NYELVI KÉRDÉS – 26. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

NYELVI KÉRDÉS – 26. Megálló istentisztelet a KÖSZI szervezésében

Share this content.

Szöveg: Csercsa – Kincses Anita, fotó: Hanny Zsófia
Budapest – 2014. május 18-án vasárnap este immár 26. alkalommal vehettünk részt a Megálló interaktív ökumenikus istentiszteleten a Deák téri evangélikus templomban fiatalok és örök fiatalok nagy örömére , melynek szervezését a KÖSZI lelkes önkéntes csapatának köszönhetjük. Személyes beszámoló!

Ezúttal Seben Glória, evangélikus lelkésznő, pszichológus bátorító szavaiból meríthettünk új erőt. Azzal a mindenkit érintő kérdéssel foglalkoztunk a pünkösdi igék és a bábeli bibliai történet alapján, hogy mit tehetünk, ha kommunikációs nehézségeink adódnak, hogyan érthetjük meg egymást könnyebben, hogyan adhatjuk át az üzenetünket az embereknek úgy, hogy az valóban eljusson hozzájuk? 

Sokszor találkozunk külföldiekkel, akikkel esetleg nyelvi problémák miatt nem tudunk érdemlegesen beszélgetni, de gyakran érezhetjük azt is, hogy másokkal, akikkel bár egy az anyanyelvünk, mégis mintha nem egy nyelvet beszélnénk. Sok sértődés alapja a félreértés, amikor bizonyos szavakon különböző emberek mást értenek.

A Megálló istentiszteletek sajátossága, hogy a jelen lévők aktívan vesznek részt az istentiszteleten. Gondolataikat lehetőségük van párokban megbeszélni, és az igehirdetővel közösen gondolkodni. Ez most sem volt másképp. Aki egyedül érkezett, az is hamar kis közösségünk részese lett, hiszen alig kezdődött el az istentisztelet, már páros beszélgetésre hívtak bennünket, ezután az igehirdető kérdéseivel vezetett minket. A prédikáció szerves részeként a dráma csoport is aktívan közre működött, igaz, most rendhagyó módon nem egy jelenettel készültek, hanem a templom különböző pontjaiból hallhattuk hangjukat, ahogy egyszerre, különböző nyelveken próbálták elmondani nekünk ugyan azt, mégpedig a Miatyánk szövegét. Elérték céljukat, hiszen semmit nem értettünk abból, amit mondtak, viszont a jelenet mondani valója mindenki számára világos volt. 

Az igehirdetés, és a dráma mellett fontos megemlítenem a Hangszórock zenekar közre működését, akik az egész liturgia alatt modern hangszereléssel, fiatalos, lelkesítő, megindító dalokkal vezették a dicsőítést, mely igazán szívünkhöz szólt, és stílusában is közelebb állt hozzánk, mint az orgonaszó.

Mindig nagy élmény a közös úrvacsora, vagy áldás vétele, amikor felekezettől függetlenül mind az oltár előtt állunk kézen fogva, énekelve, elmélyülve. Nagyon meghitt és csodálatos része ez az alkalomnak, amikor függetlenül attól, hogy van, aki részt vesz az úrvacsorai közösségben, és van, aki áldást kér, mégis mind együtt vagyunk.

Lelki táplálék után pedig mind átvonultunk a közösségi térbe, ahol nagy szeretettel készített szendvicsek és meleg tea várt minket, ahol kötetlenül beszélgethettünk, ismerkedhettünk egymással.

Jó hangulatú, laza, mégis meghitt és mély estét töltöttünk együtt. Szívből remélem, hogy júniusban még többen osztozhatunk ebben az élményben!

A következő Megálló istentisztelet 2014. június 22-én, vasárnap lesz a Deák téri evangélikus templomban. Mottója: Jézus Krisztus a Szupersztár?, témája pedig a popkultúra lesz, igét hirdetni Szabó B. András fog.

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a zenekarnak vagy a drámacsoportnak.  E-mail címünk: koszi@koszi.net 

Honlapunk a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: 

https://www.facebook.com/keresztenyonkentesek 

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com 

A Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület (KÖSZI) által szervezett 26. Megálló interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Pesti Evangélikus Egyház – Deák Téri Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!