetően – várhatóan Barackvirág néven –, szeptember 1-jén egy háromcsoportos, 75 férőhelyes óvoda kezdi meg működését a hírös városban, az ún. Homokbánya területen.

A 120 ezres lélekszámú megyeszékhelyen a katolikus egyháztagok száma 50 ezer fő körüli, a reformátusok pedig mintegy 15-20 ezren vannak. Az evangélikus gyülekezethez ennél jóval kevesebben tartoznak – körülbelül 500 családról tudnak –, ugyanakkor évente 50-70 keresztelőt is tartanak a templomban.

„Úgy tudunk megmaradni, ha a gyerekek felé is nyitunk” – fogalmaz Kis János igazgató lelkész annak kapcsán, hogy az egyházközség jövője szempontjából milyen lehetőséget jelent egy evangélikus óvoda. Ezért például az óvoda épületében egyúttal egy közösségi teret is szeretnének kialakítani, hogy a volt szovjet laktanyák helyén kiépülő, dinamikusan fejlődő városrész lakóit minél jobban el tudják érni.

Az óvoda szakmai programjának kialakításáért felelős – az EPSZTI pedagógiai szakértőivel együtt munkálkodó – óvodapedagógus is kiemeli, hogy a szülőket is szeretné aktívan bevonni az intézmény életébe. Oldal Henriett a keresztény értékek átadása és a családias közösség kialakítása mellett, a hagyományok átörökítését is szorgalmazza. (Ő maga harmincéves néptáncos múlttal rendelkezik, és az elmúlt években az Így tedd rá! programmal járta a helyi óvodákat.) „Azt szeretném, hogy a szeretet határozza meg a mindennapjainkat” – mondja a legfontosabb célkitűzésről.

A Magyarországi Evangélikus Egyház az elkövetkező években az állammal kötött megállapodása értelmében hat új óvodát épít és nyolc meglévő óvodát bővít. „A megállapodás megkötése előtt részletesen tanulmányoztuk azokat a helyszíneket, ahol reális esélye lehet annak, hogy óvodát hozzon létre az evangélikus egyház – mondta el Varga Márta, a MEE Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője. – Mivel korábban volt már egy óvodaátvételi kezdeményezés a gyülekezet részéről, ezért számunkra természetesnek tűnt, hogy Kecskemét, mint óvodaalapítási helyszín bekerüljön az állami megállapodásba."

Az óvoda alapításával kapcsolatban az egyház és az önkormányzat március végére egyezett meg a részletekről. Ennek értelmében a Karc u. 2. szám alatti ingatlanban alakítják ki a háromcsoportos, 75 férőhelyes, önálló udvarral rendelkező óvodát. (Az épület másik felében egy német nyelvű általános iskola működik.) Az óvoda falai tehát állnak, de a belső kialakítása ezután kezdődik majd meg.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!