Lelki támasz katasztrófa idején – Konferenciát tartottak az EU támogatásával

Lelki támasz katasztrófa idején – Konferenciát tartottak az EU támogatásával

Share this content.

Szatmárnémeti – 2013. november 4-én Szatmárnémetiben került sor arra a konferenciára, amely az Európai Unió támogatásával szerveződött. Ukrajna, Románia és Magyarország közösen nyerte el a pályázatot, hogy létrehozzon egy olyan bevethető-tájékoztatást adó szervezetet, amely képes egy bekövetkező katasztrófa esetén a sérülteket, túlélőket, illetve a katasztrófában elhunytak hozzátartozóit lelkileg támogatni. Szöveg: Molnár József

Szatmárnémeti, Beregszász és Miskolc (Debrecen-Nyíregyháza) kistérségében fellehető veszélyes gyárak, üzemek, a környéken folyó vizek megannyi veszélyt rejtenek. Nem is beszélve azokról a lehetőségekről, amelyek magukban hordozzák a katasztrófákat. A konferencián pszichológusok, pszichiáterek, ideggyógyászok, mentálhigiénés segítők, valamint kórházlelkészek vettek részt.

A három nyelvre tolmácsolt előadások mind ezt a témát igyekeztek górcső alá venni. E sorok írója (a Bordos-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház kórházlelkésze) is meghívást és ezzel együtt lehetőséget kapott egy előadás megtartására. A projekt jövőre Beregszászon folytatódik, illetve egy záró miskolci konferenciával fejeződik majd be. Remélve, hogy addig egy olyan szerveződés alakul ki, webes megjelenéssel együtt, hogy egy bekövetkező katasztrófánál a résztvevők, a ma előadói is bevethetőek legyenek.

A projekt része azon egyesületek, betegjogi szervezetek felkutatása, illetve az egyházak feltérképezése is, hogy milyen segítséget tudnának nyújtani tömegeknek nagyobb pszichés megterhelés esetén.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!