Kirchentag 2013: Akik a háttérben voltak

Kirchentag 2013: Akik a háttérben voltak

Share this content.

Több mint százezer embert és naponta ehhez még mintegy 40 ezer napi látogatót vártak a Németországi Protestáns Egyházi Napok rendezvényére. Hogy a pontos számadatok végül is mekkorára srófolódtak fel, nem tudjuk, mindenesetre az elképzelhető, hogy ha ennyi ember találkozik egymással, akkor bizony profi szervezettségre van szükség. Ahogyan mi láttuk. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az első napon, megérkezésünkkor a regisztrációt kerestük fel. Ezt érdemes minden külföldi résztvevőnek megtennie, mert ha postán előre nem kapta meg, akkor itt átveheti azt a rendezvényre szóló jegyet, amellyel aztán szabadon közlekedhet a különböző helyszínek között, de még a város tömegközlekedési eszközein is. Ugyan a msodik lépés a sajtóregisztráció megtalálása némiproblémát okozott, de aztán a kirchentag.de egyik szerkesztőjének, Uli T. Christenn-nek a telefonos segítségét igénybe véve ez is ment, mint a karikacsapás.

A sajtós belépővel aztán még olyan helyeekre is le-, be-, ki-, fel-, át-, ide- és odajuthattunk, ahová közönséges emberfia nem tehette be a lábát, így alkalmunk volt a nyitóistentiszeltet VIP soráig előremenni, a záró istentiszeteleten pedig Sat1 meg az NDR stábjával és számos fényképésszel együtt tolakodhattunk egy óriási állványon.

A nagy rendezvények természetesen szigorú biztonsági szabályokkal is együtt járnak. Így például az Angela Merkellel folytatott beszélgetés alatt közelharcot kellett vívnunk a biztonságiakkal, akik le akartak taszigálni bennünket a közlekedési útvonalról, amelyet a menekülésre tartottak fenn, ráadásul még egy külön, szigorú regisztráción kellett volna átesni. 

Mint megtudtuk, csak az utcai közlekedés biztonságára mintegy 200 rendőr vigyázott, a találkozások estélye előtt majdnem az egész belvárost lezárták az autóforgalom elől. A prominens személyiségek, így Joachim Gauck államfő, Angela Merkel Kancellárasszony biztonságáról külön erők gondoskodtak, és különleges biztonsági intézkedéseket is hoztak.

A johanniták gondoskodtak az egész rendezvény alatt a mentőszolgálatról. 1200 önkéntes segítőjük, egész Németország területéről jött el, egy részük pedig külföldi egység volt. A lehetőségek piacán mutatkoztak be az érdeklődők számára szolgálatukkal. Szolgálatban lévő orvosaiknak azonban az ájulástólkezdve a kisebb szúnyogcsípésekig mindenféle beteget el kellett látniuk. A hirtelen bejött jó idő és az embertömegek sokaknál okoztak keringési zavarokat, így ezekkel az esetekkel extra számolniuk kellett. 250 mentőautójuk mellett lovakat is bevetettek. Ragtapasztól a defibrillátorig mindenféle eszköz rendelkezésükre állt.

A hamburgi tűzoltóságnak is akadt dolga a rendezvény alatt. Bár az ilyen nagy események nem szokatlanok Hamburgban, ők is extra erőkkel készültek. Már csak azért is, mert iskolákban és közösségi termekben is sokak szállástkaptak, így ott bármikor történhetett volna komoly probléma. Forgatásunk alatt többször felharsant szirénájuk, de nagyobb katasztrófákról nem hallottunk.

 

Címkék: mentő - rendőr - tűzoltó - Kirchentag - 2013 -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!