MEÖT főtitkár: változó időpontokban nyitnak a protestáns egyházak

MEÖT főtitkár: változó időpontokban nyitnak a protestáns egyházak

Share this content.

Szöveg: Vitális Judit / Evangélikus.hu, fotó: mediaklikk.hu
„Az emberek lelki szempontból is kiéhezettek arra, hogy újra személyesen részt vehessenek a templomi alkalmakon” – fogalmazott néhány napja dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára, amikor az M1 televíziós csatorna egyik műsorában a templomok újranyitása kapcsán készítettek vele interjút.

Az evangélikus lelkészként is szolgáló főtitkár a beszélgetésben kiemelte: a személyes jelenléttel tartható istentiszteletek újbóli meghirdetése tulajdonképpen a protestáns egyházak vonatkozásában tekinthető hírértékűnek. A katolikus egyházban ugyanis csak néhány egyházmegye döntött úgy korábban, hogy átmenetileg, rövidebb-hosszabb ideig nem tartanak nyilvános alkalmakat, általánosságban azonban folyamatosan részt lehetett venni a szentmiséken.

A tagegyházak döntéseit ismertetve elmondta: a református, az evangélikus és a pünkösdi egyházban május 2-ától ajánlják az istentiszteleti közösség személyes megélését. A baptista imaházak május 10-étől nyitnak, összhangban azzal a kormányzati szándékkal, hogy ekkortól a középiskolások is visszaülnek az iskolapadba. Az anglikán egyház egyelőre az online térben tartja az istentiszteleteket, majd csak május 23-tól, pünkösdvasárnaptól várják a híveket közös alkalomra, a metodista egyházban pedig nem fogalmaztak meg központi iránymutatást, hanem a gyülekezetek vezetői helyi szinten dönthetnek az istentiszteletek online vagy fizikális megtartásáról.

Dr. Fischl Vilmos hangsúlyozta: a legfontosabb továbbra is az, hogy csak egészséges emberek menjenek templomba, imaházba, és természetesen tartsák meg a szükséges óvintézkedéseket. A hétközi alkalmak tekintetében úgy fogalmazott, azokat nagyobb térben, kisebb létszámmal kell szervezni.

A főtitkár hosszú távon érdemesnek tartja átgondolni, hogy amikor kinyitnak a templomok, akkor is folytatják-e a közösségek az istentiszteletek valós idejű, élő online közvetítését. Ez ugyanis ellene hathat annak, hogy elmenjenek az emberek az alkalmakra. Szerinte megfontolandó lesz kicsit késleltetve leadni a felvételeket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!