A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

A középiskolák végzőseinek véget ért a tanév

Share this content.

Szöveg: Bujdosó Erika / EPSZTI, archív fotó: Magyari Márton
A Magyarországi Evangélikus Egyház 19 középiskolai intézményében búcsúztatják ezekben a napokban a végzős diákokat: a hagyományos ballagás helyett idén jellemzően online osztályfőnöki órákon, videóüzeneteken keresztül látják igazgatójukat, tanáraikat, iskolalelkészüket és társaikat a diákok.

A most érettségire készülő diákok a koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések miatt 2020 márciusától, több mint egy éve túlnyomóan tantermen kívüli digitális munkarendben folytatták tanulmányaikat. A tanárok és a diáktársak közvetlen közelségének hiánya, az egyéni tanulásszervezés, a nagy fokú önállóság kire-kire nyomasztóan vagy éppen hogy felszabadítóan hatott. De mindannyian végigcsinálták ezt a megterhelő időszakot, megedződtek, és – ha menet közben változtak is eredeti elképzeléseik – vannak terveik és céljaik.

A tipikusan összegzésre alkalmat adó pillanatokban, mint amilyen számukra az utolsó tanév utolsó tanítási napja, ők talán kevesebb osztálykirándulásra emlékezhetnek vissza, és a szalagtűzés, az osztálytánc, a bál hangulatát sem mindenki elevenítheti fel – helyette viszont fölidézhetik, hogy jó egy évvel ezelőtt a létező összes netes felületen párhuzamosan futottak az információk, és noha időnként elveszettnek érezhették magukat, azt is megtapasztalhatták, hogy diákcsínyek a képernyők előtt ülve is elkövethetők…

És lehetséges volt a komoly felkészülés is: május 3-án tizenhat evangélikus középiskolában kezdődnek meg az írásbeli érettségi vizsgák a járványügyi szabályok betartásával, a szokásosan csöndes iskolaépületekben. A maturálók azonban ezúttal is élvezhetik és maguk mögött tudhatják a szülők, rokonok, barátok, pedagógusok támogatását. Az elkövetkező napokban mindannyian imádságban is gondolunk rájuk.

Az érettségi vizsgák végén, a bizonyítványok osztásával összekapcsolva terveznek ünnepélyes búcsúzásokat az intézmények. Reméljük, a járványhelyzet engedi, hogy azok már jelenléti alkalmak legyenek.

A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban a végzős diákok és szülők képviselője virágcsokorral köszöntötte az egyik osztályfőnököt. Az erről készült videót az Evangélikus nevelés elnevezésű Facebook-oldalon lehet megtekinteni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!