Karnyújtásnyira – 14. Megálló istentisztelet

Karnyújtásnyira – 14. Megálló istentisztelet

Share this content.

Budapest – 2013. március 3-án a Deák téri evangélikus templomban ismét megtartotta a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért interaktív istentiszteletét, a Megállót a gyülekezet segítségével. Az alkalom a Karnyújtásnyira címet viselte, ami a böjt időszakában különösen kézenfekvő volt. Lelkészként szolgált Kendeh K. Péter, az istentisztelet hangulatát és Isten üzenetének tolmácsolását pedig a Mentactor drámacsoportja és a Megálló-zenekar segítette. Szöveg: Bonnyai Zsuzsanna, fotó: Kovács Orsolya

Önzés és önzetlenség, segítség és a segítségnyújtás elmulasztása – ezek a kulcsszavak hatották át Kendeh K. Péter igehirdetését és a drámacsoport játékát. A témához választott alapige az irgalmas szamaritánus volt, ami Jézus egyik legismertebb és legszemléletesebb példázata az önzetlen segítségnyújtásra.

Az igehirdetés alatt szolgáló Mentactor drámacsoport játékában egy földön fekvő, összevert férfit láthattunk, amint a modern kori léviták és papok sétálnak el mellette. Ezek az emberek vagy nem vettek tudomást róla, vagy pedig elvették a maradék vagyonát, amivel az emberi méltóságában alázták meg. Az alkalmon részt vevő gyülekezet nemcsak hallgatója, hanem aktív résztvevője is volt az eseményeknek, hiszen néhány önként vállalkozó belebújhatott az összevert férfi bőrébe, mellé fekve részese lehetett a cselekményeknek. A résztvevők két különös érzés ötvözetét fogalmazták meg a gyülekezet felé, megalázva és kiszolgáltatva érezték magukat, és úgy, mintha ők maguk lennének az összevert férfi.

A prédikációban találkozhattunk azzal a kérdéssel: ki az igazi irgalmas? 

Irgalmas az, aki segít a másikon. Ezt azonban ki kellene egészíteni azzal, hogy az, aki érdek nélkül segít a másikon. Irgalmas az, aki nem úgy bánik a másikkal, ahogy az megérdemelné, hanem jobban.  Jézus tanítása szerint az irgalmasságnak egyetlen feltétele van: az, hogy a másiknak szüksége van rá, ezt a szükséget felismerve tudunk igazi irgalmasságot megélni. Krisztus ebben az igazi példakép, hiszen ő maga lett az irgalom eszközévé. 

Az önkéntes munka is ilyen irgalmas, önzetlen cselekedet kellene hogy legyen, amiben mások javát keresve Istent tudjuk önzetlenül szolgálni. Így válhatunk a szeretet és az irgalom eszközévé.

 

A következő alkalom mottója: AzIstenadta. 2013. április 7-én a Krisztusban való hit változását, fejlődését, növekedését járjuk körül változatlanul a Deák téri evangélikus templomban, igét hirdetni Bolba Márta lelkész fog. Reméljük, legközelebb Te is velünk tartasz!

Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen vennének részt velünk együtt a következő Megálló szervezésében, esetleg szeretnének tagjai lenni a Megálló zenekarnak vagy a Mentactor drámacsoportnak. E-mail címünk: koszi@koszi.net

Honlapunk a www.koszi.net oldalon érhető el, ahol az érdeklődők tájékozódhatnak az éppen aktuális általunk szervezett programokról is.

Értesülj azonnal a fontosabb programokról, táborokról:

Jelöld ismerősnek a KÖSZI-t a Facebookon: https://www.facebook.com/profile.php?id=100001842182512

Iratkozz fel a KÖSZI-hírlevélre úgy, hogy egy üres e-mailt elküldesz ide: koszihirlevel+subscribe@googlegroups.com

A KÖSZI által szervezett 14. Megálló – interaktív istentisztelet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal és a Deák téri Evangélikus Egyházközséggel együttműködésben valósult meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!